Domowy chleb na drożdżach bez wyrabiania

Przepis na ten chleb spodoba się wszystkim, którzy nie mają dużo czasu. Chleb robi się wieczorem, a przez noc ciasto rośnie w lodówce. Ilość pracy i zaangażowania w tym przepisie jest zredukowana do minimum, a chlebek wychodzi naprawdę pyszny, chrupiący i dobrze wyrośnięty.

Czas przygotowania: 20 min

Czas oczekiwania: cała noc

Czas pieczenia: 40 min

 

Składniki: (na dwa średnie chlebki)

  • 500 g mąki chlebowej pszennej typ 720 (3 szklanki) + ok. kilka łyżek do podsypywania
  • 10 g soli (1,5 łyżeczki)
  • 3 g drożdży suchych (pół opakowania)
  • 400 ml wody
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  • Wieczorem wymieszaj wszystkie składniki na jednolite ciasto za pomocą łyżki
  • Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc
  • Rano wyjmij miskę i zostaw ją na 30 min w temp. pokojowej
  • Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę obficie podsypaną mąką, ciasto z wierzchu również posyp mąką (będzie bardzo klejące)
  • Wykonaj 5 razy składanie ciasta: rozciągnij po kolei każdy z czterech boków ciasta i złóż go do środka, w razie potrzeby podsypując mąką (zobacz film)
  • Następnie ciasto podziel na dwie części
  • Każdą z części rozpłaszcz na kształt długiego prostokąta
  • Zwiń ciasno ciasto wzdłuż mniejszego boku formując coś na kształt rolady
  • Uformowane bochenki przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia
  • Posyp mąką i przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia na 30 min
  • W tym czasie nagrzej piekarnik do 230°C (termoobieg)
  • Na dolną półkę w piekarniku wstaw naczynie z wrzącą wodą (kąpiel wodna)
  • Wyrośnięte bochenki natnij głęboko za pomocą ostrego noża lub żyletki
  • Piecz przez 20 min w 230°C, następnie zmniejsz do 200°C i piecz kolejne 20 min

chleb na drożdżach mikser (1)

Domowa Piekarnia

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here