Ciasto pomarańczowe nasączone sokiem z pomarańczy

Cytrusowych wypieków ciąg dalszy. Kolej na ciasto z pomarańczą w roli głównej, lekkie i aromatyczne a przy tym wilgotne dzięki nasączeniu sokiem pomarańczowym.

Składniki:

  • 120g miękkiego masła
  • 8 czubatych łyżek cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 pomarańcze

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką otartą z pomarańczy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, miksując na średnich obrotach. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, po czym wsypujemy do utartej uprzednio masy i mieszamy dokładnie szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką/mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175°C przez ok. 50 min.

Podczas gdy ciasto się piecze wyciskamy sok z pomarańczy, tak żeby uzyskać ok. szklankę płynu. Po upieczeniu nakłuwamy gęsto ciasto drewnianym patyczkiem do szaszłyków, a następnie polewamy jeszcze gorące sokiem. Pozostawiamy do wchłonięcia a następnie wyciągamy ciasto z formy.

Przed podaniem polewamy lukrem, polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)

Moje wskazówki i uwagi:

  • Ciasto jest smaczne, aromatyczne i nie suche. Moje wyszło trochę za mało słodkie dlatego polecam dodać 8 czubatych łyżek cukru
  • Ilość składników wystarcza na tortownicę o średnicy 18 cm.
  • Bardzo istotne jest prawidłowe otarcie skórki z pomarańczy. Owoce należy wyszorować, najlepiej z użyciem płynu do mycia naczyń, dokładnie opłukać a następnie sparzyć wrzątkiem. Do otarcia skórki będziecie potrzebować takiej małej, specjalnej tarki (nie używajcie zwykłej tarki, nie sprawdza się). Należy zetrzeć tylko tę najbardziej pomarańczową warstwę skórki, ścierając więcej otrzymacie w efekcie gorzką skórkę a później gorzkie ciasto. W tym przypadku naprawdę mniej znaczy więcej:)
  • Jeśli nie macie porządnego robota użyjcie drobnego cukru do wypieków, kryształ nigdy się nie rozpuści
  • Jeśli jajka podczas dodawania do masła się zwarzą, to nie przejmujcie się i kontynuujcie dodawanie składników. Po dodaniu mąki ciasto powróci do gładkiej konsystencji.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments