Raffaello

Przepis na bardzo kokosowe kuleczki raffaello, proste do zrobienia i efektowne na każdym stole. Dzięki dodatkowi białej czekolady jeszcze bardziej przypominają w smaku oryginał. 

Czas przygotowania: 45 min

SKŁADNIKI (na ok. 24 szt.)

  • 300 g wiórków kokosowych
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 60 g cukru lub słodzika (erytrol, ksylitol)
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady białej
  • 24 szt. migdałów blanszowanych lub obranych ze skórki

PRZYGOTOWANIE

  1. 200 g wiórków kokosowych, mleko kokosowe, cukier i masło umieść w garnku. Gotuj na małym ogniu aż nadmiar płynu odparuje, a masa stanie się gęsta (ok. 15 min). Dodaj czekoladę i pozwól jej się roztopić w gorącej masie, wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Migdały upraż na suchej patelni aż staną się chrupiące. Praż je na małym ogniu, aby nie złapały za bardzo rumianego koloru. Migdały ze skórką najpierw zalej wrzątkiem i odstaw na 5 min. Po tym czasie usuń skórkę.
  3. Wystudzoną masę formuj w kulki o wielkości pełnej małej łyżeczki. Do środka każdej kulki wkładaj uprażony migdał. gotowe kulki obtocz w pozostałych wiórkach kokosowych.
  4. Raffaello wstaw do lodówki, aż nieco stężeje.

rafaello proste

rafaello kokos

rafaello

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments