Tarta z truskawkami

Sezon na truskawki już w pełni, więc pora na przepis na zjawiskową tartę z mascarpone i truskawkami!

Czas przygotowania: 60 min

Czas oczekiwania: min. 60 min

Czas pieczenia: 30 min

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę o średnicy 28 cm, przelicznik na inne formy znajdziesz tutaj)

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Masa:

  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 250-300 g dobrze schłodzonej śmietanki 30 %
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 kg truskawek
  • 1 kg fasoli do obciążenia tarty
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

  • Mąkę przesiej z cukrem pudrem, dodaj zimne masło i rozdrobnij do otrzymania kruszonki
  • Żółtko rozmieszaj ze szczyptą soli i dodaj do sypkich składników
  • Zagnieć jednolite kruche ciasto, w razie potrzeby dodaj łyżeczkę lodowatej wody
  • Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 60 min
  • Na zmrożonej tarcie ułóż arkusz papieru o wielkości pokrywającej spód i boki tarty
  • Na papier wysyp fasolę i tak obciążoną tartę piecz przez 20 min w temp. 190°C (grzałka góra-dół)

* Tego sposobu używa się, aby pozbyć się problemu opadania ciasta kruchego z brzegów tarty. Fasola sprawi, że ciasto kruche zachowa swój kształt i „nie zjedzie” w trakcie pieczenia

  • Następnie tartę wyciągnij z piekarnika i ostrożnie ściągnij fasolę używając łyżki, uważając aby nie naruszyć ciasta
  • Tartę ponownie wstaw do piekarnika i piecz kolejne 10 min do uzyskania złotego koloru
  • Pozostaw do całkowitego ostudzenia

Krem:

  • Miskę w której będziesz ubijać masę wstaw na kilkanaście minut do zamrażalnika, podobnie trzepaczki do miksera

* Dzięki temu śmietana szybciej się ubije 

  • W tym czasie pokrój umyte i osuszone truskawki na plasterki o grubości ok. 2-3 mm
  • Do zimnej miski przełóż wszystkie składniki kremu i ubij do powstania sztywnej masy, w razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru
  • Gotową masę rozsmaruj na wystudzonym spodzie
  • Plasterki truskawek układaj zaczynając od brzegów tarty, tworząc rozetę

* Jeśli tarta będzie przygotowywana z wyprzedzeniem, warto posmarować truskawki tężejącą galaretką, dzięki temu zachowają połysk i świeżość do następnego dnia.

tarta truskawkowa

1 komentarz
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments