Łatwa babka piaskowa

Zrobiłam babkę piaskową z dwóch przepisów. Nie były to moje wymarzone babki piaskowe ale obie były smaczne i łatwe do wykonania.

Babka piaskowa 1

Składniki:

  • 150 g masła
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka i masło wyjmujemy z lodówki na około godzinę przed wykonaniem ciasta, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Masło z cukrem miksujemy na białą, puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy rozbełtane żółtka, jeśli zrobimy to za szybko, masa może się zwarzyć (nie wpłynie to niekorzystnie na efekt końcowy, ale brzydko wygląda;)). Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do pozostałych składników. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem.

Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 60 min. w temp. 160°C, do suchego patyczka.

Moje wskazówki i uwagi:

  • Ciasto w czasie miksowania ma bardzo gęstą konsystencję, mój mikser ledwo dał radę. Dopiero po dodaniu do niego piany z białek staje się na tyle płynne, że można je przelać do blaszki.
  • Po upieczeniu babka jest naprawdę piaskowa, wszystko za sprawą dużego dodatku mąki ziemniaczanej.
  • Babka jest stosunkowo sucha. Ja z tego przepisu upiekłam babeczki i udekorowałam je bitą śmietaną, po czym zamknęłam w szczelnym pojemniku i wstawiłam do lodówki. Po nocy wilgotność ciasta znacząco wzrosła.
  • Ilość ciasta z podanego przepisu jest niezbyt duża, z połowy porcji wyszło mi sześć babeczek.
Babka piaskowa 2:
  • 5 jajek
  • 200g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz roztopione masło. Zmiksuj składniki i wylej masę do formy. Piecz ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.
Moje wskazówki i  uwagi:
  • Przepis pochodzi z opakowania mąki Basia i jest naprawdę szybki i łatwy w wykonaniu.
  • Z połowy porcji upiekłam babkę w tortownicy 18 cm.
  • Temperatura pieczenia jest za wysoka, wystarczy 180°C.
  • Babka jest bardzo sucha, naprawdę. Żeby ję zjeść trzeba popić szklanką wody, niestety nie polecam, chyba że lubicie tego typu ciasta.

 

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments