Przepis na pizzę znany jest od wieków, a amatorów tego włoskiego specjału jest mnóstwo. Dzisiaj pokażę Wam jak pizzę przygotować w domu w bardzo prosty sposób, bez użycia specjalistycznych akcesoriów.
Ciasto
Składniki: (na dwie pizze o średnicy ok. 26 cm)
- 160 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 10 g drożdży świeżych
- 280 g mąki
Sos
Składniki:
- pół puszki pomidorów krojonych
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta oregano
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
Dodatki:
- 4 średnie sztuki pieczarek
- 2 kulki sera mozzarella (każda po ok. 100 g)
Zobacz film z przygotowania pizzy:
Wykonanie:
Do miski wlej wodę, dodaj olej, sól i cukier a następnie wymieszaj. Dodaj rozkruszone drożdże i ponownie wymieszaj. Wsyp mąkę i wymieszaj za pomocą łyżki. Następnie wyrabiaj dłonią przez ok. 3-5 min. Jeśli ciasto będzie bardzo lepić się do dłoni i ciężko będzie je wyrabiać, możesz dodać trochę mąki, ale nie za dużo, bo ciasto będzie twarde po upieczeniu. Ciasto ma mieć jednolitą konsystencję, ma być gładkie i sprężyste i po wyrobieniu ma przestać lepić się do dłoni i miski. Podziel ciasto na dwie w miarę równe kulki i włóż je do dwóch misek wysmarowanych odrobiną oleju. Ciasto obtocz w oleju. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Mozzarellę wyjmij z zalewy i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
Pieczarki pokrój na bardzo cienkie plasterki.
Pomidory rozdrobnij w misce za pomocą widelca. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Dopraw do smaku tak jak lubisz.
Blaszkę umieść na samym dnie piekarnika i nagrzej do maksymalnej temperatury za pomocą grzałki góra-dół. Nie używaj termoobiegu.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną odrobiną mąki i rozciągnij na płaski placek. Następnie przełóż na papier do pieczenia i rozciągaj ciasto dalej, tak aby miało średnicę ok. 26 cm. Możesz nie używać stolnicy i rozciągać ciasto tylko na papierze do pieczenia. Arkusz papieru przytnij do wielkości swojej blaszki.
Na gotowe ciasto wyłóż połowę sosu pomidorowego i rozsmaruj łyżką. Następnie podziel mozzarellę na małe kawałki za pomocą dłoni i rozłóż równomiernie na całej pizzy. Na wierzch rozłóż pieczarki. Możesz też użyć innych dodatków wedle uznania.
Gotową pizzę przełóż na nagrzaną blaszkę i piecz ok. 7 min. Pizza będzie gotowa kiedy brzegi ciasta się zrumienią.
Moje uwagi i spostrzeżenia:
- Nie nakładaj dużej ilości sosu pomidorowego bo pizza może być zbyt mokra po upieczeniu.
- Na jakość ciasta wpływa głównie rodzaj użytej mąki. Przetestowałam już różne, począwszy od zwykłej mąki uniwersalnej, a skończywszy na włoskiej mące 00. I muszę przyznać, że specjalna mąka do pizzy typ 00 wypada tutaj najlepiej.
Pysznaaaaa. Dziękuję
Jak patrzę na to zdjęcie to od razu robię się głodna! Wygląda zjawiskowo, gratulacje 🙂
W ilu stopniach piec te 7 min?
Przepyszny przepis ! Do pizzy używamy mąki wysokobiałkowej Caputo Farina ma aż 14 g białka.
Jeżeli jest więcej dodatków np kiełbasa polecamy też grzyby suszone, świetnie smakują w pizzy, leśne dają super aromat.
Genialny przepis
Dziękuję 🙂
Jak przechowywać takie ciastko? Bo jedna pizzę upiekę wcześniej A druga na wieczór. Można tak?
Spróbowałabym w lodówce, powinno się udać 🙂
Lepiej by było podawać ilości danych składników w jednostkach miary czyli gramy mililitry, bo teraz się zastanawiam czy łyżeczka to mała łyżeczka czy duża, a też są różnego rodzaju łyżeczki pojemniejsze, mniej pojemne. W tej chwili mogę to przypuszczać jedynie z filmiku na oko.
Dzięki za uwagę, postaram się podawać też w gramach
Pizza najlepsza jaką jadłam, przepis rewelacja. Szybko, smacznie i o to chodzi . Dodatki wiadomo według uznania ja ciasto wzbogaciłam o czarnuszkę inne o oregano.Polecam.
Wspaniale 🙂
Ja używam włoskiej mąki do pizzy i jak dla mnie jest najlepsza 🙂 Kiedy ciasto wyrośnie, wyrabiam je i robię z niego taką bułeczkę zawijając ciasto pod spód. Na chwilę jeszcze odkładam, przykrywam ręcznikiem i dalej sobie rośnie. Piekarnik nagrzewam na maksa. Pizza piecze się 5-6 minut na samym dole i 2-3 minuty na samej górze. Polecam 🙂
Też uważam że włoska jest najlepsza 🙂
Co zrobić żeby mozzarella nie puszczała tyle wody? Czy ty ja jakoś odcedzasz z tej wody? Bo u mnie pizza po upieczeniu pływa:/
Musisz ją odsączyć, ja dzielę ją na małe kawałki i zostawiam na sicie przez parę godzin.
Jedna z lepszych pizzy jakie jadłem, porównywalna do pizzy na Sycylii.
Dziękuję, też tak uważam 🙂
Ciasto jest rewelacyjne. Moje dzieci potwierdziły, że smakuje jak w pizzerii, a są smakoszami dobrej pizzy. Dlatego polecam wszystkim. Łatwe do zrobienia i pyszne!
Dziękuję 🙂
Pizza udała się super! Juz kilka razy robiłam pizze z innych blogów, ale tak dobre i puszyste ciasto na brzegach jeszcze nigdy mi nie wyszło. Bardzo dziękuję, na pewno będę korzystać i dodałam drożdzy instant, bo nie miałam innych.
Super!
Witam a w jakiej temperaturze najlepiej piec?
W maksymalnej jaką ma piekarnik
Witam serdecznie, czy do tego przepisu, pizza, mogę użyć drożdży suszonych? Dziękuję za podpowiedź. Agnieszka
Nie próbowałam ale myślę że tak. Dodaj o połowę mniej drożdży suszonych czyli 5 g do tej proporcji.