Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką

Przepyszne wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe połączone z karmelizowanymi jabłkami o smaku cynamonu i chrupiącą słodką kruszonką – połączenie doskonałe.

Czas przygotowania: 120 min

Czas pieczenia: 40 min

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 21×21 cm)

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • ok. 150 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 30 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Karmelizowane jabłka:

  • 2 duże lekko kwaśne jabłka
  • 1 łyżka cukru brązowego lub białego
  • 1 łyżka masła
  • cynamon do smaku

Kruszonka:

  • 80 g mąki
  • 40 g cukru
  • 40 g miękkiego masła

* Proporcje na inne wielkości blaszek znajdziesz tutaj.

Przygotowanie:

  • Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłego mleka, wymieszaj, przekryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min.
  • Pozostałe mleko doprowadź do wrzenia i wlej do pozostałej mąki wymieszanej ze szczyptą soli. Wymieszaj dokładnie.
  • Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
  • Do mąki dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wymieszaj łyżką lub mikserem.

Uwaga: mąka z mlekiem powinna być w tym momencie ciepła a nie gorąca, w przeciwnym razie drożdże zostaną sparzone i mogą później nie wyrosnąć.

  • Dodaj żółtka utarte z cukrem i ponownie dobrze wymieszaj.
  • Ciasto powinno utworzyć zwartą strukturę, jeśli tak nie jest dolej więcej ciepłego mleka.
  • Dodaj roztopione i przestudzone masło.
  • Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji (ręcznie lub mikserem).
  • Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (30 – 60 min).
  • W tym czasie przygotuj jabłka, obierz je ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • Jabłka upraż na patelni z masłem, cukrem i cynamonem do uzyskania złocistego koloru.
  • Przygotuj kruszonkę: mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj miękkie masło i rozetrzyj do uzyskania kruszonki. Wstaw do zamrażalnika.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto rozciągnij lub rozwałkuj na wielkość blaszki.
  • Ciasto w blaszce przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 min.
  • Po tym czasie na ciasto wyłóż jabłka rozprowadzając je równomiernie i posyp obficie kruszonką.
  • Ciasto piecz w 180°C przez 40 min (grzałka góra-dół).

Uwagi:

  • Ciasto ze sparzoną mąką rośnie szybciej niż tradycyjne ciasto drożdżowe, więc możesz się spodziewać że po pół godziny podwoi swoją objętość.
  • Po sparzeniu mąki mieszaj ją aż nieco się wystudzi, nie może być gorąca bo sparzysz drożdże a potem otrzymasz jajecznicę z żółtek.

drożdżówka z kruszonką

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments