Cynamonki

Nazywane cinnamon rolls, cinnamon buns lub po prostu cynamonki, to obowiązkowy wypiek na jesienne dni. Jeszcze ciepła bułeczka podana z herbatą malinową to niezawodny polepszacz nastroju! Przepis nie jest bardzo skomplikowany, choć wymaga nieco wysiłku i czasu żeby zrobić dobre ciasto drożdżowe. Obowiązkowo na wierzchu bułeczek polewa z serka kremowego, która idealnie scala wszystkie smaki.

Czas przygotowania: 30 min

Czas wyrastania: ok. 90 min

Czas pieczenia: 17 min 

YouTube player

 

SKŁADNIKI (na 8 bułeczek)

Ciasto drożdżowe

  • 300 g mąki tortowej
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 7g drożdży suszonych
  • 1 jajko M
  • 1 żółtko M
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50 g miękkiego masła

Nadzienie

  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru brązowego
  • 2 łyżki cynamonu (opakowanie 15 g)

Polewa z serka

  • 30 g miękkiego masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 50 g serka kremowego typu philadelphia
  • 2 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE

  • Wszystkie składniki poza masłem przełóż do misy robota i wyrabiaj aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów misy (ok. 10 min). Dodaj miękkie masło i wyrabiaj aż połączy się z ciastem (5-10 min). Miskę z ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 60 min).
  • Nadzienie: wszystkie składniki rozetrzyj na pastę.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj przez chwilę, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 5 mm. Na cieście rozsmaruj przygotowane nadzienie. Zwiń ciasto z nadzieniem otrzymując długi rulon. Podziel go na osiem równych kawałków, które ułóż w formie o średnicy ok. 25 cm. Pamiętaj o pozostawieniu odstępów, ciasto mocno urośnie. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do napuszenia (ok. 30 min).

 

  • Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół). Piecz cynamonki przez ok. 17 min do zrumienienia się ciasta. Nie piecz za długo żeby nie wysuszyć ciasta.

cinnamon rolls

 

  • Polewa: Masło utrzyj z cukrem pudrem i wanilią na biały puch. Dodaj serek i mleko, dokładnie zmiksuj. Konsystencję polewy możesz dostosować dodając więcej/mniej mleka. Rozsmaruj na przestygniętych cynamonkach. Mogą być lekko ciepłe, ale nie gorące.

cinnamon rolls with glaze

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments