Aksamitny sernik bez pieczenia, w którym mieszają się smaki masła orzechowego, gorzkiej czekolady i delikatnego twarogu. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Kojarzy mi się on z amerykańskimi deserami, które są kremowe i bogate w smaku, czasem aż ciężkie. Ten przepis zbyt ciężki nie jest, dzięki dodatkowi jogurtu greckiego i stosunkowo małej ilości cukru.
Czas przygotowania: 25 min
Czas chłodzenia: min. kilka godz.

SKŁADNIKI (na tortownicę 20 cm)
Spód
- 50 g płatków owsianych błyskawicznych
- 30 g migdałów
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki masła orzechowego (ok. 40 g)
- 1 łyżka miękkiego masła
Masa serowa
- 250 g sera ricotta
- 200 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 200 g jogurtu greckiego
- 40 g cukru
- 2 łyżki masła orzechowego (ok. 40 g)
- 10 g żelatyny + 4 łyżki mleka
* Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Dodatkowo
- 50 g czekolady deserowej (ok. 50 % kakao)
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- garść orzechów ziemnych solonych
PRZYGOTOWANIE
Spód
- Za pomocą blendera rozdrobnij migdały i płatki owsiane. Dodaj masło i masło orzechowe, połącz na gęstą masę.
- Na spód tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, wyłóż masę i rozprowadź tworząc równy spód.
- Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 10-15 min do zrumienienia.
Masa serowa
- Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, odstaw do napęcznienia.
- Zmiksuj na gładką masę sery, jogurt, cukier i masło orzechowe.
- Napęczniałą żelatynę rozpuść z mlekiem na małym ogniu lub w mikrofali. Płynną żelatynę dodaj do masy serowej i szybko zmiksuj na wysokich obrotach.
- Wylej masę serową na przygotowany wcześniej spód, wyrównaj i wstaw do lodówki na min. kilka godzin.
* Przed udekorowaniem polewą wstaw sernik na godzinę do zamrażalnika. Dzięki temu sernik nie zniekształci się podczas polewania czekoladą, a sama polewa szybciej zastygnie.
Dekoracja
- Orzechy posiekaj na drobne kawałki.
- Czekoladę ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polej zmrożony sernik i posyp posiekanymi orzechami.
MOJE UWAGI
- Spód po podpieczeniu staje się nieco sypki. Następnym razem nie będę go podpiekać, a w zamian uprażę płatki owsiane i migdały przed rozdrobnieniem.