Przepyszne wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe połączone z karmelizowanymi jabłkami o smaku cynamonu i chrupiącą słodką kruszonką – połączenie doskonałe.
Czas przygotowania: 120 min
Czas pieczenia: 40 min
Składniki: (na blaszkę 21×21 cm)
Ciasto:
- 300 g mąki
- ok. 150 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 30 g roztopionego masła
- szczypta soli
Karmelizowane jabłka:
- 2 duże lekko kwaśne jabłka
- 1 łyżka cukru brązowego lub białego
- 1 łyżka masła
- cynamon do smaku
Kruszonka:
- 80 g mąki
- 40 g cukru
- 40 g miękkiego masła
* Proporcje na inne wielkości blaszek znajdziesz tutaj.
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłego mleka, wymieszaj, przekryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min.
- Pozostałe mleko doprowadź do wrzenia i wlej do pozostałej mąki wymieszanej ze szczyptą soli. Wymieszaj dokładnie.
- Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
- Do mąki dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wymieszaj łyżką lub mikserem.
Uwaga: mąka z mlekiem powinna być w tym momencie ciepła a nie gorąca, w przeciwnym razie drożdże zostaną sparzone i mogą później nie wyrosnąć.
- Dodaj żółtka utarte z cukrem i ponownie dobrze wymieszaj.
- Ciasto powinno utworzyć zwartą strukturę, jeśli tak nie jest dolej więcej ciepłego mleka.
- Dodaj roztopione i przestudzone masło.
- Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji (ręcznie lub mikserem).
- Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (30 – 60 min).
- W tym czasie przygotuj jabłka, obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Jabłka upraż na patelni z masłem, cukrem i cynamonem do uzyskania złocistego koloru.
- Przygotuj kruszonkę: mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj miękkie masło i rozetrzyj do uzyskania kruszonki. Wstaw do zamrażalnika.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto rozciągnij lub rozwałkuj na wielkość blaszki.
- Ciasto w blaszce przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 min.
- Po tym czasie na ciasto wyłóż jabłka rozprowadzając je równomiernie i posyp obficie kruszonką.
- Ciasto piecz w 180°C przez 40 min (grzałka góra-dół).
Uwagi:
- Ciasto ze sparzoną mąką rośnie szybciej niż tradycyjne ciasto drożdżowe, więc możesz się spodziewać że po pół godziny podwoi swoją objętość.
- Po sparzeniu mąki mieszaj ją aż nieco się wystudzi, nie może być gorąca bo sparzysz drożdże a potem otrzymasz jajecznicę z żółtek.