Zrobiłam babkę piaskową z dwóch przepisów. Nie były to moje wymarzone babki piaskowe ale obie były smaczne i łatwe do wykonania.
Babka piaskowa 1
Składniki:
- 150 g masła
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka i masło wyjmujemy z lodówki na około godzinę przed wykonaniem ciasta, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Masło z cukrem miksujemy na białą, puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy rozbełtane żółtka, jeśli zrobimy to za szybko, masa może się zwarzyć (nie wpłynie to niekorzystnie na efekt końcowy, ale brzydko wygląda;)). Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do pozostałych składników. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem.
Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 60 min. w temp. 160°C, do suchego patyczka.
Moje wskazówki i uwagi:
- Ciasto w czasie miksowania ma bardzo gęstą konsystencję, mój mikser ledwo dał radę. Dopiero po dodaniu do niego piany z białek staje się na tyle płynne, że można je przelać do blaszki.
- Po upieczeniu babka jest naprawdę piaskowa, wszystko za sprawą dużego dodatku mąki ziemniaczanej.
- Babka jest stosunkowo sucha. Ja z tego przepisu upiekłam babeczki i udekorowałam je bitą śmietaną, po czym zamknęłam w szczelnym pojemniku i wstawiłam do lodówki. Po nocy wilgotność ciasta znacząco wzrosła.
- Ilość ciasta z podanego przepisu jest niezbyt duża, z połowy porcji wyszło mi sześć babeczek.
- 5 jajek
- 200g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 cukier waniliowy
Wykonanie:
- Przepis pochodzi z opakowania mąki Basia i jest naprawdę szybki i łatwy w wykonaniu.
- Z połowy porcji upiekłam babkę w tortownicy 18 cm.
- Temperatura pieczenia jest za wysoka, wystarczy 180°C.
- Babka jest bardzo sucha, naprawdę. Żeby ję zjeść trzeba popić szklanką wody, niestety nie polecam, chyba że lubicie tego typu ciasta.
Jak mozna wystawić przepis babki, ktorej sie nie poleca??
Babka nr 1 totalna masakra…. 25min ucierałam masło z cukrem
Można, właśnie po to żebyś nie korzystała z tego przepisu, myślę że raczej należą się podziękowania
Kiepski mikser jak tak długo musisz ubijać