Palmiery krucho-francuskie z cukrem i cynamonem

Lekko słodkie, chrupiące ciasteczka o delikatnym posmaku cynamonu idealne do kawy lub jako przekąska w ciągu dnia. Ciasto jest próbą uproszczenia klasycznego ciasta francuskiego. W efekcie otrzymałam ślimaczki krucho-francuskie, mniej maślane ale i mniej tłuste, bardziej kruche ale z zaznaczoną strukturą listkową.

Subskrybuj kanał Słodki Blog na YouTube i obejrzyj film jak zrobić palmiery :

Palmiery krucho-francuskie z cukrem i cynamonem

 

Składniki:

  • 300g mąki
  • 200g zimnego masła
  • 150 ml lodowatej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych otworach. Do miski wsyp mąkę dodaj sól oraz masło i wymieszaj widelcem do otrzymania kruszonki. Wlej lodowatą wodę i połącz za pomocą widelca a następnie wyrabiaj rękami do połączenia składników w kulę ciasta. Zrób to szybko żeby masło nie zdążyło się roztopić. Zawiń w folię i schłódź w lodówce przez 30 min. Następnie rozwałkuj na kształt prostokąta podsypując mąką. Złóż na trzy części, przekręć o 90°, ponownie rozwałkuj, złóż na trzy części, zawiń w folię i schłódź w lodówce przez 1 godzinę. Cukier wymieszaj z cynamonem. Ciasto rozwałkuj cienko na kształt prostokąta i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Dociśnij cukier za pomocą wałka. Zroluj jedną część ciasta do połowy a następnie tak samo postąp z drugą częścią. Otrzymasz dwa wałeczki złączone od dołu. Schłódź ciasto przez 30 min (możesz pominąć ten krok). Pokrój uformowane ciasto na plasterki o grubości ok. 1 cm. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem pozostawiając odstępy (ciasto lekko urośnie). Piecz w 200°C przez 20 min. Po 10 min przewróć ciastka na drugą stronę żeby się równo zrumieniły.

2 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments