Jej wysokość Pavlova, beza Pavlova, tort Pavlovej – deser niezwykle efektowny godny najlepszego cukiernika. Przygotowanie Pavlovej jest tak na prawdę bardzo proste, wystarczy przestrzegać kilku zasad. Smakowo tort Pavlovej to istna rozkosz dla podniebienia, słodka krucha beza połączona z zimną bitą śmietaną i kwaskowymi orzeźwiającymi owocami, wprost zniewalająca..
Czas przygotowania: ok. 40-60 min
Czas pieczenia: 95 min
Czas studzenia: najlepiej bezę upiec dzień wcześniej
Składniki: (na bezę 18 cm dla 5-6 osób)
- 4 białka (ok. 140 g)
- 200 g cukru (niepełna szklanka)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu białego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 300 g śmietanki kremówki
- ekstrakt z wanilii
- fix do usztywnienia śmietany (opcjonalnie)
- świeże owoce
Przygotowanie:
- Przygotuj arkusz papieru do pieczenia wielkości swojej blaszki od piekarnika, na którym narysuj okrąg o średnicy 18 cm (użyj talerza lub tortownicy). Papier odwróć na drugą stronę, tak aby ślad ołówka lub długopisu był pod spodem i nie miał później styczności z bezą.
- Białka ubij ze szczyptą soli aż się spienią, a mieszadła miksera zaczną zostawiać ślad w pianie.
- Rozpocznij dodawanie cukru po jednej łyżce. Miksuj aż cała porcja cukru się rozpuści sprawdzając palcami czy kryształki są wyczuwalne.
* Polecam użycie miksera z misą lub robota planetarnego, ponieważ ubijanie bezy jest dosyć czasochłonne i może potrwać 10-30 min w zależności od miksera.
- Po rozpuszczeniu się całego cukru, kiedy piana będzie lśniąca i gładka dodaj ocet a potem skrobię.
- Bezę wyłóż na papier do pieczenia formując okrągły kształt za pomocą szpatułki lub łyżki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz 5 min (piekłam z termoobiegiem), następnie zmniejsz temp. do 100°C i susz bezę przez 90 min (przełączyłam na grzałkę góra-dół).
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko go uchyl i pozostaw tak bezę do całkowitego ostudzenia.
- Tuż przed podaniem deseru ubij 300 g zimnej śmietanki kremówki z odrobiną wanilii na sztywną masę. W trakcie ubijania wsyp fix do śmietany.
- Bezę przełóż na naczynie, na którym będzie podawana i na wierzch wyłóż bitą śmietanę, lekko wyrównaj.
- Udekoruj owocami, najlepiej lekko kwaskowymi żeby dobrze kontrastowały ze słodką bezą.