Chleb z garnka na maślance

Przepis na chleb z grubą chrupiącą skórką, idealnie wyrośnięty i wypieczony. Nazywany czasem 'chleb z gara’, bo piecze się go w garnku żeliwnym, który uprzednio nagrzewa się w piekarniku.

Czas przygotowania: 20 min

Czas wyrastania: ok. 90 min

Czas pieczenia: 60 min 

YouTube player

 

SKŁADNIKI 

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 250 g maślanki
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 12 g soli
  • 40 ml ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE

  1. Drożdże rozpuść z miodem w ciepłej wodzie. Przykryj i odstaw aż drożdże zaczną pracować na ok. 10-15 min.
  2. Wszystkie składniki umieść w misie robota i wyrabiaj przez ok. 10-15 min, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów misy. Uwaga: w zależności od użytej mąki, może zaistnieć potrzeba dolania większej ilości ciepłej wody. Należy dodać jej tyle, aby ciasto na początku było dosyć luźne i kleiste, a z biegiem wyrabiania zaczęło się mniej kleić.
  3. Wyrobione ciasto przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 60 min.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lub blat i wyrabiaj przez kilka minut, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Na koniec uformuj w kształt kuli i przełóż do koszyczka do wyrastania chleba złączeniem do góry. Uwaga: pamiętaj żeby koszyczek wysypać dobrze mąką, tak aby chleb się do niego nie przykleił. Najlepiej użyć do tego celu mąki ryżowej.
  5. Przykryj chleb foliową reklamówką lub ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie wstaw do piekarnika garnek żeliwny i ustaw temperaturę na 240-250°C (grzałka góra-dół).
  6. Wyrośnięty chleb przełóż do nagrzanego naczynia, natnij żyletką lub nożyczkami. Przykryj pokrywką i piecz przez 40 min, po czym odkryj pokrywkę i piecz jeszcze 20 min.

MOJE WSKAZÓWKI

  • Jeśli nie masz koszyczka do wyrastania chleba, przygotuj odpowiednio dużą miskę i wyłóż ją lnianą ściereczką, pamiętaj o dobrym podsypaniu mąką.
  • Garnek żeliwny możesz zastąpić szklanym naczyniem żaroodpornym.
  • Jak przełożyć chleb do garnka? Najpierw przygotuj arkusz papieru do pieczenia i ułóż go na desce. Przełóż wyrośnięty chleb na papier do pieczenia, obracając koszyczek do góry nogami.

chleb na maślance

chleb domowy z gara

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments