Jak zrobić dobry zakwas żytni do pieczenia chleba

Zrobienie zakwasu na prawdziwy domowy chleb jest bardzo łatwe, choć nieco czasochłonne. Cały proces trwa cztery dni, a piątego dnia można przystąpić do pieczenia chleba. Czas poświęcony na zrobienie zakwasu to pięć minut dziennie, resztę czasu zakwas rośnie i można sobie nie zawracać nim głowy.

Na moim wideo zobaczysz krok po kroku jak zrobić zakwas żytni do pieczenia chleba:

 

Dzień pierwszy 

Przygotuj litrowy słoik z nakrętką. Wsyp do niego 30 g mąki żytniej razowej (typ 2000) i wlej 30 g letniej wody (może być z kranu). Dokładnie wymieszaj i odstaw w miejsce gdzie nie świeci bezpośrednio słońce.

Dzień drugi

Zakwas już pierwszego dnia zaczyna pracować, świadczą o tym pęcherzyki powietrza. Do słoika dosyp jak poprzednio 30 g mąki żytniej razowej i dolej 30 g letniej wody. Wymieszaj i odstaw.

Dzień trzeci

Trzeciego dnia pęcherzyki powietrza są już wyraźnie widoczne. Jak poprzednio dosyp 30 g mąki i dolej 30 g wody.

Dzień czwarty

Tego dnia zakwas nie ma pęcherzyków powietrza – jest to normalne trzeciego dnia zakwas po prostu nie rośnie. Nie zrażaj się tym faktem, dodaj 30 g mąki i 30 g wody do słoika.

Dzień piąty

Tego dnia zakwas znów wyrósł i jest gotowy do upieczenia chleba. Przepis na chleb żytni znajdziesz tutaj, a tu przepis na chleb pszenny.

Moje uwagi i wskazówki:

  • Zakwas który jest dokarmiany należy przechowywać w temp. pokojowej w miejscu nienarażonym na bezpośrednie promieniowanie słoneczne.
  • Zakwas po użyciu do pieczenia chleba należy dokarmić mąką i wodą (20 g mąki i 20 g wody) i wstawić do lodówki. Taki zakwas może być do tygodnia przechowywany w lodówce.
  • Przy następnym pieczeniu chleba zakwas wyjmujemy z lodówki dzień wcześniej i dokarmiamy taką ilością mąki i wody żeby uzyskać ilość zakwasu niezbędną do upieczenia chleba. Następnego dnia zakwas jest gotowy.
  • Konsystencja zakwasu powinna być gęsta, jeśli jest lejący należy dodać do niego więcej mąki.
  • Pierwszy zakwas przeważnie nie jest silny i chleb na nim zrobiony nie jest bardzo wyrośnięty. Jest to całkowicie normalne, zakwas nabiera siły z czasem i każdy kolejny chleb jest już lepszy.
  • Ilość zakwasu z tego przepisu wystarczy na jeden chleb, jeśli chcesz od razu zrobić dwa, zamiast 30 g mąki i 30 g wody dodaj 40 g mąki i 40 g wody.

Dlaczego zakwas nie rośnie?

Po moich doświadczeniach z pieczenia chleba na zakwasie po kilku latach, doszłam do wniosku że należy nieco zmodyfikować sposób przygotowywania zakwasu:

  • Żeby zakwas był silniejszy trzeba dokarmiać go większą ilością mąki i wody. Przykładowo: jeśli mamy 50 g zakwasu, to warto dodać do niego min. 70 g mąki i 70 g wody. Ta rada niekoniecznie sprawdzi się podczas startowego etapu przygotowywania zakwasu, ale na pewno wzmocni zakwas przy dłuższym czasie.
  • Do chleba pieczonego na młodym zakwasie polecam dodawać szczyptę drożdży suszonych, to pozwoli już od początku uzyskiwać ładnie wyrośnięty chleb. W późniejszym etapie zakwas będzie na tyle silny, że nie będzie potrzeby dodawania drożdży.
  • Jeśli przechowujemy zakwas w lodówce, to polecam przed pieczeniem dokarmiać go dwukrotnie. Przykładowo: raz wieczorem, a raz rano i dopiero ok. południa przygotowywać chleb.

Powyższe wskazówki sprawią, że chleb będzie ładniej wyrastał, a sam zakwas szybciej stanie się silny. Może to być rozwiązanie dla wszystkich, którym zakwas po jakimś czasie przestaje rosnąć. Być może po prostu jest „głodny” i trzeba go bardziej dokarmiać.

Zakwas można również przygotować z mąki pszennej, przepis tutaj.

119 komentarzy do “Jak zrobić dobry zakwas żytni do pieczenia chleba”

    • Pomimo nakrętki i tak cały czas dostaje się do niego świeże powietrze. To nie jest szczelne zamknięcie ale dzięki niemu nie unosi się zapach zakwasu w całym mieszkaniu. Możesz oczywiście użyć ściereczki 🙂

    • Ponieważ zakwas nie lubi kontaktu z metalem. W słoiku wyrasta super, potem robi Pani ciasto i ciasto przekłada Pani do foremki, która jest metalowa. Zakwas gryzie się z metalem dlatego zdarza się, że tak słabo rośnie albo nie rośnie w ogóle

    • Gdyby tak było, to problemy z rośnięciem chleba zdarzałyby się notorycznie. U mnie chleb nie rośnie tylko na młodym zakwasie.

  1. wyciągnęłam stary zakwas z lodówki i od trzech dni go dokarmiam. Mam jednak wrażenie, że w ogóle nie pracuje. Nie pachnie, nie ma bąbelków… czy jest jeszcze szansa, żeby go uratować? Czy lepiej nie ryzykować pieczenia na nim chleba?

    Odpowiedz
    • Dzisiaj postanowiłam zacząć robić zakwas. Dodalam 30g letniej wody i 30g jaki żytniej 2000. Wymieszałam. Powstała zwarta kulka ciasta.
      Jakiej konsystencji powinno to być?

    • Raczej powinna być to masa, dosyć zwięzła. Możesz dodać trochę więcej wody

  2. Tak zrobiłam na trzeci dzień zakwasu….chyba za wcześnie ‍♀️ehh to moja pierwsza przygoda z chlebkiem na zakwasie… Czy powinnam włączyć termo obieg??
    Z góry dziękuję za pomoc

    Odpowiedz
    • Czy jak już przechowuje zakwas w lodówce to też codziennie muszę go dokarmiać?? Zrobiłam na nowym zakwasie na szósty dzień… Właśnie dochodzi jeszcze w piekarniku, napisze co z tego wyszło

    • Kolejny mój Chlebuś wyszedł przepysznydziś robię z żurawiną dziękuję za pomoc i pozdrawiam

    • Witam
      Czemu muszę wyciagnac zakwas dzień wcześniej z lodówki żeby upiec kolejny chleb?? Ile musi minąć godzin ?? Czy mogę dokarmić go o 22 a na następny dzień piec np o 17??czy może minąć więcej niż 12 godzin od momentu jego dokarmienia do rozpoczęcia robienia chleba ?
      Z góry dziękuję za odpowiedź

  3. Robiłam chleb ale w środku wyszedł zakalec…dookoła był spieczony a w środku kicha…
    Czy mogę wymieszać pół na pół z mąką przenna jak będę już później robić chleb??

    Odpowiedz
  4. A czy można połączyć dwa zakwasy? Pierwszego dnia zrobiłam zakwas ale że drugiego dnia wyglądał jakby nic sie z nim nie działo to zrobiłam drugi zakwas. A potem się okazało że ten pierwszy żyje i mam dwa zakwasy dzień po dniu. Można je włożyć do jednego słoika? Jeśli tak to po jakim czasie?

    Odpowiedz
    • Nie wiem nie próbowałam, myślę że nic się nie powinno stać ale czasem zakwas bywa kapryśny więc nie ma pewności

  5. Witaj. Zrobiłam zakwas dziś ma już 4 dzień pracuje bardzo ładnie, rośnie i ma dużo pęcherzyków tylko intryguje mnie zapach jest dość intensywny i nie przypomina zapachu zakwasu. Myślisz że powinnam go wyrzucić czy spróbować upiec na nim chleb?

    Odpowiedz
  6. Czy niewykorzystany zakwas, przechowywany w lodówce muszę codziennie dokarmiać? Napisała Pani, że niedokarmiany może stać w lodówce tydzień. Czy to znaczy, że przynajmniej raz na tydzień muszę go dokarmić? Po kilku dniach jak piekę kolejny chleb, wtedy cały czas dokarmiam ten sam zakwas tak, on cały czas się nadaje?
    Będę wdzięczna za odpowiedzi, pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Tak, raz na tydzień powinnaś dokarmić zakwas przechowywany w lodówce.
      Jeżeli codziennie go dokarmiasz, to jak najbardziej cały czas nadaje się do robienia chleba.

  7. Chciałabym spróbować zrobić zakwas. Czy jeśli chleb chciałabym upiec za 7 dni to dokarmiam go przez 7 dni a potem po użyciu na jeden chleb resztę zakwasu wkładam do lodówki czy już po 5 dniach trzeba włożyć do lodówki? Czy zakwas można tak dokarmiać i chować do lodówki kilka razy czy tez zrobiony na początku, po 5 dniach dokarmiania i 7w lodowce już trzeba wykorzystać?

    Odpowiedz
    • Po siedmiu dniach dokarmiania, bierzesz tyle ile Ci potrzeba na chleb, resztę dokarmiasz i wkładasz do lodówki. Możesz wielokrotnie dokarmiać zakwas i wkładać do lodówki, ważne żeby za długo nie stał w lodówce niedokarmiony (ok 2 tyg. max).

  8. Mam pytanie, czy jeśli dokarmiłem zakwas przed włożeniem do lodówki, to po wyjęciu z lodówki znów powinienem go dokarmić, czy jednak w temperaturze pokojowej zjedzą dopiero dokarmienie z przed lodówki?

    Odpowiedz
  9. Czołem 🙂
    'Przy następnym pieczeniu chleba zakwas wyjmujemy z lodówki dzień wcześniej i dokarmiamy taką ilością mąki i wody żeby uzyskać ilość zakwasu niezbędną do upieczenia chleba.’
    Czyli jakie to będą proporcje na jeden chleb?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here