Babka czekoladowa

Wielkanocna babka o intensywnym czekoladowym smaku. Dzięki swojej recepturze jest wilgotna i długo zachowuje świeżość.

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 60 min

YouTube player

 

SKŁADNIKI

  • 4 jajka L
  • 200 g cukru (niepełna szklanka)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 250 ml oleju (1 szklanka)
  • 160 g mąki (1 szklanka)
  • 50 g skrobi ziemniaczanej (1/3 szklanki)
  • 50 g kakao (1/3 szklanki)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Polewa:

  • 2 łyżki masła bardzo miękkiego lub roztopionego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 łyżki wrzątku

PRZYGOTOWANIE

  1. Formę na babkę o pojemności ok. 1,7-2 L wysmaruj masłem i oprósz mąką. Silikonowej formy nie trzeba smarować, ciasto ma w sobie dużo tłuszczu.
  2. Sypkie składniki (mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia) przesiej przez sito i wymieszaj.
  3. Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół).
  4. Jajka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Wlej cienką strużką olej i zmiksuj. Następnie dodaj sypkie składniki w trzech turach i zmiksuj tylko do połączenia na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto przelej do formy i upiecz do suchego patyczka przez ok. 60 min.
  5. Polewa: masło rozetrzyj z cukrem pudrem i kakao, następnie wlej wrzątek i wymieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Jeśli będą grudki podgrzej masę w mikrofali lub kąpieli wodnej. Polej ostudzoną babkę polewą i udekoruj wg uznania.

MOJE UWAGI 

  • Dzięki zawartości skrobi i kakao babka wychodzi nieco sypka i minimalnie się kruszy. Osobiście nie przepadam za takim efektem więc następnym razem zastąpiłabym skrobię mąką pszenną.

babka kakaowa

babka z czekoladą

babka wielkanocna

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments