Przepis na wspaniałą szarlotkę w nieco innym wydaniu, bo podstawą jest ciasto kruche z dodatkiem drożdży.
Czas przygotowania: 70 min
Czas pieczenia: 50 min
Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)
- 400 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 5 łyżek cukru (65 g)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (60 g)
- 30 g drożdży
- 3 żółtka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek
- cynamon do smaku (ok. 1/2-1 łyżeczki)
- cukier do smaku
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki
- Upraż na patelni z dodatkiem masła, cukru i cynamonu
* W zależności od preferencji możesz uprażyć jabłka do powstania musu lub pozostawić nie do końca rozpadnięte kawałki.
* Najlepiej użyć jabłek które łatwo się rozpiekają, jeśli jednak Twoje jabłka są z tych soczystych, trudnych do rozpiekania, możesz je rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków lub blendera. Pod koniec prażenia dodaj do takich jabłek 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w pół szklanki wody. To spowoduje, że jabłka uzyskają konsystencję zbliżoną do musu.
- Pozostaw jabłka do przestygnięcia a w tym czasie przygotuj ciasto
- Śmietanę podgrzej w garnuszku, aby była ciepła ale nie gorąca
- Do śmietany dodaj łyżeczkę cukru i rozdrobnione drożdże
- Wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą, przykryj i odstaw zaczyn do zapracowania
- W tym czasie mąkę, cukier i zimne masło pokrojone na kawałki rozdrobnij do uzyskania kruszonki
- Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj do kruszonki
- Dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrób jednolite ciasto
- Podziel ciasto na dwie połowy
- Pierwszą część rozwałkuj podsypując mąką na placek nieco większy niż dno blaszki
- Zawiń ciasto na wałek i przełóż na dno blaszki
- Ciasto powinno pokryć całe dno i wystawać ok. 2 cm na brzegach blaszki
- Nakłuj spód widelcem i przełóż przestygnięte jabłka
- Rozwałkuj drugą część ciasta na placek nieco większy niż wymiary blaszki
- Przełóż ciasto na jabłka i zawiń nadmiar ciasta do środka szarlotki, tak aby dolna warstwa połączyła się z górną
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min
- Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 min
* Jeśli góra zacznie się zbyt mocno rumienić, przykryj ją folią aluminiową.
- Po wystudzeniu ciasto posyp cukrem pudrem