Przepis na a’la faworki dla zabieganych. Robi się je 20 minut i to z pieczeniem. Wystarczy płat gotowego ciasta francuskiego i cukier puder do posypania.
Te faworki zdecydowanie zaskoczyły mnie swoją kruchością i delikatnością, do tego lekko solone ciasto francuskie idealnie komponuje się ze słodką posypką z cukru pudru. Warto je zrobić nie tylko w okresie karnawału i Tłustego Czwartku, ale także bez okazji, kiedy przyjdzie ochota na szybką i słodką przekąskę.
Czas przygotowania: 5 min
Czas pieczenia: 15 min
SKŁADNIKI
(na pełny duży talerz faworków)
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na paski o szerokości 2-3 cm, długość każdego paska dopasuj do własnych preferencji. W środku każdego paska zrób otwór, przez który przewiń jeden koniec ciasta wywijając go na drugą stronę. Paski ciasta możesz pokroić również pod kątem i użyć karbowanego radełka, dzięki czemu faworki uzyskają bardziej fantazyjne kształty.
- Piekarnik rozgrzej do 190°C (termoobieg) i piecz faworki przez 15 min.
- Po upieczeniu posyp obficie cukrem pudrem.