Przepis na to ciasto jest idealny na wyjątkowe okazje, u mnie pełnił rolę tortu urodzinowego. Ciasto nie zawiera mąki, więc jest całkowicie bezglutenowe i idealnie sprawdzi się jako wypiek dla alergika. Muszę przyznać, że z pośród wszystkich do tej pory przetestowanych przeze mnie bezglutenowych wypieków, to ciasto wypada najlepiej i niczym nie odstaje od tradycyjnego ciasta z mąką.
Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: ok. 35 min
Składniki: (na tortownicę 20 cm)
Ciasto czekoladowe:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 160 g mąki migdałowej
- 2,5 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 200 g śmietanki 30-36 % (dobrze schłodzonej)
- 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 2-3 łyżki cukru pudru/erytrolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Frużelina:
- 300 g wiśni świeżych lub mrożonych
- 2-3 łyżki cukru/erytrolu
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- ew. 2 łyżki nalewki wiśniowej/brandy
Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe:
- Jajka ubij na puch z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 10 min na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy o 2-3-krotnie większej objętości)
- Do masy przesiej mąkę migdałową, kakao i proszek do pieczenia, wmieszaj delikatnie za pomocą szpatułki
- Przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno)
- Piecz przez ok. 35 min w temp. 180°C (grzałka góra dół, 160°C – termoobieg)
- Pozostaw do całkowitego ostygnięcia
Frużelina:
- Wiśnie i cukier/erytrol przełóż na patelnię i gotuj przez ok. 10 min aż wiśnie zmiękną
- Skrobię rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody
- Do wiśni dodaj rozpuszczoną skrobię i ew. nalewką/brandy
- Zagotuj a następnie odstaw do ostygnięcia
Masa śmietanowa:
- Do miski przełóż wszystkie składniki i ubij na sztywną masę
Złożenie ciasta:
- Ciasto czekoladowe wyjmij z foremki i przełóż na paterę/ talerz na którym będzie serwowane
- Na wierzch ciasta wyłóż masę śmietanową
- Na śmietanę przełóż frużelinę z wiśni
Moje uwagi i spostrzeżenia:
- Ciasto można upiec w tortownicy 22 cm, będzie wtedy nieco niższe.
- Ilość cukru/erytrolu w masie i frużelinie jest subiektywna, możesz dodać więcej w zależności od preferencji.
- Ciasto można też przekroić i przełożyć jak tort, pod warunkiem że w czasie studzenia środek nie opadnie za bardzo. U mnie ciasto było w miarę płaskie, ale może się zdarzyć że środek bardziej opadnie.