Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Przepis na intensywnie cytrynowe ciasto bez pieczenia. Jego podstawą jest krem lemon curd, który łączy się ze śmietaną i mascarpone, a następnie taką masą przekłada się herbatniki.

Czas przygotowania: 25 min

Czas chłodzenia: najlepiej cała noc

YouTube player

 

SKŁADNIKI (na formę 22×18 cm, z której wychodzi 9 dużych porcji, można je spokojnie podzielić na pół i otrzymać 18 średnich kawałków)

  • 27 szt. herbatników (ok. 80 g)
  • 215 g lemon curdu
  • 250 g mascarpone
  • 125 g śmietanki kremówki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru

* Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Lemon curd powinien być schłodzony w lodówce.

Dodatkowo:

  • 125 ml śmietanki kremówki 30-36% do dekoracji
  • skórka cytrynowa do dekoracji
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

  1. Miskę do ubijania kremu oraz ubijaczki do miksera umieść na 15 min. w zamrażalniku. Dzięki temu śmietana szybciej ubije się na sztywny krem.
  2. Do miski przełóż mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Ubij na prawie sztywny krem. Nie ubijaj na całkowicie sztywno ponieważ jeszcze po dodaniu lemon curdu trzeba przez chwilę miksować masę.
  3. Dodaj lemon curd i zmiksuj do połączenia.
  4. Na dnie przygotowanej formy ułóż pierwszą warstwę herbatników (9 szt.). Rozsmaruj na nich połowę masy cytrynowej, dokładnie wyrównaj.
  5. Na masie ułóż drugą warstwę herbatników (9 szt.) i rozsmaruj pozostałą część masy.
  6. Na wierzchu ułóż trzecią warstwę herbatników ( 9 szt.). Przykryj foremkę folią aluminiową i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
  7. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną, skórką cytrynową i posyp cukrem pudrem.

cytrynowiec na herbatnikach

Ciasto cytrynowe bez pieczenia to lekki i orzeźwiający deser, który cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza w cieplejsze miesiące. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków, gdyż nie wymaga użycia piekarnika, co znacznie skraca czas przygotowania i jest idealne dla osób, które szukają prostych i szybkich rozwiązań.

Podstawą ciasta cytrynowego bez pieczenia jest zazwyczaj kruchy spód, wykonany z pokruszonych herbatników lub ciasteczek zmieszanych z roztopionym masłem. Na tak przygotowanym spodzie układa się warstwę cytrynowego kremu, który może być przygotowany na bazie jogurtu, śmietany lub serka mascarpone, wymieszanego z sokiem i skórką cytrynową oraz cukrem. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji, do masy często dodaje się żelatynę lub agar-agar.

Ciasto cytrynowe bez pieczenia charakteryzuje się delikatnym, ale intensywnym cytrynowym smakiem, który doskonale komponuje się z kremową konsystencją masy, często do tego rodzaju ciasta dodaje się tradycyjny cytrynowy krem lemon curd. Jest to deser nie tylko smaczny, ale także efektowny, często ozdabiany świeżymi owocami, wiórkami kokosowymi czy startą skórką cytrynową, co nadaje mu dodatkowego uroku.

Ten rodzaj ciasta jest świetnym wyborem na różne okazje, od codziennych spotkań z rodziną, po bardziej uroczyste przyjęcia. Dzięki swojej prostocie i niezwykłemu smakowi, ciasto cytrynowe bez pieczenia zdobyło wielu fanów, stając się jednym z ulubionych deserów w wielu domach.

4 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments