Brownie z masłem orzechowym

Przepis na wyborne brownie z dodatkiem solonego masła orzechowego. Czekolada połączona z masłem orzechowym wspaniale się uzupełnia, a dodatek soli równoważy słodycz ciasta. Dodatkowo można to ciasto zrobić z mąki bezglutenowej i wychodzi tak samo pyszne, jak z mąki pszennej!

Czas przygotowania: 30 min

YouTube player

 

Składniki: (na formę 15×15 cm, wychodzi dokładnie 9 kwadratów brownie)

  • 1 jajko
  • 90 g cukru drobnego
  • szczypta soli
  • 75 g masła
  • 75 g czekolady gorzkiej ok. 70 % kakao
  • 50 g mąki pszennej lub bezglutenowej
  • ok. 4 łyżeczki masła orzechowego solonego

Przygotowanie:

  • Jajko zmiksuj lekko z cukrem i szczyptą soli (ok. 2-3 min)
  • Masło rozpuść i wsyp do niego połamaną czekoladę
  • Odstaw na kilka minut, a następnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady
  • Połącz masę jajeczną z czekoladą
  • Na koniec wsyp mąkę i zmiksuj do połączenia
  • Wyłóż do przygotowanej foremki i wyrównaj
  • Na górę wyłóż za pomocą łyżeczki masło orzechowe
  • Połącz lekko za pomocą wykałaczki tworząc esy floresy
  • Piecz 18 min w temp. 160°C
  • Po przestudzeniu pokrój na 9 kwadratów

brownie bezglutenowe

6 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments