kanał słodki blog

Przepyszna szarlotka krucho-drożdżowa

Przepis na wspaniałą szarlotkę w nieco innym wydaniu, bo podstawą jest ciasto kruche z dodatkiem drożdży.

Czas przygotowania: 70 min

Czas pieczenia: 50 min

 

Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)

  • 400 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 5 łyżek cukru (65 g)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (60 g)
  • 30 g drożdży
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon do smaku (ok. 1/2-1 łyżeczki)
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki
  • Upraż na patelni z dodatkiem masła, cukru i cynamonu

* W zależności od preferencji możesz uprażyć jabłka do powstania musu lub pozostawić nie do końca rozpadnięte kawałki.

* Najlepiej użyć jabłek które łatwo się rozpiekają, jeśli jednak Twoje jabłka są z tych soczystych, trudnych do rozpiekania, możesz je rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków lub blendera. Pod koniec prażenia dodaj do takich jabłek 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w pół szklanki wody. To spowoduje, że jabłka uzyskają konsystencję zbliżoną do musu.

  • Pozostaw jabłka do przestygnięcia a w tym czasie przygotuj ciasto
  • Śmietanę podgrzej w garnuszku, aby była ciepła ale nie gorąca
  • Do śmietany dodaj łyżeczkę cukru i rozdrobnione drożdże
  • Wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą, przykryj i odstaw zaczyn do zapracowania
  • W tym czasie mąkę, cukier i zimne masło pokrojone na kawałki rozdrobnij do uzyskania kruszonki
  • Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj do kruszonki
  • Dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrób jednolite ciasto
  • Podziel ciasto na dwie połowy
  • Pierwszą część rozwałkuj podsypując mąką na placek nieco większy niż dno blaszki
  • Zawiń ciasto na wałek i przełóż na dno blaszki
  • Ciasto powinno pokryć całe dno i wystawać ok. 2 cm na brzegach blaszki
  • Nakłuj spód widelcem i przełóż przestygnięte jabłka
  • Rozwałkuj drugą część ciasta na placek nieco większy niż wymiary blaszki
  • Przełóż ciasto na jabłka i zawiń nadmiar ciasta do środka szarlotki, tak aby dolna warstwa połączyła się z górną
  • Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min
  • Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 min

* Jeśli góra zacznie się zbyt mocno rumienić, przykryj ją folią aluminiową.

  • Po wystudzeniu ciasto posyp cukrem pudrem

szarlotka krucho-drożdżowa mikser

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here