Jogurtowiec na zimno z truskawkami

Przepis na ciasto bez pieczenia, bardzo lekkie, orzeźwiające i pełne owoców. Zrobisz je w parę chwil i będzie idealnym deserem na upalne dni.

SKŁADNIKI

(na tortownicę 22 cm)

Spód

  • 200 g ciastek (kruchych, deserowych, herbatników itp.)
  • 30 g płatków migdałowych
  • 50 g roztopionego masła

Masa jogurtowa

  • 700 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu/pasty waniliowej
  • 300 g truskawek

* Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

PRZYGOTOWANIE

Galaretki

  1. Obie galaretki rozpuść łącznie w 250 ml wrzącej wody. Pozostaw do wystudzenia.

Spód

  1. Ciastka i płatki migdałowe rozdrobnij w blenderze. Dodaj roztopione masło, dobrze wymieszaj.
  2. Odłóż 1/4 mieszanki, a resztę  przełóż do tortownicy/rantu wyłożonego papierem do pieczenia i uformuj spód. Wstaw do lodówki.

Masa jogurtowa

  1. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój na małe kawałki.
  2. Śmietankę ubij na tzw. soft peak (mieszadła miksera mają wyraźnie zostawiać ślady w masie, ale masa nie powinna być sztywna).
  3. Jogurt zmiksuj z wanilią i cukier pudrem. Wlej zimną galaretkę i dobrze zmiksuj. Dodaj w dwóch turach ubitą śmietankę i połącz na niewielkich obrotach miksera. Przelej masę na schłodzony spód. Jeśli masa jest bardzo płynna, wstaw tortownicę na chwilę do lodówki (5-10 min). Chodzi o to żeby wrzucone kawałki truskawek nie opadły na dno.
  4. Dodaj truskawki i zanurz je w masie. Górę posyp pozostałą mieszanką ciastek i masła. Wstaw do lodówki do stężenia na min. kilka godz. Smacznego!

sernik na zimno z truskawkami

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments