Przepis na ten chleb bezglutenowy jest najlepszy z jakich korzystałam w przypadku pieczywa bez glutenu. Moim problemem zawsze jest ten specyficzny posmak wypieków bezglutenowych, dlatego zawsze staram się dążyć do stworzenia dzieła jak najbardziej przypominającego oryginał. I ten przepis taki właśnie jest, gdyby ktoś Wam go podał, to prawdopodobnie nie zorientowalibyście się, że jest to chleb bezglutenowy.
Czas przygotowania: 25 min
Czas wyrastania: ok. 90 min
Czas pieczenia: 35-40 min
SKŁADNIKI (na keksówkę 22x8x8 cm)
- 500 g mieszanki bezglutenowej do wypieku chleba (użyłam Schaar)
- 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżki oleju
- 10 g soli
- 450 ml ciepłej wody
- ok. 50 g ziaren słonecznika
PRZYGOTOWANIE
- Słonecznik upraż na suchej patelni.
- Przygotuj rozczyn z drożdży, 1 łyżki mąki i odrobiny ciepłej wody. Odstaw w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować (ok. 10 min)
- Wszystkie składniki przełóż do misy miksera i wyrabiaj hakiem przez 5-10 min. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 50 min.
- Ciasto przemieszaj łyżką uwalniając powstałe pęcherzyki powietrza. Przełóż do keksówki posmarowanej olejem i oprószonej mąką. Przykryj foliową reklamówką, tak aby nie stykała się z ciastem. Odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min.
- Piekarnik nagrzej do 220°C (grzałka góra-dół). Na dnie piekarnika umieść naczynie z wrzącą wodą. Piecz chleb przez 35-40 min.