Przepis na wilgotne, pulchne ciasto pełne rabarbaru. Moja rodzina uważa, że takie proste ciasta często są najlepsze.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 40-45 min
SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24)
- 3 jajka
- 130 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (opakowanie 16 g)
- szczypta soli
- 230 ml maślanki (prawie cała szklanka)
- 100 ml oleju
- 320 g mąki (2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8 g)
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru brązowego
* Składniki powinny mieć temp. pokojową.
PRZYGOTOWANIE
- Rabarbar umyj, osusz i pokrój na skośne kawałki o szerokości ok. 1 cm.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubij z cukrami i solą na jasną i puszystą masę.
- Zmniejsz obroty miksera i wlej cienką strużką maślankę, a następnie olej.
- Na koniec przesiej mąkę z proszkiem i dodaj w kilku turach do ciasta. Mieszaj za pomocą szpatułki lub trzepaczki (nie mikserem), tylko do połączenia składników, nie dłużej bo ciasto wyjdzie twarde.
- Na cieście poukładaj rabarbar i posyp równomiernie brązowym cukrem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-45 min (grzałka góra-dół).