Banalnie proste ciasto czekoladowe bez mąki z mascarpone i owocami

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na ciasto czekoladowe, które intryguje bardzo krótką listą składników. Muszę stwierdzić, że efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył. Ciasto jest bardzo intensywne w smaku, dlatego delikatny krem waniliowy z bitej śmietany i mascarpone pasuje do niego idealnie. Wykończenie stanowią świeże letnie owoce, borówki i maliny.

Obejrzyj wideo jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem waniliowym i owocami

 

Ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 150 g cukru pudru
  • 45 g kakao

Wykonanie:

Do żółtek dodaj cukier puder i utrzyj mikserem na jasną masę. Następnie wsyp przesiane kakao i wymieszaj mikserem. Masa będzie bardzo gęsta. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij z nich pianę. Zacznij stopniowo dodawać białka do masy żółtkowej, z początku masa będzie trudna do wymieszaniu ale po dodaniu porcji białek zrobi się luźniejsza. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 21 cm i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 min, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Masa waniliowa

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku)

Dodatkowo:

  • świeże owoce: maliny, borówki, truskawki, itp.

Wykonanie:

Naczynie, w którym będziesz ubijać masę oraz końcówki do miksera włóż na 5 min. do zamrażalnika. Wszystkie składniki przełóż do schłodzonego naczynia i ubij do uzyskania sztywnego kremu. Ilość cukru jaką podałam jest orientacyjna, w trakcie ubijania możesz spróbować czy poziom słodkości Ci odpowiada i ewentualnie dosypać więcej cukru pudru.

Gotowy krem wyłóż na ostudzone ciasto, na wierzchu ułóż owoce. Możesz udekorować listkami mięty. Smacznego!

ciasto czekoladowe z mascarpone

11 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments