Pierogi z truskawkami – najlepsze ciasto na pierogi przepis

Przepis na tradycyjne polskie pierogi z truskawkami, których nie może zabraknąć w letnim sezonie. Pokażę Wam jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi, idealnie cienkie, elastyczne, pełne pysznego nadzienia.

Czas przygotowania: 60 min

Czas gotowania: 2 min (jedna porcja)

YouTube player

 

Składniki: (na ok. 25-30 szt.)

  • 250 g mąki pszennej
  • duża szczypta soli (ok. 1/4 łyżeczki)
  • ok. 120 ml prawie wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 300 g truskawek

Przygotowanie:

  • Mąkę wsyp do miski (możesz ją przesiać) i dodaj sól
  • W środku mąki zrób dołeczek i wlej 100 ml gorącej wody, wymieszaj łyżką
  • Dodaj olej i ponownie wymieszaj
  • Jak całość nieco ostygnie zacznij wyrabiać ciasto, w razie potrzeby dolewając wody (uważaj żeby się nie poparzyć!)

* Wszystkie składniki powinny się bez problemu zlepić, jeśli tak nie jest, dolej odrobinę wody.

  • Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 min aż stanie się gładkie i jednolite
  • Uformuj z ciasta kulę i odstaw na bok przykrywając miseczką lub owijając folią spożywczą na ok. 20 min
  • W tym czasie umyte truskawki wyszypułkuj i pokrój na małe kawałki (ok. 0,5 cm)
  • Ciasto po odpoczęciu podziel na pół, jedną połowę przykryj lub owiń folią
  • Drugą połowę spłaszcz i rozwałkuj na bardzo cienki placek (ok. 1 mm)
  • Zacznij gotować lekko osoloną wodę (ok. 2 l na 10 pierogów)
  • Wycinaj krążki ciasta za pomocą szklanki lub wykrawaczki
  • Nadziewaj każdy krążek dużą ilością truskawek i dokładnie sklejaj brzegi
  • Gotowe pierogi wrzucaj na gotującą się wodę
  • Zamieszaj łyżką i przykryj aż woda zacznie się ponownie gotować
  • Gotuj ok. 2 min a następnie wyciągaj pierogi łyżką cedzakową
  • Podawaj np. ze słodką śmietanką i cukrem

pierogi przepis ciasto

pierogi przepis

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments