Ciasto z rabarbarem i budyniem

Przepis na sezonowe ciasto z rabarbarem urozmaicone warstwą budyniową, która idealnie łagodzi intensywnie kwaśny smak rabarbaru. Dodatkowo budyń sprawia, że całe ciasto jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.

YouTube player

 

SKŁADNIKI

(na blaszkę 24×24 cm)

Ciasto

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka M
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • 200 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Kruszonka

  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru brązowego

Dodatkowo

  • 400 g rabarbaru
  • budyń śmietankowy lub waniliowy

PRZYGOTOWANIE

Budyń

  1. Ugotuj budyń z cukrem wg instrukcji na opakowaniu. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Rabarbar

  1. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na małe kawałki.

Kruszonka

  1. Wszystkie składniki rozetrzyj do uzyskania okruchów ciasta. Wstaw do lodówki.

Ciasto

  1. Masło utrzyj z cukrem i szczyptą soli na biały puch. Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując przez kilka minut. Dodaj śmietanę i ponownie zmiksuj.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, wsyp w dwóch turach do masy maślano-jajecznej i wymieszaj szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Przełóż ciasto do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, wyrównaj. Na cieście rozprowadź wystudzony budyń, za pomocą noża zrób esy floresy, łącząc ciasto i budyń. Na budyń wysyp kawałki rabarbaru, a górę posyp kruszonką.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 min.

ciasto z rabarbarem i budyniem 3

 

ciasto z rabarbarem i budyniem1

1 komentarz
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments