Przepis na tradycyjne polskie pierogi z truskawkami, których nie może zabraknąć w letnim sezonie. Pokażę Wam jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi, idealnie cienkie, elastyczne, pełne pysznego nadzienia.
Czas przygotowania: 60 min
Czas gotowania: 2 min (jedna porcja)

Składniki: (na ok. 25-30 szt.)
- 250 g mąki pszennej
- duża szczypta soli (ok. 1/4 łyżeczki)
- ok. 120 ml prawie wrzącej wody
- 1 łyżka oleju
- ok. 300 g truskawek
Przygotowanie:
- Mąkę wsyp do miski (możesz ją przesiać) i dodaj sól
- W środku mąki zrób dołeczek i wlej 100 ml gorącej wody, wymieszaj łyżką
- Dodaj olej i ponownie wymieszaj
- Jak całość nieco ostygnie zacznij wyrabiać ciasto, w razie potrzeby dolewając wody (uważaj żeby się nie poparzyć!)
* Wszystkie składniki powinny się bez problemu zlepić, jeśli tak nie jest, dolej odrobinę wody.
- Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 min aż stanie się gładkie i jednolite
- Uformuj z ciasta kulę i odstaw na bok przykrywając miseczką lub owijając folią spożywczą na ok. 20 min
- W tym czasie umyte truskawki wyszypułkuj i pokrój na małe kawałki (ok. 0,5 cm)
- Ciasto po odpoczęciu podziel na pół, jedną połowę przykryj lub owiń folią
- Drugą połowę spłaszcz i rozwałkuj na bardzo cienki placek (ok. 1 mm)
- Zacznij gotować lekko osoloną wodę (ok. 2 l na 10 pierogów)
- Wycinaj krążki ciasta za pomocą szklanki lub wykrawaczki
- Nadziewaj każdy krążek dużą ilością truskawek i dokładnie sklejaj brzegi
- Gotowe pierogi wrzucaj na gotującą się wodę
- Zamieszaj łyżką i przykryj aż woda zacznie się ponownie gotować
- Gotuj ok. 2 min a następnie wyciągaj pierogi łyżką cedzakową
- Podawaj np. ze słodką śmietanką i cukrem