Wielkanocna babka o intensywnym czekoladowym smaku. Dzięki swojej recepturze jest wilgotna i długo zachowuje świeżość.
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 60 min

SKŁADNIKI
- 4 jajka L
- 200 g cukru (niepełna szklanka)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 250 ml oleju (1 szklanka)
- 160 g mąki (1 szklanka)
- 50 g skrobi ziemniaczanej (1/3 szklanki)
- 50 g kakao (1/3 szklanki)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Polewa:
- 2 łyżki masła bardzo miękkiego lub roztopionego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 2-3 łyżki wrzątku
PRZYGOTOWANIE
- Formę na babkę o pojemności ok. 1,7-2 L wysmaruj masłem i oprósz mąką. Silikonowej formy nie trzeba smarować, ciasto ma w sobie dużo tłuszczu.
- Sypkie składniki (mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia) przesiej przez sito i wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół).
- Jajka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Wlej cienką strużką olej i zmiksuj. Następnie dodaj sypkie składniki w trzech turach i zmiksuj tylko do połączenia na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto przelej do formy i upiecz do suchego patyczka przez ok. 60 min.
- Polewa: masło rozetrzyj z cukrem pudrem i kakao, następnie wlej wrzątek i wymieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Jeśli będą grudki podgrzej masę w mikrofali lub kąpieli wodnej. Polej ostudzoną babkę polewą i udekoruj wg uznania.
MOJE UWAGI
- Dzięki zawartości skrobi i kakao babka wychodzi nieco sypka i minimalnie się kruszy. Osobiście nie przepadam za takim efektem więc następnym razem zastąpiłabym skrobię mąką pszenną.