Tort z truskawkami

Przepis na lekki tort z truskawkami i masą śmietanową. Tort jest udekorowany w stylu semi-naked, czyli tak aby pod masą przebijał się biszkopt. Taki rodzaj dekoracji daje wrażenie lekkości i delikatności wypieku, co czyni go idealnym na majowe przyjęcia w ogrodzie.

Czas przygotowywania: 80 min

Czas pieczenia: 40 min (biszkopt)

Ilość porcji: ok. 12

SKŁADNIKI (na tort o średnicy 18 cm)

Biszkopt

Masa

  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • czekolada biała
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny (8 g)

* Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.

Nasącz do biszkoptu

  • 200 ml wody smakowej cytrynowej
  • ew. kieliszek alkoholu np. cytrynówki

Dodatkowo

  • 150-200 g truskawek
  • słoiczek konfitury truskawkowej (ok. 240 g)

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt

  1. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój na trzy krążki

Masa

  1. Truskawki pokrój na bardzo małe kawałki (ok. 2 mm). Mniejsze kawałki sprawią, że tort będzie się lepiej kroił.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
  3. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (ok. 2 łyżki) i odstaw na kilka min do napęcznienia. Następnie dodaj ok. 2 łyżki mleka lub śmietanki i rozpuść na bardzo małym ogniu lub w mikrofali.
  4. Żelatynę wymieszaj energicznie z roztopioną czekoladą.
  5. Śmietankę, mascarpone, cukier i wanilię ubij na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj czekoladę z żelatyną, zmiksuj szybko do połączenia. Czekolada powinna mieć letnią temperaturę podczas dodawania do masy.
  6. Odłóż 1/3 masy do dekoracji, pozostałą masę podziel na dwie w miarę równe połowy, każdą z części przeznacz na przygotowanie jednego piętra tortu.

Składanie tortu

  1. Do rantu lub tortownicy przełóż pierwszy krążek biszkoptu, nasącz go 1/3 przygotowanego do nasączania płynu.
  2. Wokół brzegów rantu/tortownicy zrób okrąg z masy. Powstały środek posmaruj połową konfitury, a następnie przykryj konfiturę resztą masy przeznaczonej na to piętro i wyłóż połowę pokrojonych truskawek. pamiętaj żeby powciskać truskawki w masę, bo inaczej będą później odstawać.
  3. Przyłóż drugim krążkiem biszkoptu i dociśnij żeby wypoziomować pierwszą warstwę i pozbyć się ewentualnych wolnych przestrzeni.
  4. Drugi blat nasącz połową pozostałego płynu i postępuj dokładnie jak poprzednio żeby przygotować drugie piętro tortu.
  5. Przykryj ostatnim krążkiem biszkoptu i nasącz go ostatnią częścią płynu.

Dekoracja tortu

  1. Górę i boki tortu posmaruj odłożoną wcześniej masą bez truskawek.
  2. Wyrównaj skrobką pozostawiając bardzo cienką warstwę masy, przez którą prześwitują krążki biszkoptu i kawałki truskawek.
  3. Udekoruj truskawkami lub według uznania.

MOJE UWAGI I SPOSTRZEŻENIA

  • Pokrój truskawki na bardzo małe kawałki, ponieważ ja pokroiłam na dosyć duże cząstki i tort w trakcie krojenia się rozjeżdżał.
  • Możesz masę śmietanową przeznaczoną do przekładania tortu od razu połączyć z truskawkami, wtedy masa zyska lekko różowe zabarwienie od soku z truskawek.

tort z truskawkami semi naked

tort z truskawkami przekrojony

Tort truskawkowy najlepiej smakuje schłodzony, dlatego powinien być przechowywany w lodówce. Świeżość zachowuje przynajmniej przez trzy dni. Jest to jeden z najprostszych tortów do zrobienia, dlatego świetnie sprawdza się jako propozycja dla początkujących.

Połączenie smaku truskawek z cytryną i otulenie całości delikatną masą śmietanową nadaje całości wrażenia lekkości, co sprawdzi się dla ludzi nie lubiących przytłaczających maślanych tortów, szczególnie w dni z upalną pogodą.

Torty w stylu semi-naked to popularna i elegancka forma dekoracji tortów, która zyskuje na popularności w ostatnich latach. Charakteryzują się one prawie gołymi bokami, które są jedynie delikatnie przetarte kremem, najczęściej w kolorze ecru lub pastelowym. Dzięki temu widoczna jest faktura biszkoptu i wypełnień, nadając tortowi naturalny i niedopracowany wygląd.

Dekoracja tortów semi-naked skupia się na prostocie i sezonowości. Często wykorzystywane są świeże owoce, kwiaty, listki mięty lub inne naturalne elementy. Mogą to być na przykład plasterki jabłek, jeżyny, maliny lub figi. Kwiaty dobierane są w zależności od pory roku i mogą to być róże, piwonie, hortensje lub polne kwiatki.

Innym sposobem na dekorację tortu jest dekoracja w stylu drip cake, którą można wykonać także z białej czekolady uzyskując efekt elegancji i delikatności.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments