Lemon curd

Przepis na przepyszny cytrynowy lemon curd, idealny do nadziewania tart, babeczek lub jako podstawa kremu cytrynowego do tortów i ciast przekładanych.

Na bazie lemon curdu przygotujesz pyszne ciasto cytrynowe bez pieczenia

Czas przygotowania: 25 min

Czas chłodzenia: najlepiej cała noc

Jak zrobić lemon curd – wideo

SKŁADNIKI (na ok. 215 g gotowego curdu)

  • 1 jajko M
  • 2 żółtka z jajek M
  • 80 g cukru
  • 2 średnie cytryny
  • 70 g masła

PRZYGOTOWANIE

  1. Cytryny wyszoruj i sparz wrzątkiem. Następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Powinno wyjść ok. 75 ml soku.
  2. Do garnuszka przełóż jajka, cukier i sok z cytryny, wymieszaj trzepaczką.
  3. Dodaj masło oraz skórkę z cytryny.
  4. Gotuj na średnim ogniu aż masło się rozpuści, masa stanie się jednolita. Gotuj jeszcze do momentu zgęstnienia masy i pojawienia się pierwszych bąbli powietrza.
  5. Przetrzyj masę przez sito w celu pozbycia się ewentualnych grudek. Odstaw do całkowitego ostudzenia.

WSKAZÓWKI

  • Gotuj tylko do momentu powstania pierwszych bąbli powietrza, w innym wypadku masa może się zwarzyć!
  • Gotowy lemon curd możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym naczyniu do tygodnia czasu.

lemon curd krem

Lemon curd to gęsty krem cytrynowy, który jest popularnym dodatkiem do wypieków i deserów. Składa się głównie z soku i skórki cytrynowej, cukru, jajek oraz masła. Ma intensywny, cytrusowy smak i gładką, kremową konsystencję.

Tradycja przygotowywania lemon curd wywodzi się z Wielkiej Brytanii, gdzie był popularny już w XIX wieku. Początkowo lemon curd był domowym przysmakiem, który często towarzyszył popołudniowej herbacie, serwowany jako smarowidło do scones, toastów lub wykorzystywany jako nadzienie do tart i ciasteczek. Z czasem lemon curd zyskał popularność także poza Wielką Brytanią, stając się popularnym składnikiem w kuchniach na całym świecie. Doskonale nada się również jako dodatek do babeczek waniliowych, najlepiej w towarzystwie bitej śmietany.

Lemon curd różni się od klasycznego dżemu przede wszystkim tym, że nie zawiera owocowych kawałków, a jego konsystencja jest bardziej aksamitna. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i wszechstronności, lemon curd cieszy się dużym uznaniem zarówno wśród domowych kucharzy, jak i profesjonalnych cukierników.

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments