Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na ciasto czekoladowe, które intryguje bardzo krótką listą składników. Muszę stwierdzić, że efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył. Ciasto jest bardzo intensywne w smaku, dlatego delikatny krem waniliowy z bitej śmietany i mascarpone pasuje do niego idealnie. Wykończenie stanowią świeże letnie owoce, borówki i maliny.
Obejrzyj wideo jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem waniliowym i owocami
Ciasto czekoladowe
Składniki:
- 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 150 g cukru pudru
- 45 g kakao
Wykonanie:
Do żółtek dodaj cukier puder i utrzyj mikserem na jasną masę. Następnie wsyp przesiane kakao i wymieszaj mikserem. Masa będzie bardzo gęsta. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij z nich pianę. Zacznij stopniowo dodawać białka do masy żółtkowej, z początku masa będzie trudna do wymieszaniu ale po dodaniu porcji białek zrobi się luźniejsza. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 21 cm i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 min, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Masa waniliowa
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 36 %
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku)
Dodatkowo:
- świeże owoce: maliny, borówki, truskawki, itp.
Wykonanie:
Naczynie, w którym będziesz ubijać masę oraz końcówki do miksera włóż na 5 min. do zamrażalnika. Wszystkie składniki przełóż do schłodzonego naczynia i ubij do uzyskania sztywnego kremu. Ilość cukru jaką podałam jest orientacyjna, w trakcie ubijania możesz spróbować czy poziom słodkości Ci odpowiada i ewentualnie dosypać więcej cukru pudru.
Gotowy krem wyłóż na ostudzone ciasto, na wierzchu ułóż owoce. Możesz udekorować listkami mięty. Smacznego!