Przepis na pizzę znany jest od wieków, a amatorów tego włoskiego specjału jest mnóstwo. Dzisiaj pokażę Wam jak pizzę przygotować w domu w bardzo prosty sposób, bez użycia specjalistycznych akcesoriów.
Ciasto
Składniki: (na dwie pizze o średnicy ok. 26 cm)
- 160 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 10 g drożdży świeżych
- 280 g mąki
Sos
Składniki:
- pół puszki pomidorów krojonych
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta oregano
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
Dodatki:
- 4 średnie sztuki pieczarek
- 2 kulki sera mozzarella (każda po ok. 100 g)
Zobacz film z przygotowania pizzy:
Wykonanie:
Do miski wlej wodę, dodaj olej, sól i cukier a następnie wymieszaj. Dodaj rozkruszone drożdże i ponownie wymieszaj. Wsyp mąkę i wymieszaj za pomocą łyżki. Następnie wyrabiaj dłonią przez ok. 3-5 min. Jeśli ciasto będzie bardzo lepić się do dłoni i ciężko będzie je wyrabiać, możesz dodać trochę mąki, ale nie za dużo, bo ciasto będzie twarde po upieczeniu. Ciasto ma mieć jednolitą konsystencję, ma być gładkie i sprężyste i po wyrobieniu ma przestać lepić się do dłoni i miski. Podziel ciasto na dwie w miarę równe kulki i włóż je do dwóch misek wysmarowanych odrobiną oleju. Ciasto obtocz w oleju. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Mozzarellę wyjmij z zalewy i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
Pieczarki pokrój na bardzo cienkie plasterki.
Pomidory rozdrobnij w misce za pomocą widelca. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Dopraw do smaku tak jak lubisz.
Blaszkę umieść na samym dnie piekarnika i nagrzej do maksymalnej temperatury za pomocą grzałki góra-dół. Nie używaj termoobiegu.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną odrobiną mąki i rozciągnij na płaski placek. Następnie przełóż na papier do pieczenia i rozciągaj ciasto dalej, tak aby miało średnicę ok. 26 cm. Możesz nie używać stolnicy i rozciągać ciasto tylko na papierze do pieczenia. Arkusz papieru przytnij do wielkości swojej blaszki.
Na gotowe ciasto wyłóż połowę sosu pomidorowego i rozsmaruj łyżką. Następnie podziel mozzarellę na małe kawałki za pomocą dłoni i rozłóż równomiernie na całej pizzy. Na wierzch rozłóż pieczarki. Możesz też użyć innych dodatków wedle uznania.
Gotową pizzę przełóż na nagrzaną blaszkę i piecz ok. 7 min. Pizza będzie gotowa kiedy brzegi ciasta się zrumienią.
Moje uwagi i spostrzeżenia:
- Nie nakładaj dużej ilości sosu pomidorowego bo pizza może być zbyt mokra po upieczeniu.
- Na jakość ciasta wpływa głównie rodzaj użytej mąki. Przetestowałam już różne, począwszy od zwykłej mąki uniwersalnej, a skończywszy na włoskiej mące 00. I muszę przyznać, że specjalna mąka do pizzy typ 00 wypada tutaj najlepiej.