Czekoladowe ciasto bez mąki

Przepis na to ciasto jest idealny na wyjątkowe okazje, u mnie pełnił rolę tortu urodzinowego. Ciasto nie zawiera mąki, więc jest całkowicie bezglutenowe i idealnie sprawdzi się jako wypiek dla alergika. Muszę przyznać, że z pośród wszystkich do tej pory przetestowanych przeze mnie bezglutenowych wypieków, to ciasto wypada najlepiej i niczym nie odstaje od tradycyjnego ciasta z mąką.

Czas przygotowania: 45 min

Czas pieczenia: ok. 35 min

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 20 cm)

Ciasto czekoladowe:

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 160 g mąki migdałowej
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:

  • 200 g śmietanki 30-36 % (dobrze schłodzonej)
  • 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 2-3 łyżki cukru pudru/erytrolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Frużelina:

  • 300 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • 2-3 łyżki cukru/erytrolu
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • ew. 2 łyżki nalewki wiśniowej/brandy

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe:

  • Jajka ubij na puch z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 10 min na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy o 2-3-krotnie większej objętości)
  • Do masy przesiej mąkę migdałową, kakao i proszek do pieczenia, wmieszaj delikatnie za pomocą szpatułki
  • Przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno)
  • Piecz przez ok. 35 min w temp. 180°C (grzałka góra dół, 160°C – termoobieg)
  • Pozostaw do całkowitego ostygnięcia

Frużelina:

  • Wiśnie i cukier/erytrol przełóż na patelnię i gotuj przez ok. 10 min aż wiśnie zmiękną
  • Skrobię rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody
  • Do wiśni dodaj rozpuszczoną skrobię i ew. nalewką/brandy
  • Zagotuj a następnie odstaw do ostygnięcia

Masa śmietanowa:

  • Do miski przełóż wszystkie składniki i ubij na sztywną masę

Złożenie ciasta:

  • Ciasto czekoladowe wyjmij z foremki i przełóż na paterę/ talerz na którym będzie serwowane
  • Na wierzch ciasta wyłóż masę śmietanową
  • Na śmietanę przełóż frużelinę z wiśni

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Ciasto można upiec w tortownicy 22 cm, będzie wtedy nieco niższe.
  • Ilość cukru/erytrolu w masie i frużelinie jest subiektywna, możesz dodać więcej w zależności od preferencji.
  • Ciasto można też przekroić i przełożyć jak tort, pod warunkiem że w czasie studzenia środek nie opadnie za bardzo. U mnie ciasto było w miarę płaskie, ale może się zdarzyć że środek bardziej opadnie.

ciasto bez glutenu mikser

ciasto czekoladowe migdałowe blog1

4 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments