Sernik na zimno na jogurcie greckim

Pyszny serniczek a właściwie jogurtowiec zrobiony na bazie gęstego jogurtu greckiego. Masa jogurtowa o smaku waniliowym wspaniale komponuje się z chrupiącym ciasteczkowym spodem i świeżymi borówkami zatopionymi w galaretce.

Czas przygotowania: 30 min + czas potrzebny do stężenia galaretki

Czas chłodzenia: najlepiej cała noc

YouTube player

 

SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 20 cm)

Spód

  • 150 g ciastek owsianych z czekoladą
  • ok. 2 łyżki roztopionego masła

Masa jogurtowa

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 200 g śmietany 36 %
  • 85 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 25 g żelatyny

Dodatkowo

  • 200 g borówek amerykańskich
  • galaretka o smaku jagodowym

* Śmietana powinna być dobrze schłodzona.

PRZYGOTOWANIE

  1. Galaretkę rozpuść w 500 ml gorącej wody. odstaw do wystudzenia.

Spód

  1. Ciastka rozdrobnij za pomocą malaksera lub wałka. Dodaj masło do uzyskania struktury mokrego piasku. Rada: część ciastek możesz zastąpić drobno posiekanymi orzechami.
  2. Wysyp masę ciasteczkową na tortownicę wyłożoną folią aluminiową lub rantową. Rozprowadź i lekko dociśnij łyżką/szklanką do uzyskania zwartego spodu. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy jogurtowej.

Masa jogurtowa

  1. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
  2. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym.
  3. Jogurt zmiksuj z cukrem pudrem do połączenia.
  4. Żelatynę rozpuść z kilkoma łyżkami mleka/śmietanki w mikrofali lub na wolnym ogniu. Dodaj do jogurtu i szybko zmiksuj. Rada: Aby zminimalizować powstanie grudek, jogurt powinien mieć temp. pokojową.
  5. Za pomocą szpatułki połącz jogurt z ubitą śmietaną.
  6. Wylej masę na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do lodówki aż nieco stężeje.

Borówki w galaretce

  1. Borówki umyj i osusz.
  2. Na nieco stężałą masę jogurtową wyłóż borówki i zalej je kilkoma łyżkami galaretki. Ma to na celu „przyklejenie” borówek, aby nie pływały później na wierzchu galaretki. Wstaw do lodówki do stężenia galaretki.
  3. Następnie zalej borówki tężejącą galaretką. Zużyłam łącznie ok. 2/3 przygotowanej galaretki.
  4. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

sernik na zimno jogurtowiec

jogurtowiec z borówkami

6 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments