Intensywnie czekoladowe, ciężkie, nieco gliniaste ciasto, które jest trochę zdrowszym odpowiednikiem tradycyjnego czekoladowego brownie. Sprawdza się w tej roli świetnie, smakuje nieco inaczej ale na pewno nie można mu odmówić bardzo czekoladowego smaku.
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 20-25 min
SKŁADNIKI
(na formę ok. 20×20 cm)
- 2 średnie dojrzałe banany
- 2 jajka
- 50 g cukru (można zastąpić ksylitolem, erytrolem lub miodem)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej
- duża szczypta soli
- 100 g czekolady gorzkiej (użyłam takiej z 55 % zawartości kakao)
- 50 g kakao
- 1 łyżka mąki (użyłam bezglutenowej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Banany zblenduj na purée.
- Do miski przełóż zblendowane banany, jajka, cukier, cukier waniliowy i sól, zmiksuj do dobrego połączenia się. Dodaj roztopioną czekoladę, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, połącz mikserem.
- Przełóż do płytkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C (grzałka góra-dół) i piecz 20-25 min. Po upieczeniu patyczek może być nieco oblepiony ciastem, ale ciasto powinno być zwarte, nie płynne.
Brownie to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych ciast czekoladowych na świecie. Wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, gdzie pojawiło się pod koniec XIX wieku. Charakteryzuje się intensywnym, czekoladowym smakiem i wilgotną, gęstą konsystencją, która odróżnia je od tradycyjnych ciast. Brownie często serwuje się w formie kwadratowych lub prostokątnych kawałków, a jego wnętrze może być lekko kleiste, co jest cechą charakterystyczną tego deseru.
Istnieje wiele wariantów brownie, różniących się dodatkami lub strukturą. Popularne są wersje z orzechami, kawałkami czekolady, masłem orzechowym, czy nawet owocami. W zależności od proporcji składników, brownie może być bardziej „ciężkie” i intensywne, przypominające czekoladowe fondant, albo lżejsze i puszystsze, choć wciąż wilgotne w środku.