Kruche ciasteczka wyciskane (maszynkowe)

Kupiłam ostatnio maszynkę, którą można wyciskać śliczne ciasteczka o najróżniejszych kształtach. Działanie urządzenia jest bardzo proste, wystarczy nałożyć do środka ciasto, wybrać końcówkę i Twoja domowa linia produkcyjna gotowa.

Zobacz wideo na kanale Słodki Blog:

Jak zrobić ciasteczka wyciskane

 

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 100g mąki krupczatki
  • 70g cukru pudru
  • 200g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • szczypta sody

Wykonanie:

Mąki i cukier puder wymieszaj w misce, dodaj miękkie masło i połącz mikserem z końcówkami w kształcie haków do uzyskania kruszonki. Żółtka wymieszaj z solą i sodą, wlej do pozostałych składników. Wyrabiaj mikserem a później dłońmi do otrzymania zwartego ciasta.

Maszynkę napełnij ciastem, wybierz końcówkę i wyciskaj ciasteczka postępując zgodnie z instrukcją. Piecz w 180°C przez ok. 12 min.

Moje wskazówki i uwagi:

  • Ciastka wyciskaj bezpośrednio na blaszkę do pieczenia, nie smaruj jej tłuszczem ani nie wykładaj papierem do pieczenia. Tak jest zdecydowanie łatwiej formować ciasteczka, poza tym mają one w sobie dużo tłuszczu więc nie będą przywierać.
  • Ciasteczka są bardzo kruche i pyszne ale jednak ciasto jest zbyt zwarte do użycia tego typu maszynki. Następnym razem dodam odrobinę śmietany żeby ciasto było bardziej plastyczne i łatwiejsze do formowania.

 

Zobacz więcej

2 komentarze na temat „Kruche ciasteczka wyciskane (maszynkowe)

Dodaj komentarz