Beza Pavlova doskonała, nie opada

Jej wysokość Pavlova, beza Pavlova, tort Pavlovej – deser niezwykle efektowny godny najlepszego cukiernika. Przygotowanie Pavlovej jest tak na prawdę bardzo proste, wystarczy przestrzegać kilku zasad. Smakowo tort Pavlovej to istna rozkosz dla podniebienia, słodka krucha beza połączona z zimną bitą śmietaną i kwaskowymi orzeźwiającymi owocami, wprost zniewalająca..

Czas przygotowania: ok. 40-60 min

Czas pieczenia: 95 min

Czas studzenia: najlepiej bezę upiec dzień wcześniej

 

Składniki: (na bezę 18 cm dla 5-6 osób)

  • 4 białka (ok. 140 g)
  • 200 g cukru (niepełna szklanka)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu białego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 300 g śmietanki kremówki
  • ekstrakt z wanilii
  • fix do usztywnienia śmietany (opcjonalnie)
  • świeże owoce

Przygotowanie:

  • Przygotuj arkusz papieru do pieczenia wielkości swojej blaszki od piekarnika, na którym narysuj okrąg o średnicy 18 cm (użyj talerza lub tortownicy). Papier odwróć na drugą stronę, tak aby ślad ołówka lub długopisu był pod spodem i nie miał później styczności z bezą.
  • Białka ubij ze szczyptą soli aż się spienią, a mieszadła miksera zaczną zostawiać ślad w pianie.
  • Rozpocznij dodawanie cukru po jednej łyżce. Miksuj aż cała porcja cukru się rozpuści sprawdzając palcami czy kryształki są wyczuwalne.

* Polecam użycie miksera z misą lub robota planetarnego, ponieważ ubijanie bezy jest dosyć czasochłonne i może potrwać 10-30 min w zależności od miksera.

  • Po rozpuszczeniu się całego cukru, kiedy piana będzie lśniąca i gładka dodaj ocet a potem skrobię.
  • Bezę wyłóż na papier do pieczenia formując okrągły kształt za pomocą szpatułki lub łyżki.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz 5 min (piekłam z termoobiegiem), następnie zmniejsz temp. do 100°C i susz bezę przez 90 min (przełączyłam na grzałkę góra-dół).
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko go uchyl i pozostaw tak bezę do całkowitego ostudzenia.
  • Tuż przed podaniem deseru ubij 300 g zimnej śmietanki kremówki z odrobiną wanilii na sztywną masę. W trakcie ubijania wsyp fix do śmietany.
  • Bezę przełóż na naczynie, na którym będzie podawana i na wierzch wyłóż bitą śmietanę, lekko wyrównaj.
  • Udekoruj owocami, najlepiej lekko kwaskowymi żeby dobrze kontrastowały ze słodką bezą.

tort pavlovej

beza z owocami

31 komentarzy do “Beza Pavlova doskonała, nie opada”

    • Wygląda super apetycznie 🙂 Jeśli trochę opadła, to żaden problem, a w środku też nie powinna w 100 % być sucha, byłaby wtedy niezbyt smaczna, bo po prostu sucha.

      Odpowiedz
  1. Właśnie się suszy moja. Zobaczymy jaka wyjdzie. Robiłam już kilka razy ale zawsze mi opada. Robi się na wierzchu bardzo cieniutka skorupka i potem się rozpada .

    Odpowiedz
  2. Mam pytanie piekła pani przez 10 min z termoobiegiem góra dół, a później zmniejszyła tem ale czy wyłączyć termoobieg i tylko zostawić góra dół pieczenie

    Odpowiedz
  3. pięknie DZIĘKUJĘ za wspaniały przepis 🙂 dzięki niemu beza wyszła! jedno pytanie – co wpływa na kolor bezy? jak zrobić białą jak na Pani zdjęciu, moja trochę beżowa, bardzo proszę o podpowiedz 🙂

    Odpowiedz
    • Proszę bardzo 🙂 Jeśli wyszła lekko brązowa to znaczy że cukier zaczął się karmelizować, czyli temperatura była za wysoka. Spróbuj następnym razem obniżyć nieco temp. np. o 10 stopni

      Odpowiedz
  4. Beze próbowałam robić już pare razy z różnych przepisów i różnie piekłam a to sam termoobieg a to wyższa temperatura i nigdy nie wychodziła idealna. Wczoraj wieczorem znalazłam jakiś przepis i podjęłam kolejna próbę – klapa jedna wielka guma.
    Wstałam o 6.00 zaczęłam przeglądać różne przepisy i natrafiłam na Pani.
    Wyszła idealna !! Chrupiąca aż krusząca się z zewnątrz i idealna w środku
    Nic się nie ciągło no beza idealna !!!!!!!!

    Odpowiedz
  5. Witam serdecznie spróbowałam zrobić beze . Wszystko zostało wykonane według przepisu oprócz tego że zamiast cukru dałam cukier puder mniej więcej szklankę. Po wyjęciu bezy z piekarnika (została tam na całą noc ) okazało się że jest gumowa . CZY to była wina cukru czy inny błąd mogłam popełnić? Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here