Tradycyjna szarlotka z jabłkami

Przepis na tradycyjną szarlotkę z jabłkami, który od lat jest pieczony przez moją mamę i pewnie też zna czasy mojej babci. Ciasto kruche z tego przepisu jest pyszne, niesamowicie zrównoważone i bardzo kruchutkie. Sama szarlotka jest pyszna ale podana z lodami i bitą śmietaną, to już czysta rozkosz..

Czas przygotowania: 45 min

Czas pieczenia: 30 min

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 21 cm x 21 cm, poniżej proporcje na inne foremki)

  • 2 szklanki mąki / 320 g
  • 3/4 szklanki cukru pudru / 85 g
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 140 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu

* Proporcje na różne blaszki:

szarlotka na blaszki

* Proporcje na różna tortownice:

szarlotka na tortownice

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  2. Dodaj masło i mieszaj do uzyskania kruszonki (ręcznie lub mikserem).
  3. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto.
  4. Większą połowę ciasta użyj do wylepienia dna foremki.
  5. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  6. Wstaw blaszkę do zamrażalnika na ok 30 min.
  7. Pozostałą część ciasta zawiń w folię spożywczą i również włóż do zamrażalnika.
  8. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  9. Odcedź z nadmiaru soku na sitku.
  10. Posyp jabłka cynamonem i wymieszaj.
  11. Rozłóż starte jabłka na spodzie z kruchego ciasta.
  12. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozłóż równomiernie na jabłkach.
  13. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół).
  14. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

tradycyjna szarlotka z jabłkami

ciasto szarlotka

12 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments