Jak zrobić domowe lody bez maszynki

Lody to właściwie synonim lata. Już pierwsze letnie promienie słońca budzą nieprzepartą chęć skosztowania tego pysznego, ochładzającego deseru. I właśnie dlatego w niejednej głowie rodzi się myśl by przygotować swoją własną wersję w domu. Czy da się zrobić prawdziwe lody w warunkach domowych bez specjalistycznego sprzętu? Zapraszam do przeczytania wpisu o moich eksperymentach w tym temacie.

Zasubskrybuj kanał Słodki Blog na Youtube i obejrzyj filmik pokazujący jak zrobić domowe lody:

Jak zrobić domowe lody bez maszynki

 

 

Lody z mleka zagęszczonego niesłodzonego

Składniki:

  • 200g mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 200g śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • garść pokruszonych ciasteczek

Wykonanie:

Wszystkie składniki (poza ciasteczkami) przełóż do wysokiego naczynia i miksuj do momentu aż masa zgęstnieje. Przelej do pojemnika, posyp ciasteczkami i zamrażaj przez 3 godziny (nie dłużej! po tym czasie lody robią się bardzo twarde).

Moje uwagi i wskazówki:

  • Do miksowania użyj naprawdę wysokiego naczynia, masa okropnie chlapie
  • Smak lodów jest naprawdę wspaniały, śmietankowy z lekką nutą wanilii
  • W tej masie niestety utworzyły się kryształki lodu, jeśli tego nie chcesz podczas mrożenia masy miksuj ją co 30 min
  • Zostawienie masy na 6 godzin w zamrażalniku powoduje, że zamarza na kamień. Żeby zjeść takie lody trzeba przed podaniem zostawić je na 20 min w temp. pokojowej

Lody z mleka zagęszczonego słodzonego

W kolejnym przepisie również użyłam mleka zagęszczonego ale tym razem słodzonego. Sprawdziło się dużo lepiej, konsystencja lodów była identyczna jak tych z dobrej cukierni.

Składniki:

  • 200g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 200g śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Wykonanie:

Składniki przełóż do miski i miksuj do uzyskania gęstej masy. Ubijaczki od miksera powinny pozostawiać widoczne ślady ale masa nie ma być sztywna. Przelej do pojemnika i zamrażaj przez 3-4 godziny.

Moje uwagi i wskazówki:

  • Lody z tego przepisu byłyby idealne gdyby nie jeden mały szkopuł; dla mnie są za słodkie. Ale jeśli lubisz słodycze będziesz zachwycony.

Lody z bitej śmietany i jajek

Kiedyś sprawdziłam jeszcze jeden świetny przepis na domowe lody, pisałam o nim tutaj.

Lody z bananów

Znam jeszcze jeden sposób na pyszne lody. Jest to wersja owocowa i zdecydowanie bardziej dietetyczna, a w dodatku bardzo łatwa do zrobienia.

Składniki:

  • dojrzałe banany
  • dodatki smakowe: posiekana czekolada, masło orzechowe, pokruszone ciasteczka lub to na co masz ochotę

Banany obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zamróź na co najmniej kilka godzin. Zamrożone banany zblenduj i ewentualnie połącz z dodatkami. I tyle, prawda że banalne?

Lody z każdego z przepisów mają odmienny smak i konsystencję, te które dla mnie najbardziej przypominają lody z cukierni to takie zrobione ze słodzonego mleka zagęszczonego. Są bardzo kremowe, nie wytwarzają się w nich kryształki lodu a ich konsystencja po długim mrożeniu nie przypomina litej skały. Pozostałe przepisy polecam bo są bardzo smaczne, mi szczególnie przypadły do gustu lody z mrożonych bananów.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments