Ciasto cytrynowe z rabarbarem i kruszonką

Wreszcie jest! Sezon na rabarbar oficjalnie wystartował! Korzystajcie z tej niezwykłej rośliny, której kwaśny smak idealnie komponuje się ze słodkim ciastem i kruszonką. Przepis na to ciasto ma w sobie aromat cytryny, który doskonale komponuje się z rabarbarem. Zleżało mi na tym żeby ciasto było niskie z dużą ilością nadzienia i równie dużą ilością chrupiącej kruszonki.

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 50-60 min

Ilość porcji: 10-12 kawałków

YouTube player

 

SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm)

Ciasto:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka M
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej (ok. 50 g)
  • 130 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru

* Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową

Kruszonka:

  • 80 g masła
  • 150 g mąki
  • 70 g cukru brązowego
  • szczypta cynamonu
Składniki na dużą blachę o wymiarach ok. 35×25 cm

 

PRZYGOTOWANIE

Kruszonka:

  1. Masło roztop i dodaj do pozostałych składników.
  2. Wymieszaj do uzyskania okruchów.

Ciasto:

  1. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na kawałki o szerokości ok. 0,5 cm.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Masło utrzyj z cukrem i szczyptą soli do uzyskania białej i puszystej masy (ok.10 min).
  4. Dodaj po kolei jajka miksując na średnich obrotach. Jeśli masa w momencie dodawania jajek się zważy, nie przejmuj się, po dodaniu mąki powróci do jednolitej konsystencji.
  5. Cały czas miksując dodaj śmietanę i skórkę z cytryny.
  6. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem i krótko zmiksuj.
  7. Przełóż na blaszkę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
  8. Na wierzchu poukładaj kawałki rabarbaru.
  9. Posyp równomiernie przygotowaną wcześniej kruszonką.
  10. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 min. Nastaw piekarnik na grzanie góra-dół i piecz ciasto na poziomie drugim od dołu żeby spód dobrze się upiekł.
  11. Po upieczeniu posyp obficie cukrem pudrem.

ciasto z rabarbarem i kruszonką nowe

ciasto rabarbar

Ciasto z rabarbarem i kruszonką stanowi obowiązkową pozycję na liście wypieków każdego miłośnika słodkości. To szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką zadowoli wszystkie wysublimowane podniebienia dzięki dodatkom smakowym, jak cytryna i cynamon.

Niezastąpione w sezonie na rabarbar jest również ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, które wymaga nieco więcej czasu i pracy, ale odpłaca się pachnącym i puszystym ciastem drożdżowym z kwaskowym nadzieniem i kruszonką na górze.

Ciasta z rabarbarem otwierają sezon na wypieki z owocami, w najróżniejszej postaci, jako ciasta ucierane czy kruche. Zaraz po rabarbarze nadejdzie kolej na truskawki, a tutaj repertuar słodkich wypieków jest jeszcze większy, bo dochodzą ciasta bez pieczenia i serniki na zimno.

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments