Przepis na wyborne brownie z dodatkiem solonego masła orzechowego. Czekolada połączona z masłem orzechowym wspaniale się uzupełnia, a dodatek soli równoważy słodycz ciasta. Dodatkowo można to ciasto zrobić z mąki bezglutenowej i wychodzi tak samo pyszne, jak z mąki pszennej!
Czas przygotowania: 30 min
Składniki: (na formę 15×15 cm, wychodzi dokładnie 9 kwadratów brownie)
- 1 jajko
- 90 g cukru drobnego
- szczypta soli
- 75 g masła
- 75 g czekolady gorzkiej ok. 70 % kakao
- 50 g mąki pszennej lub bezglutenowej
- ok. 4 łyżeczki masła orzechowego solonego
Przygotowanie:
- Jajko zmiksuj lekko z cukrem i szczyptą soli (ok. 2-3 min)
- Masło rozpuść i wsyp do niego połamaną czekoladę
- Odstaw na kilka minut, a następnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady
- Połącz masę jajeczną z czekoladą
- Na koniec wsyp mąkę i zmiksuj do połączenia
- Wyłóż do przygotowanej foremki i wyrównaj
- Na górę wyłóż za pomocą łyżeczki masło orzechowe
- Połącz lekko za pomocą wykałaczki tworząc esy floresy
- Piecz 18 min w temp. 160°C
- Po przestudzeniu pokrój na 9 kwadratów