Intensywnie truskawkowy, orzeźwiający sorbet z jogurtem greckim idealny na gorące letnie dni. Deser jest bardzo lekki a dodatkowo zmniejszając ilość cukru będzie jeszcze bardziej owocowy i dietetyczny.
Zasubskrybuj kanał Słodki Blog na Youtube i obejrzyj filmik pokazujący jak zrobić sorbet truskawkowy:
Składniki:
- 300g mrożonych truskawek
- 3 łyżki cukru pudru
- 100g jogurtu greckiego
Wykonanie:
Wszystkie składniki przełóż do blendera i rozdrobnij do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej do pojemnika i zamrażaj przez ok. 4 godziny aż masa zacznie przypominać sorbet i będzie można ją nakładać łyżką do lodów.
Moje uwagi i wskazówki:
- Do zmiksowania zamrożonych truskawek będziesz potrzebować naprawdę dobrego blendera, jeśli takiego nie masz zblenduj świeże, niezamrożone truskawki. Sorbet będzie smakował tak samo tylko będzie wymagał dłuższego mrożenia
- Kontroluj konsystencję zamrażanego sorbet, w przeciwnym razie zamarznie na kamień.