Ciasto odwrócone z borówkami (upside down cake)

Zapraszam na przepis na odwrócone ciasto z borówkami amerykańskimi. Ciasto jest jeszcze bardziej niezwykłe ze względu na dodatek mleka skondensowanego. Jeśli macie ochotę na coś innego to zapraszam!

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: ok. 60 min

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 20 cm)

  • 2 jajka
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego (ok. 1/2 szklanki)
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 80 g mąki (1/2 szklanki)
  • 15 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g borówek amerykańskich
  • miękkie masło do wysmarowania formy

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru (50 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Oddziel żółtka od białek.
  • Z białek ubij pianę i odstaw na później.
  • Do żółtek dodaj mleko skondensowane, masło, skórkę i sok z cytryny i zmiksuj.
  • Do masy żółtkowej przesiej mąkę wymieszaną ze skrobią i proszkiem do pieczenia, zmiksuj.
  • Dodaj stopniowo pianę z białek i połącz delikatnie za pomocą szpatułki.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, który następnie posmaruj grubą warstwą masła.
  • Następnie do tortownicy wsyp borówki i wyrównaj.
  • Na wierzch wylej ciasto.
  • Piecz w temp. 180°C przez 20 min a następnie zmniejsz temp. do 150°C i piecz przez kolejne 40 min do suchego patyczka.
  • Lukier: cukier rozetrzyj z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji (w razie potrzeby dodaj więcej soku).
  • Wystudzone ciasto polej lukrem.

ciasto odwrócone z borówkami

upside down cake

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments