Ciasto maślankowe z rabarbarem

Przepis na wilgotne, pulchne ciasto pełne rabarbaru. Moja rodzina uważa, że takie proste ciasta często są najlepsze.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 40-45 min

SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24)

  • 3 jajka
  • 130 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (opakowanie 16 g)
  • szczypta soli
  • 230 ml maślanki (prawie cała szklanka)
  • 100 ml oleju
  • 320 g mąki (2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8 g)
  • 500 g rabarbaru
  • 2  łyżki cukru brązowego

* Składniki powinny mieć temp. pokojową.

PRZYGOTOWANIE

  1. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na skośne kawałki o szerokości ok. 1 cm.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka ubij z cukrami i solą na jasną i puszystą masę.
  4. Zmniejsz obroty miksera i wlej cienką strużką maślankę, a następnie olej.
  5. Na koniec przesiej mąkę z proszkiem i dodaj w kilku turach do ciasta. Mieszaj za pomocą szpatułki lub trzepaczki (nie mikserem), tylko do połączenia składników, nie dłużej bo ciasto wyjdzie twarde.
  6. Na cieście poukładaj rabarbar i posyp równomiernie brązowym cukrem.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-45 min (grzałka góra-dół).

ciasto ułożenie rabarbaru

ciasto z rabarbarem posypane cukrem

4 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments