Przepis na sezonowe ciasto z rabarbarem urozmaicone warstwą budyniową, która idealnie łagodzi intensywnie kwaśny smak rabarbaru. Dodatkowo budyń sprawia, że całe ciasto jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.

SKŁADNIKI
(na blaszkę 24×24 cm)
Ciasto
- 150 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 3 jajka M
- 3 łyżki śmietany kwaśnej
- 200 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Kruszonka
- 50 g masła
- 100 g mąki
- 50 g cukru brązowego
Dodatkowo
- 400 g rabarbaru
- budyń śmietankowy lub waniliowy
PRZYGOTOWANIE
Budyń
- Ugotuj budyń z cukrem wg instrukcji na opakowaniu. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Rabarbar
- Rabarbar umyj, osusz i pokrój na małe kawałki.
Kruszonka
- Wszystkie składniki rozetrzyj do uzyskania okruchów ciasta. Wstaw do lodówki.
Ciasto
- Masło utrzyj z cukrem i szczyptą soli na biały puch. Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując przez kilka minut. Dodaj śmietanę i ponownie zmiksuj.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, wsyp w dwóch turach do masy maślano-jajecznej i wymieszaj szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przełóż ciasto do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, wyrównaj. Na cieście rozprowadź wystudzony budyń, za pomocą noża zrób esy floresy, łącząc ciasto i budyń. Na budyń wysyp kawałki rabarbaru, a górę posyp kruszonką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 min.