Przepis na lekki tort z truskawkami i masą śmietanową. Tort jest udekorowany w stylu semi-naked, czyli tak aby pod masą przebijał się biszkopt. Taki rodzaj dekoracji daje wrażenie lekkości i delikatności wypieku, co czyni go idealnym na majowe przyjęcia w ogrodzie.
Czas przygotowywania: 80 min
Czas pieczenia: 40 min (biszkopt)
Ilość porcji: ok. 12
SKŁADNIKI (na tort o średnicy 18 cm)
Biszkopt
- Biszkopt przygotuj z 4 jajek L z tego przepisu.
Masa
- 500 ml śmietanki 36 %
- 250 g mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- czekolada biała
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka żelatyny (8 g)
* Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
Nasącz do biszkoptu
- 200 ml wody smakowej cytrynowej
- ew. kieliszek alkoholu np. cytrynówki
Dodatkowo
- 150-200 g truskawek
- słoiczek konfitury truskawkowej (ok. 240 g)
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt
- Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój na trzy krążki
Masa
- Truskawki pokrój na bardzo małe kawałki (ok. 2 mm). Mniejsze kawałki sprawią, że tort będzie się lepiej kroił.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
- Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (ok. 2 łyżki) i odstaw na kilka min do napęcznienia. Następnie dodaj ok. 2 łyżki mleka lub śmietanki i rozpuść na bardzo małym ogniu lub w mikrofali.
- Żelatynę wymieszaj energicznie z roztopioną czekoladą.
- Śmietankę, mascarpone, cukier i wanilię ubij na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj czekoladę z żelatyną, zmiksuj szybko do połączenia. Czekolada powinna mieć letnią temperaturę podczas dodawania do masy.
- Odłóż 1/3 masy do dekoracji, pozostałą masę podziel na dwie w miarę równe połowy, każdą z części przeznacz na przygotowanie jednego piętra tortu.
Składanie tortu
- Do rantu lub tortownicy przełóż pierwszy krążek biszkoptu, nasącz go 1/3 przygotowanego do nasączania płynu.
- Wokół brzegów rantu/tortownicy zrób okrąg z masy. Powstały środek posmaruj połową konfitury, a następnie przykryj konfiturę resztą masy przeznaczonej na to piętro i wyłóż połowę pokrojonych truskawek. pamiętaj żeby powciskać truskawki w masę, bo inaczej będą później odstawać.
- Przyłóż drugim krążkiem biszkoptu i dociśnij żeby wypoziomować pierwszą warstwę i pozbyć się ewentualnych wolnych przestrzeni.
- Drugi blat nasącz połową pozostałego płynu i postępuj dokładnie jak poprzednio żeby przygotować drugie piętro tortu.
- Przykryj ostatnim krążkiem biszkoptu i nasącz go ostatnią częścią płynu.
Dekoracja tortu
- Górę i boki tortu posmaruj odłożoną wcześniej masą bez truskawek.
- Wyrównaj skrobką pozostawiając bardzo cienką warstwę masy, przez którą prześwitują krążki biszkoptu i kawałki truskawek.
- Udekoruj truskawkami lub według uznania.
MOJE UWAGI I SPOSTRZEŻENIA
- Pokrój truskawki na bardzo małe kawałki, ponieważ ja pokroiłam na dosyć duże cząstki i tort w trakcie krojenia się rozjeżdżał.
- Możesz masę śmietanową przeznaczoną do przekładania tortu od razu połączyć z truskawkami, wtedy masa zyska lekko różowe zabarwienie od soku z truskawek.
Tort truskawkowy najlepiej smakuje schłodzony, dlatego powinien być przechowywany w lodówce. Świeżość zachowuje przynajmniej przez trzy dni. Jest to jeden z najprostszych tortów do zrobienia, dlatego świetnie sprawdza się jako propozycja dla początkujących.
Połączenie smaku truskawek z cytryną i otulenie całości delikatną masą śmietanową nadaje całości wrażenia lekkości, co sprawdzi się dla ludzi nie lubiących przytłaczających maślanych tortów, szczególnie w dni z upalną pogodą.
Torty w stylu semi-naked to popularna i elegancka forma dekoracji tortów, która zyskuje na popularności w ostatnich latach. Charakteryzują się one prawie gołymi bokami, które są jedynie delikatnie przetarte kremem, najczęściej w kolorze ecru lub pastelowym. Dzięki temu widoczna jest faktura biszkoptu i wypełnień, nadając tortowi naturalny i niedopracowany wygląd.
Dekoracja tortów semi-naked skupia się na prostocie i sezonowości. Często wykorzystywane są świeże owoce, kwiaty, listki mięty lub inne naturalne elementy. Mogą to być na przykład plasterki jabłek, jeżyny, maliny lub figi. Kwiaty dobierane są w zależności od pory roku i mogą to być róże, piwonie, hortensje lub polne kwiatki.
Innym sposobem na dekorację tortu jest dekoracja w stylu drip cake, którą można wykonać także z białej czekolady uzyskując efekt elegancji i delikatności.