Nazywane cinnamon rolls, cinnamon buns lub po prostu cynamonki, to obowiązkowy wypiek na jesienne dni. Jeszcze ciepła bułeczka podana z herbatą malinową to niezawodny polepszacz nastroju! Przepis nie jest bardzo skomplikowany, choć wymaga nieco wysiłku i czasu żeby zrobić dobre ciasto drożdżowe. Obowiązkowo na wierzchu bułeczek polewa z serka kremowego, która idealnie scala wszystkie smaki.
Czas przygotowania: 30 min
Czas wyrastania: ok. 90 min
Czas pieczenia: 17 min
SKŁADNIKI (na 8 bułeczek)
Ciasto drożdżowe
- 300 g mąki tortowej
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 7g drożdży suszonych
- 1 jajko M
- 1 żółtko M
- 150 ml ciepłego mleka
- 50 g miękkiego masła
Nadzienie
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru brązowego
- 2 łyżki cynamonu (opakowanie 15 g)
Polewa z serka
- 30 g miękkiego masła
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 50 g serka kremowego typu philadelphia
- 2 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki poza masłem przełóż do misy robota i wyrabiaj aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów misy (ok. 10 min). Dodaj miękkie masło i wyrabiaj aż połączy się z ciastem (5-10 min). Miskę z ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 60 min).
- Nadzienie: wszystkie składniki rozetrzyj na pastę.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj przez chwilę, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 5 mm. Na cieście rozsmaruj przygotowane nadzienie. Zwiń ciasto z nadzieniem otrzymując długi rulon. Podziel go na osiem równych kawałków, które ułóż w formie o średnicy ok. 25 cm. Pamiętaj o pozostawieniu odstępów, ciasto mocno urośnie. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do napuszenia (ok. 30 min).
- Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół). Piecz cynamonki przez ok. 17 min do zrumienienia się ciasta. Nie piecz za długo żeby nie wysuszyć ciasta.
- Polewa: Masło utrzyj z cukrem pudrem i wanilią na biały puch. Dodaj serek i mleko, dokładnie zmiksuj. Konsystencję polewy możesz dostosować dodając więcej/mniej mleka. Rozsmaruj na przestygniętych cynamonkach. Mogą być lekko ciepłe, ale nie gorące.