Przepis na bardzo kokosowe kuleczki raffaello, proste do zrobienia i efektowne na każdym stole. Dzięki dodatkowi białej czekolady jeszcze bardziej przypominają w smaku oryginał.
Czas przygotowania: 45 min
SKŁADNIKI (na ok. 24 szt.)
- 300 g wiórków kokosowych
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 60 g cukru lub słodzika (erytrol, ksylitol)
- 100 g masła
- 100 g czekolady białej
- 24 szt. migdałów blanszowanych lub obranych ze skórki
PRZYGOTOWANIE
- 200 g wiórków kokosowych, mleko kokosowe, cukier i masło umieść w garnku. Gotuj na małym ogniu aż nadmiar płynu odparuje, a masa stanie się gęsta (ok. 15 min). Dodaj czekoladę i pozwól jej się roztopić w gorącej masie, wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Migdały upraż na suchej patelni aż staną się chrupiące. Praż je na małym ogniu, aby nie złapały za bardzo rumianego koloru. Migdały ze skórką najpierw zalej wrzątkiem i odstaw na 5 min. Po tym czasie usuń skórkę.
- Wystudzoną masę formuj w kulki o wielkości pełnej małej łyżeczki. Do środka każdej kulki wkładaj uprażony migdał. gotowe kulki obtocz w pozostałych wiórkach kokosowych.
- Raffaello wstaw do lodówki, aż nieco stężeje.