Szybkie i proste ciasto z borówkami, które doskonale uda się także z innymi owocami.
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 30 min

SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm, poniżej proporcje na dużą blachę)
- 4 jajka L
- 120 g cukru pudru
- szczypta soli
- 120 g roztopionego masła
- 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g borówek amerykańskich
* Jajka powinny mieć temp. pokojową.
Proporcje na dużą blachę:
- 5 jajek L
- 200 g cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g roztopionego masła
- 300 g mąki (ok. 2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 500 g borówek amerykańskich
PRZYGOTOWANIE
- Borówki umyj i pozostaw do osuszenia.
- Jajka ubij z cukrem pudrem i solą na jasną i puszystą masę (ok. 7 min).
- Wlej roztopione i przestudzone masło, krótko zmiksuj.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj w dwóch turach do ciasta, zmiksuj na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto wylej na formę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, wyrównaj.
- Na wierzchu rozłóż równomiernie borówki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min lub do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.