Przepis na chleb z grubą chrupiącą skórką, idealnie wyrośnięty i wypieczony. Nazywany czasem 'chleb z gara’, bo piecze się go w garnku żeliwnym, który uprzednio nagrzewa się w piekarniku.
Czas przygotowania: 20 min
Czas wyrastania: ok. 90 min
Czas pieczenia: 60 min
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 250 g maślanki
- 20 g drożdży
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 12 g soli
- 40 ml ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE
- Drożdże rozpuść z miodem w ciepłej wodzie. Przykryj i odstaw aż drożdże zaczną pracować na ok. 10-15 min.
- Wszystkie składniki umieść w misie robota i wyrabiaj przez ok. 10-15 min, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów misy. Uwaga: w zależności od użytej mąki, może zaistnieć potrzeba dolania większej ilości ciepłej wody. Należy dodać jej tyle, aby ciasto na początku było dosyć luźne i kleiste, a z biegiem wyrabiania zaczęło się mniej kleić.
- Wyrobione ciasto przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 60 min.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lub blat i wyrabiaj przez kilka minut, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Na koniec uformuj w kształt kuli i przełóż do koszyczka do wyrastania chleba złączeniem do góry. Uwaga: pamiętaj żeby koszyczek wysypać dobrze mąką, tak aby chleb się do niego nie przykleił. Najlepiej użyć do tego celu mąki ryżowej.
- Przykryj chleb foliową reklamówką lub ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie wstaw do piekarnika garnek żeliwny i ustaw temperaturę na 240-250°C (grzałka góra-dół).
- Wyrośnięty chleb przełóż do nagrzanego naczynia, natnij żyletką lub nożyczkami. Przykryj pokrywką i piecz przez 40 min, po czym odkryj pokrywkę i piecz jeszcze 20 min.
MOJE WSKAZÓWKI
- Jeśli nie masz koszyczka do wyrastania chleba, przygotuj odpowiednio dużą miskę i wyłóż ją lnianą ściereczką, pamiętaj o dobrym podsypaniu mąką.
- Garnek żeliwny możesz zastąpić szklanym naczyniem żaroodpornym.
- Jak przełożyć chleb do garnka? Najpierw przygotuj arkusz papieru do pieczenia i ułóż go na desce. Przełóż wyrośnięty chleb na papier do pieczenia, obracając koszyczek do góry nogami.