Szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką

Sezon na truskawki w pełni, czas więc na szybkie ciasto z truskawkami. Tym razem ucierane, puszyste i wilgotne, posypane na górze kruszonką.

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 40 min

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 21×21)

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru (110 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju (100 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (240 g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g truskawek

Kruszonka:

  • 2 łyżki miękkiego masła (30 g)
  • 3 łyżki mąki (45 g)
  • 1 łyżka cukru pudru (20 g)

* Proporcje na inne wielkości blaszek znajdziesz tutaj.

Przygotowanie:

  • Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli zmiksuj za jasną, gęstą masę.
  • Wlej olej i miksuj jeszcze przez chwilę.
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i wsyp do ciasta, miksuj krótko tylko do uzyskania gładkiego ciasta.
  • Kruszonka: wszystkie składniki połącz za pomocą dłoni do uzyskania okruchów.
  • Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,
  • Na wierzchu poukładaj truskawki i posyp kruszonką.
  • Ciasto piecz w 180°C przez 40 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).

ciasto ucierane z truskawkami

4 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments