Kakao, maliny i bita śmietana – trzy składniki, które razem tworzą deser idealny. Babeczki są wilgotne i mięciutkie, maliny dodają lekko kwaskowego posmaku a bita śmietana dopełnia całość, równoważąc i łącząc wszystkie smaki.
Subskrybuj kanał Słodki Blog na Youtube i obejrzyj jak zrobić babeczki czekoladowe z malinami i bitą śmietaną:
Składniki: (na 12-14 babeczek)
- 2 jajka
- 100g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 180g kwaśnej śmietany 18%
- 1/3 szkl oleju
- 120g mąki
- 30g kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g malin
Dodatkowo:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Jajka, cukier, śmietanę i olej połącz dokładnie za pomocą trzepaczki. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj szpatułką do momentu wchłonięcia się mąki. Nie mieszaj za długo żeby babeczki nie wyszły za ciężkie. Na koniec dodaj maliny. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Nakładaj ciasto do 2/3 wysokości (np. za pomocą gałkownicy do lodów). Piecz w 180°C przez ok. 15 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno.
Jak dobrze ubić śmietanę zobacz tutaj.
Przełóż do worka cukierniczego z końcówką. Napełnij babeczki śmietaną wbijając w środek końcówkę worka cukierniczego i wyciskając krem. Resztę bitej śmietany użyj do dekoracji babeczek.