Lody to właściwie synonim lata. Już pierwsze letnie promienie słońca budzą nieprzepartą chęć skosztowania tego pysznego, ochładzającego deseru. I właśnie dlatego w niejednej głowie rodzi się myśl by przygotować swoją własną wersję w domu. Czy da się zrobić prawdziwe lody w warunkach domowych bez specjalistycznego sprzętu? Zapraszam do przeczytania wpisu o moich eksperymentach w tym temacie.
Zasubskrybuj kanał Słodki Blog na Youtube i obejrzyj filmik pokazujący jak zrobić domowe lody:
Jak zrobić domowe lody bez maszynki
Lody z mleka zagęszczonego niesłodzonego
Składniki:
- 200g mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 200g śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- garść pokruszonych ciasteczek
Wykonanie:
Wszystkie składniki (poza ciasteczkami) przełóż do wysokiego naczynia i miksuj do momentu aż masa zgęstnieje. Przelej do pojemnika, posyp ciasteczkami i zamrażaj przez 3 godziny (nie dłużej! po tym czasie lody robią się bardzo twarde).
Moje uwagi i wskazówki:
- Do miksowania użyj naprawdę wysokiego naczynia, masa okropnie chlapie
- Smak lodów jest naprawdę wspaniały, śmietankowy z lekką nutą wanilii
- W tej masie niestety utworzyły się kryształki lodu, jeśli tego nie chcesz podczas mrożenia masy miksuj ją co 30 min
- Zostawienie masy na 6 godzin w zamrażalniku powoduje, że zamarza na kamień. Żeby zjeść takie lody trzeba przed podaniem zostawić je na 20 min w temp. pokojowej
Lody z mleka zagęszczonego słodzonego
W kolejnym przepisie również użyłam mleka zagęszczonego ale tym razem słodzonego. Sprawdziło się dużo lepiej, konsystencja lodów była identyczna jak tych z dobrej cukierni.
Składniki:
- 200g mleka zagęszczonego słodzonego
- 200g śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Składniki przełóż do miski i miksuj do uzyskania gęstej masy. Ubijaczki od miksera powinny pozostawiać widoczne ślady ale masa nie ma być sztywna. Przelej do pojemnika i zamrażaj przez 3-4 godziny.
Moje uwagi i wskazówki:
- Lody z tego przepisu byłyby idealne gdyby nie jeden mały szkopuł; dla mnie są za słodkie. Ale jeśli lubisz słodycze będziesz zachwycony.
Lody z bitej śmietany i jajek
Kiedyś sprawdziłam jeszcze jeden świetny przepis na domowe lody, pisałam o nim tutaj.
Lody z bananów
Znam jeszcze jeden sposób na pyszne lody. Jest to wersja owocowa i zdecydowanie bardziej dietetyczna, a w dodatku bardzo łatwa do zrobienia.
Składniki:
- dojrzałe banany
- dodatki smakowe: posiekana czekolada, masło orzechowe, pokruszone ciasteczka lub to na co masz ochotę
Banany obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zamróź na co najmniej kilka godzin. Zamrożone banany zblenduj i ewentualnie połącz z dodatkami. I tyle, prawda że banalne?
Lody z każdego z przepisów mają odmienny smak i konsystencję, te które dla mnie najbardziej przypominają lody z cukierni to takie zrobione ze słodzonego mleka zagęszczonego. Są bardzo kremowe, nie wytwarzają się w nich kryształki lodu a ich konsystencja po długim mrożeniu nie przypomina litej skały. Pozostałe przepisy polecam bo są bardzo smaczne, mi szczególnie przypadły do gustu lody z mrożonych bananów.