Chałka

Przepis na doskonałe drożdżowe ciasto zaplatane w formie warkocza. Na wierzchu duża ilość słodkiej kruszonki.

Czas przygotowania: 30 min

Czas wyrastania: ok. 90 min

Czas pieczenia: 25 min 

YouTube player

 

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki tortowej (3 szklanki)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 200-220 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 70 g cukru (1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/cukru waniliowego
  • 100 g masła miękkiego lub rozpuszczonego
  • szczypta soli

* Jajka powinny mieć temp. pokojową. Jedno z nieużytych białek pozostaw do późniejszego posmarowania ciasta.

Kruszonka

  • 50 g mąki
  • 30 g cukru
  • 30 g masła

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz masła, przełóż do misy robota i wyrób aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów misy (ok.10-15 min). Dodaj miękkie lub rozpuszczone masło masło i wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (60-90 min).
  2. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i wyrabiaj przez kilka min. Podziel ciasto na dwie równe części, a następnie każdą z części na trzy równe kawałki. Z każdego kawałka uformuj wałek o długości ok. 30 cm. Ułóż trzy wałki obok siebie i sklej je z jednej strony, a następnie zapleć warkocz sklejając go na drugim końcu. Otrzymane dwa warkocze ułóż na blaszce, przykryj folią spożywczą i odstaw do napuszenia na ok. 30 min. Uwaga: możesz zapleść warkocz na pięć, przygotuj wtedy po pięć wałków ciasta, zamiast trzech.
  3. Piekarnik nagrzej do 180°C, grzałka góra-dół.
  4. Kruszonka: masło rozpuść, a następnie połącz z mąką i cukrem do otrzymania okruchów ciasta.
  5. Pozostawione białko roztrzep z kilkoma łyżkami mleka, posłuży to do posmarowania chałek przed pieczeniem.
  6. Wyrośnięte chałki posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do ładnego zarumienienia przez ok. 25 min.

chałka z kruszonką

chałka drożdżowa

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments