Pyszny serniczek a właściwie jogurtowiec zrobiony na bazie gęstego jogurtu greckiego. Masa jogurtowa o smaku waniliowym wspaniale komponuje się z chrupiącym ciasteczkowym spodem i świeżymi borówkami zatopionymi w galaretce.
Czas przygotowania: 30 min + czas potrzebny do stężenia galaretki
Czas chłodzenia: najlepiej cała noc
SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 20 cm)
Spód
- 150 g ciastek owsianych z czekoladą
- ok. 2 łyżki roztopionego masła
Masa jogurtowa
- 500 g jogurtu greckiego
- 200 g śmietany 36 %
- 85 g cukru pudru (3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 25 g żelatyny
Dodatkowo
- 200 g borówek amerykańskich
- galaretka o smaku jagodowym
* Śmietana powinna być dobrze schłodzona.
PRZYGOTOWANIE
- Galaretkę rozpuść w 500 ml gorącej wody. odstaw do wystudzenia.
Spód
- Ciastka rozdrobnij za pomocą malaksera lub wałka. Dodaj masło do uzyskania struktury mokrego piasku. Rada: część ciastek możesz zastąpić drobno posiekanymi orzechami.
- Wysyp masę ciasteczkową na tortownicę wyłożoną folią aluminiową lub rantową. Rozprowadź i lekko dociśnij łyżką/szklanką do uzyskania zwartego spodu. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy jogurtowej.
Masa jogurtowa
- Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
- Śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym.
- Jogurt zmiksuj z cukrem pudrem do połączenia.
- Żelatynę rozpuść z kilkoma łyżkami mleka/śmietanki w mikrofali lub na wolnym ogniu. Dodaj do jogurtu i szybko zmiksuj. Rada: Aby zminimalizować powstanie grudek, jogurt powinien mieć temp. pokojową.
- Za pomocą szpatułki połącz jogurt z ubitą śmietaną.
- Wylej masę na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do lodówki aż nieco stężeje.
Borówki w galaretce
- Borówki umyj i osusz.
- Na nieco stężałą masę jogurtową wyłóż borówki i zalej je kilkoma łyżkami galaretki. Ma to na celu „przyklejenie” borówek, aby nie pływały później na wierzchu galaretki. Wstaw do lodówki do stężenia galaretki.
- Następnie zalej borówki tężejącą galaretką. Zużyłam łącznie ok. 2/3 przygotowanej galaretki.
- Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.