Przepis na ten chleb spodoba się wszystkim, którzy nie mają dużo czasu. Chleb robi się wieczorem, a przez noc ciasto rośnie w lodówce. Ilość pracy i zaangażowania w tym przepisie jest zredukowana do minimum, a chlebek wychodzi naprawdę pyszny, chrupiący i dobrze wyrośnięty.
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: cała noc
Czas pieczenia: 40 min
Składniki: (na dwa średnie chlebki)
- 500 g mąki chlebowej pszennej typ 720 (3 szklanki) + ok. kilka łyżek do podsypywania
- 10 g soli (1,5 łyżeczki)
- 3 g drożdży suchych (pół opakowania)
- 400 ml wody
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Wieczorem wymieszaj wszystkie składniki na jednolite ciasto za pomocą łyżki
- Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc
- Rano wyjmij miskę i zostaw ją na 30 min w temp. pokojowej
- Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę obficie podsypaną mąką, ciasto z wierzchu również posyp mąką (będzie bardzo klejące)
- Wykonaj 5 razy składanie ciasta: rozciągnij po kolei każdy z czterech boków ciasta i złóż go do środka, w razie potrzeby podsypując mąką (zobacz film)
- Następnie ciasto podziel na dwie części
- Każdą z części rozpłaszcz na kształt długiego prostokąta
- Zwiń ciasno ciasto wzdłuż mniejszego boku formując coś na kształt rolady
- Uformowane bochenki przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia
- Posyp mąką i przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia na 30 min
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 230°C (termoobieg)
- Na dolną półkę w piekarniku wstaw naczynie z wrzącą wodą (kąpiel wodna)
- Wyrośnięte bochenki natnij głęboko za pomocą ostrego noża lub żyletki
- Piecz przez 20 min w 230°C, następnie zmniejsz do 200°C i piecz kolejne 20 min