Zapraszam na przepis na odwrócone ciasto z borówkami amerykańskimi. Ciasto jest jeszcze bardziej niezwykłe ze względu na dodatek mleka skondensowanego. Jeśli macie ochotę na coś innego to zapraszam!
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: ok. 60 min
Składniki: (na tortownicę 20 cm)
- 2 jajka
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego (ok. 1/2 szklanki)
- 40 g roztopionego masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 80 g mąki (1/2 szklanki)
- 15 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g borówek amerykańskich
- miękkie masło do wysmarowania formy
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru (50 g)
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Oddziel żółtka od białek.
- Z białek ubij pianę i odstaw na później.
- Do żółtek dodaj mleko skondensowane, masło, skórkę i sok z cytryny i zmiksuj.
- Do masy żółtkowej przesiej mąkę wymieszaną ze skrobią i proszkiem do pieczenia, zmiksuj.
- Dodaj stopniowo pianę z białek i połącz delikatnie za pomocą szpatułki.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, który następnie posmaruj grubą warstwą masła.
- Następnie do tortownicy wsyp borówki i wyrównaj.
- Na wierzch wylej ciasto.
- Piecz w temp. 180°C przez 20 min a następnie zmniejsz temp. do 150°C i piecz przez kolejne 40 min do suchego patyczka.
- Lukier: cukier rozetrzyj z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji (w razie potrzeby dodaj więcej soku).
- Wystudzone ciasto polej lukrem.