Szybkie pączki-oponki na sodzie

Przepis na te szybkie do zrobienia pączki-oponki jest dedykowany wszystkim zabieganym, którzy nie mają czasu na tradycyjne ciasto drożdżowe. Wykonanie jest banalnie proste, a sama receptura nieskomplikowana.

Czas przygotowania: 15 min

Czas smażenia: łącznie 15 min

YouTube player

 

Składniki: (na osiem pączków-oponek)

  • 100 ml kefiru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 200-220 g mąki (1 1/4 szklanki – 1 1/2 szklanki)
  • olej lub smalec do smażenia



Przygotowanie:

  • W misce umieść kefir, żółtko, cukier, cukier waniliowy, olej i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj trzepaczką
  • Dodaj sodę i stopniowo wsypuj mąkę mieszając do uzyskania jednolitego ciasta
  • Kiedy ciasto zacznie robić się zwarte przełóż je na stolnicę i wyrób podsypując mąką

* Ciasto będzie miękkie i klejące, ale powinno być wyrobione do powstania gładkiej konsystencji. Pamiętaj aby nie dodawać zbyt dużo mąki, bo pączki w efekcie wyjdą twarde.

  • Ciasto spłaszcz dłońmi na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinaj kółka za pomocą szklanki, następnie w środku każdego krążka wytnij jeszcze małe kółeczko np. za pomocą zakrętki od butelki
  • Rozgrzej olej do temperatury takiej aby wrzucane oponki od razu zaczynały się smażyć
  • Smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru
  • Po usmażeniu jeszcze ciepłe ciastka obtocz w cukrze pudrze

pączki na sodzie

3 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments