Szybkie ciasto z borówkami

Szybkie i proste ciasto z borówkami, które doskonale uda się także z innymi owocami.

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 30 min

YouTube player

 

SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm, poniżej proporcje na dużą blachę)

  • 4 jajka L
  • 120 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 120 g roztopionego masła
  • 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g borówek amerykańskich

* Jajka powinny mieć temp. pokojową.

Proporcje na dużą blachę:

  • 5 jajek L
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g roztopionego masła
  • 300 g mąki (ok. 2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 500 g borówek amerykańskich

PRZYGOTOWANIE

  1. Borówki umyj i pozostaw do osuszenia.
  2. Jajka ubij z cukrem pudrem i solą na jasną i puszystą masę (ok. 7 min).
  3. Wlej roztopione i przestudzone masło, krótko zmiksuj.
  4. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj w dwóch turach do ciasta, zmiksuj na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
  5. Gotowe ciasto wylej na formę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, wyrównaj.
  6. Na wierzchu rozłóż równomiernie borówki.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min lub do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
  8. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

ciasto z borówkami amerykańskimi

ciasto z borówkami

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments