Przedstawiam Wam zupełnie inny sposób na tradycyjny polski wypiek jakim jest sernik. Wykonany w mojej ulubionej wersji – mini serniczków w formie muffinkowej. Dodatkowo zamiast zwykłego twarogu użyłam serka kremowego i mascarpone co dało bardzo ciekawy i odmienny od zwykłego sernika efekt smakowy. Co ciekawe zachwycone nim są najbardziej osoby, które za sernikami zazwyczaj nie przepadają. Jako dodatku użyłam musu truskawkowego z delikatną nutą malin a spód wysypałam pokruszonymi herbatnikami maślanymi. Polecam spróbować, smak naprawdę zaskakuje.
Zapraszam do obejrzenia wideo na kanale Słodki Blog na YouTube
Składniki: (na 24 serniczki)
Spód:
- 120g herbatników maślanych
- 50g roztopionego masła
Masa serowa:
- 200g serka kremowego
- 250g mascarpone
- 100g kwaśnej śmietany
- 50g miękkiego masła
- 100g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 małe jajka
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół opakowania budyniu waniliowego
Mus truskawkowy:
- 30 dag truskawek
- pół galaretki malinowej
- 1-2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Spód:
Herbatniki rozdrobnij. Zrób to wkładając je do foliowej torebki zamykanej na zip a następnie pokrusz za pomocą wałka lub wrzuć do blendera. Do pokruszonych herbatników dodaj 50g roztopionego masła, dokładnie wymieszaj. Foremki na muffiny wyłóż papilotkami i do każdej wsyp płaską łyżkę herbatników z masłem. Ugnieć łyżką lub palcami i upiecz w 180°C przez 10 min. Odstaw do ostygnięcia.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło zmiksuj z cukrem tylko do połączenia składników a następnie dodaj pojedynczo jajka. Miksuj krótko nie napowietrzając niepotrzebnie masy, żeby serniczki nie opadły po upieczeniu. Następnie dodaj serek kremowy i mascarpone oraz śmietanę i połącz za pomocą trzepaczki. Na koniec wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz budyń, wymieszaj. Za pomocą chochli przelej masę serową na uprzednio podpieczone i wystudzone herbatniki. Nie nalewaj do pełna, serniczki trochę wyrosną. Upiecz w 150°C przez 35 min. Pozostaw w piekarniku do ostudzenia a następnie schłódź w lodówce przez 2 godziny.
Mus truskawkowy:
Truskawki umyj, usuń szypułki i podziel na mniejsze części. Wsyp do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Poczekaj aż woda częściowo odparuje, zdejmij z ognia a następnie wsyp galaretkę i mieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Po wystudzeniu zblenduj i wyłóż na serniczki, udekoruj truskawkami według uznania. Gotowe, smacznego!