Najlepsza domowa pizza – bardzo prosty i szybki przepis

Przepis na pizzę znany jest od wieków, a amatorów tego włoskiego specjału jest mnóstwo. Dzisiaj pokażę Wam jak pizzę przygotować w domu w bardzo prosty sposób, bez użycia specjalistycznych akcesoriów.

Ciasto

Składniki: (na dwie pizze o średnicy ok. 26 cm)

  • 160 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 10 g drożdży świeżych
  • 280 g mąki

Sos

Składniki:

  • pół puszki pomidorów krojonych
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta oregano
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego

Dodatki:

  • 4 średnie sztuki pieczarek
  • 2 kulki sera mozzarella (każda po ok. 100 g)

Zobacz film z przygotowania pizzy:

 

Wykonanie:

Do miski wlej wodę, dodaj olej, sól i cukier a następnie wymieszaj. Dodaj rozkruszone drożdże i ponownie wymieszaj. Wsyp mąkę i wymieszaj za pomocą łyżki. Następnie wyrabiaj dłonią przez ok. 3-5 min. Jeśli ciasto będzie bardzo lepić się do dłoni i ciężko będzie je wyrabiać, możesz dodać trochę mąki, ale nie za dużo, bo ciasto będzie twarde po upieczeniu. Ciasto ma mieć jednolitą konsystencję, ma być gładkie i sprężyste i po wyrobieniu ma przestać lepić się do dłoni i miski. Podziel ciasto na dwie w miarę równe kulki i włóż je do dwóch misek wysmarowanych odrobiną oleju. Ciasto obtocz w oleju. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.

pizza ciasto

Mozzarellę wyjmij z zalewy i osusz za pomocą ręcznika papierowego.

Pieczarki pokrój na bardzo cienkie plasterki.

Pomidory rozdrobnij w misce za pomocą widelca. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Dopraw do smaku tak jak lubisz.

Blaszkę umieść na samym dnie piekarnika i nagrzej do maksymalnej temperatury za pomocą grzałki góra-dół. Nie używaj termoobiegu.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną odrobiną mąki i rozciągnij na płaski placek. Następnie przełóż na papier do pieczenia i rozciągaj ciasto dalej, tak aby miało średnicę ok. 26 cm. Możesz nie używać stolnicy i rozciągać ciasto tylko na papierze do pieczenia. Arkusz papieru przytnij do wielkości swojej blaszki.

pizza najlepsza z pieczarkami

Na gotowe ciasto wyłóż połowę sosu pomidorowego i rozsmaruj łyżką. Następnie podziel mozzarellę na małe kawałki za pomocą dłoni i rozłóż równomiernie na całej pizzy. Na wierzch rozłóż pieczarki. Możesz też użyć innych dodatków wedle uznania.

Gotową pizzę przełóż na nagrzaną blaszkę i piecz ok. 7 min. Pizza będzie gotowa kiedy brzegi ciasta się zrumienią.

pizza jak z pizzerii

 

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Nie nakładaj dużej ilości sosu pomidorowego bo pizza może być zbyt mokra po upieczeniu.
  • Na jakość ciasta wpływa głównie rodzaj użytej mąki. Przetestowałam już różne, począwszy od zwykłej mąki uniwersalnej, a skończywszy na włoskiej mące 00. I muszę przyznać, że specjalna mąka do pizzy typ 00 wypada tutaj najlepiej.

26 komentarzy do “Najlepsza domowa pizza – bardzo prosty i szybki przepis”

    • Jak patrzę na to zdjęcie to od razu robię się głodna! Wygląda zjawiskowo, gratulacje 🙂

  1. Przepyszny przepis ! Do pizzy używamy mąki wysokobiałkowej Caputo Farina ma aż 14 g białka.
    Jeżeli jest więcej dodatków np kiełbasa polecamy też grzyby suszone, świetnie smakują w pizzy, leśne dają super aromat.

    Odpowiedz
  2. Lepiej by było podawać ilości danych składników w jednostkach miary czyli gramy mililitry, bo teraz się zastanawiam czy łyżeczka to mała łyżeczka czy duża, a też są różnego rodzaju łyżeczki pojemniejsze, mniej pojemne. W tej chwili mogę to przypuszczać jedynie z filmiku na oko.

    Odpowiedz
  3. Pizza najlepsza jaką jadłam, przepis rewelacja. Szybko, smacznie i o to chodzi . Dodatki wiadomo według uznania ja ciasto wzbogaciłam o czarnuszkę inne o oregano.Polecam.

    Odpowiedz
  4. Ja używam włoskiej mąki do pizzy i jak dla mnie jest najlepsza 🙂 Kiedy ciasto wyrośnie, wyrabiam je i robię z niego taką bułeczkę zawijając ciasto pod spód. Na chwilę jeszcze odkładam, przykrywam ręcznikiem i dalej sobie rośnie. Piekarnik nagrzewam na maksa. Pizza piecze się 5-6 minut na samym dole i 2-3 minuty na samej górze. Polecam 🙂

    Odpowiedz
  5. Ciasto jest rewelacyjne. Moje dzieci potwierdziły, że smakuje jak w pizzerii, a są smakoszami dobrej pizzy. Dlatego polecam wszystkim. Łatwe do zrobienia i pyszne!

    Odpowiedz
  6. Pizza udała się super! Juz kilka razy robiłam pizze z innych blogów, ale tak dobre i puszyste ciasto na brzegach jeszcze nigdy mi nie wyszło. Bardzo dziękuję, na pewno będę korzystać i dodałam drożdzy instant, bo nie miałam innych.

    Odpowiedz
    • Nie próbowałam ale myślę że tak. Dodaj o połowę mniej drożdży suszonych czyli 5 g do tej proporcji.

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here