Faworki z ciasta francuskiego błyskawiczne

Przepis na a’la faworki dla zabieganych. Robi się je 20 minut i to z pieczeniem. Wystarczy płat gotowego ciasta francuskiego i cukier puder do posypania.

Te faworki zdecydowanie zaskoczyły mnie swoją kruchością i delikatnością, do tego lekko solone ciasto francuskie idealnie komponuje się ze słodką posypką z cukru pudru. Warto je zrobić nie tylko w okresie karnawału i Tłustego Czwartku, ale także bez okazji, kiedy przyjdzie ochota na szybką i słodką przekąskę. 

Czas przygotowania: 5 min

Czas pieczenia: 15 min

SKŁADNIKI

(na pełny duży talerz faworków)

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na paski o szerokości 2-3 cm, długość każdego paska dopasuj do własnych preferencji. W środku każdego paska zrób otwór, przez który przewiń jeden koniec ciasta wywijając go na drugą stronę. Paski ciasta możesz pokroić również pod kątem i użyć karbowanego radełka, dzięki czemu faworki uzyskają bardziej fantazyjne kształty.
  2. Piekarnik rozgrzej do 190°C (termoobieg) i piecz faworki przez 15 min.
  3. Po upieczeniu posyp obficie cukrem pudrem.

faworki francuskie

faworki chrust błyskawiczne

1 komentarz
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments