Mini serniczki z musem truskawkowym

Przedstawiam Wam zupełnie inny sposób na tradycyjny polski wypiek jakim jest sernik. Wykonany w mojej ulubionej wersji – mini serniczków w formie muffinkowej. Dodatkowo zamiast zwykłego twarogu użyłam serka kremowego i mascarpone co dało bardzo ciekawy i odmienny od zwykłego sernika efekt smakowy. Co ciekawe zachwycone nim są najbardziej osoby, które za sernikami zazwyczaj nie przepadają. Jako dodatku użyłam musu truskawkowego z delikatną nutą malin a spód wysypałam pokruszonymi herbatnikami maślanymi. Polecam spróbować, smak naprawdę zaskakuje.

Zapraszam do obejrzenia wideo na kanale Słodki Blog na YouTube

YouTube player

Składniki: (na 24 serniczki)

Spód:

  • 120g herbatników maślanych
  • 50g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 200g serka kremowego
  • 250g mascarpone
  • 100g kwaśnej śmietany
  • 50g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 małe jajka
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół opakowania budyniu waniliowego

Mus truskawkowy:

  • 30 dag truskawek
  • pół galaretki malinowej
  • 1-2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • truskawki do dekoracji

Wykonanie:

Spód:

Herbatniki rozdrobnij. Zrób to wkładając je do foliowej torebki zamykanej na zip a następnie pokrusz za pomocą wałka lub wrzuć do blendera. Do pokruszonych herbatników dodaj 50g roztopionego masła, dokładnie wymieszaj. Foremki na muffiny wyłóż papilotkami i do każdej wsyp płaską łyżkę herbatników z masłem. Ugnieć łyżką lub palcami i upiecz w 180°C przez 10 min. Odstaw do ostygnięcia.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło zmiksuj z cukrem tylko do połączenia składników a następnie dodaj pojedynczo jajka. Miksuj krótko nie napowietrzając niepotrzebnie masy, żeby serniczki nie opadły po upieczeniu. Następnie dodaj serek kremowy i mascarpone oraz śmietanę i połącz za pomocą trzepaczki. Na koniec wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz budyń, wymieszaj. Za pomocą chochli przelej masę serową na uprzednio podpieczone i wystudzone herbatniki. Nie nalewaj do pełna, serniczki trochę wyrosną. Upiecz w 150°C przez 35 min. Pozostaw w piekarniku do ostudzenia a następnie schłódź w lodówce przez 2 godziny.

Mus truskawkowy:

Truskawki umyj, usuń szypułki i podziel na mniejsze części. Wsyp do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Poczekaj aż woda częściowo odparuje, zdejmij z ognia a następnie wsyp galaretkę i mieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Po wystudzeniu zblenduj i wyłóż na serniczki, udekoruj truskawkami według uznania. Gotowe, smacznego!