Sernik bez pieczenia z masłem orzechowym

Aksamitny sernik bez pieczenia, w którym mieszają się smaki masła orzechowego, gorzkiej czekolady i delikatnego twarogu. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Kojarzy mi się on z amerykańskimi deserami, które są kremowe i bogate w smaku, czasem aż ciężkie. Ten przepis zbyt ciężki nie jest, dzięki dodatkowi jogurtu greckiego i stosunkowo małej ilości cukru.

Czas przygotowania: 25 min

Czas chłodzenia: min. kilka godz.

YouTube player

 

SKŁADNIKI (na tortownicę 20 cm)

Spód

  • 50 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 30 g migdałów
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki masła orzechowego (ok. 40 g)
  • 1 łyżka miękkiego masła

Masa serowa

  • 250 g sera ricotta
  • 200 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 40 g cukru
  • 2 łyżki masła orzechowego (ok. 40 g)
  • 10 g żelatyny + 4 łyżki mleka

* Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

Dodatkowo

  • 50 g czekolady deserowej (ok. 50 % kakao)
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • garść orzechów ziemnych solonych

PRZYGOTOWANIE

Spód

  1. Za pomocą blendera rozdrobnij migdały i płatki owsiane. Dodaj masło i masło orzechowe, połącz na gęstą masę.
  2. Na spód tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, wyłóż masę i rozprowadź tworząc równy spód.
  3. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 10-15 min do zrumienienia.

Masa serowa

  1. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, odstaw do napęcznienia.
  2. Zmiksuj na gładką masę sery, jogurt, cukier i masło orzechowe.
  3. Napęczniałą żelatynę rozpuść z mlekiem na małym ogniu lub w mikrofali. Płynną żelatynę dodaj do masy serowej i szybko zmiksuj na wysokich obrotach.
  4. Wylej masę serową na przygotowany wcześniej spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na min. kilka godzin.

* Przed udekorowaniem polewą wstaw sernik na godzinę do zamrażalnika. Dzięki temu sernik nie zniekształci się podczas polewania czekoladą, a sama polewa szybciej zastygnie.

Dekoracja

  1. Orzechy posiekaj na drobne kawałki.
  2. Czekoladę ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polej zmrożony sernik i posyp posiekanymi orzechami.

MOJE UWAGI 

  • Spód po podpieczeniu staje się nieco sypki. Następnym razem nie będę go podpiekać, a w zamian uprażę płatki owsiane i migdały przed rozdrobnieniem.

sernik bez pieczenia

sernik na zimno

sernik z masłem orzechowym

4 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments