Przepis na ciasto bez pieczenia, bardzo lekkie, orzeźwiające i pełne owoców. Zrobisz je w parę chwil i będzie idealnym deserem na upalne dni.
SKŁADNIKI
(na tortownicę 22 cm)
Spód
- 200 g ciastek (kruchych, deserowych, herbatników itp.)
- 30 g płatków migdałowych
- 50 g roztopionego masła
Masa jogurtowa
- 700 g jogurtu naturalnego gęstego
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu/pasty waniliowej
- 300 g truskawek
* Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
PRZYGOTOWANIE
Galaretki
- Obie galaretki rozpuść łącznie w 250 ml wrzącej wody. Pozostaw do wystudzenia.
Spód
- Ciastka i płatki migdałowe rozdrobnij w blenderze. Dodaj roztopione masło, dobrze wymieszaj.
- Odłóż 1/4 mieszanki, a resztę przełóż do tortownicy/rantu wyłożonego papierem do pieczenia i uformuj spód. Wstaw do lodówki.
Masa jogurtowa
- Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój na małe kawałki.
- Śmietankę ubij na tzw. soft peak (mieszadła miksera mają wyraźnie zostawiać ślady w masie, ale masa nie powinna być sztywna).
- Jogurt zmiksuj z wanilią i cukier pudrem. Wlej zimną galaretkę i dobrze zmiksuj. Dodaj w dwóch turach ubitą śmietankę i połącz na niewielkich obrotach miksera. Przelej masę na schłodzony spód. Jeśli masa jest bardzo płynna, wstaw tortownicę na chwilę do lodówki (5-10 min). Chodzi o to żeby wrzucone kawałki truskawek nie opadły na dno.
- Dodaj truskawki i zanurz je w masie. Górę posyp pozostałą mieszanką ciastek i masła. Wstaw do lodówki do stężenia na min. kilka godz. Smacznego!