Wreszcie jest! Sezon na rabarbar oficjalnie wystartował! Korzystajcie z tej niezwykłej rośliny, której kwaśny smak idealnie komponuje się ze słodkim ciastem i kruszonką. Przepis na to ciasto ma w sobie aromat cytryny, który doskonale komponuje się z rabarbarem. Zleżało mi na tym żeby ciasto było niskie z dużą ilością nadzienia i równie dużą ilością chrupiącej kruszonki.
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50-60 min
Ilość porcji: 10-12 kawałków
SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm)
Ciasto:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 jajka M
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 łyżki śmietany kwaśnej (ok. 50 g)
- 130 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
* Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
Kruszonka:
- 80 g masła
- 150 g mąki
- 70 g cukru brązowego
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Kruszonka:
- Masło roztop i dodaj do pozostałych składników.
- Wymieszaj do uzyskania okruchów.
Ciasto:
- Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałki o szerokości ok. 0,5 cm.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Masło utrzyj z cukrem i szczyptą soli do uzyskania białej i puszystej masy (ok.10 min).
- Dodaj po kolei jajka miksując na średnich obrotach. Jeśli masa w momencie dodawania jajek się zważy, nie przejmuj się, po dodaniu mąki powróci do jednolitej konsystencji.
- Cały czas miksując dodaj śmietanę i skórkę z cytryny.
- Na koniec wsyp mąkę z proszkiem i krótko zmiksuj.
- Przełóż na blaszkę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
- Na wierzchu poukładaj kawałki rabarbaru.
- Posyp równomiernie przygotowaną wcześniej kruszonką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 min. Nastaw piekarnik na grzanie góra-dół i piecz ciasto na poziomie drugim od dołu żeby spód dobrze się upiekł.
- Po upieczeniu posyp obficie cukrem pudrem.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką stanowi obowiązkową pozycję na liście wypieków każdego miłośnika słodkości. To szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką zadowoli wszystkie wysublimowane podniebienia dzięki dodatkom smakowym, jak cytryna i cynamon.
Niezastąpione w sezonie na rabarbar jest również ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, które wymaga nieco więcej czasu i pracy, ale odpłaca się pachnącym i puszystym ciastem drożdżowym z kwaskowym nadzieniem i kruszonką na górze.
Ciasta z rabarbarem otwierają sezon na wypieki z owocami, w najróżniejszej postaci, jako ciasta ucierane czy kruche. Zaraz po rabarbarze nadejdzie kolej na truskawki, a tutaj repertuar słodkich wypieków jest jeszcze większy, bo dochodzą ciasta bez pieczenia i serniki na zimno.