Beza Pavlova doskonała, nie opada

Jej wysokość Pavlova, beza Pavlova, tort Pavlovej – deser niezwykle efektowny godny najlepszego cukiernika. Przygotowanie Pavlovej jest tak na prawdę bardzo proste, wystarczy przestrzegać kilku zasad. Smakowo tort Pavlovej to istna rozkosz dla podniebienia, słodka krucha beza połączona z zimną bitą śmietaną i kwaskowymi orzeźwiającymi owocami, wprost zniewalająca..

Czas przygotowania: ok. 40-60 min

Czas pieczenia: 95 min

Czas studzenia: najlepiej bezę upiec dzień wcześniej

 

Składniki: (na bezę 18 cm dla 5-6 osób)

  • 4 białka (ok. 140 g)
  • 200 g cukru (niepełna szklanka)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu białego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 300 g śmietanki kremówki
  • ekstrakt z wanilii
  • fix do usztywnienia śmietany (opcjonalnie)
  • świeże owoce

Przygotowanie:

  • Przygotuj arkusz papieru do pieczenia wielkości swojej blaszki od piekarnika, na którym narysuj okrąg o średnicy 18 cm (użyj talerza lub tortownicy). Papier odwróć na drugą stronę, tak aby ślad ołówka lub długopisu był pod spodem i nie miał później styczności z bezą.
  • Białka ubij ze szczyptą soli aż się spienią, a mieszadła miksera zaczną zostawiać ślad w pianie.
  • Rozpocznij dodawanie cukru po jednej łyżce. Miksuj aż cała porcja cukru się rozpuści sprawdzając palcami czy kryształki są wyczuwalne.

* Polecam użycie miksera z misą lub robota planetarnego, ponieważ ubijanie bezy jest dosyć czasochłonne i może potrwać 10-30 min w zależności od miksera.

  • Po rozpuszczeniu się całego cukru, kiedy piana będzie lśniąca i gładka dodaj ocet a potem skrobię.
  • Bezę wyłóż na papier do pieczenia formując okrągły kształt za pomocą szpatułki lub łyżki.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz 5 min (piekłam z termoobiegiem), następnie zmniejsz temp. do 100°C i susz bezę przez 90 min (przełączyłam na grzałkę góra-dół).
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko go uchyl i pozostaw tak bezę do całkowitego ostudzenia.
  • Tuż przed podaniem deseru ubij 300 g zimnej śmietanki kremówki z odrobiną wanilii na sztywną masę. W trakcie ubijania wsyp fix do śmietany.
  • Bezę przełóż na naczynie, na którym będzie podawana i na wierzch wyłóż bitą śmietanę, lekko wyrównaj.
  • Udekoruj owocami, najlepiej lekko kwaskowymi żeby dobrze kontrastowały ze słodką bezą.

tort pavlovej

beza z owocami

31 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments