Szybkie ciasto maślane z truskawkami

Klasyczne maślane ciasto z truskawkami, posypane cukrem pudrem. Przepis bardzo prosty i szybki, taki wprost z babcinego zeszytu.

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 25 min

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 24×24)

  • 120 g miękkiego masła
  • pół szklanki drobnego cukru (100 g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki (200 g)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (40 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g truskawek

* Tutaj znajdziesz proporcje na inne wielkości blaszek.

Przygotowanie:

  • Truskawki umyj i osusz a następnie usuń szypułki i pokrój na połówki (lub na mniejsze części jeśli truskawki są duże).
  • Masło utrzyj z cukrami na jasną i puszystą masę (ok. 5 min).
  • Dodaj pojedynczo jajka, po każdym miksując przez chwilę.
  • Mąkę połącz ze skrobią i proszkiem do pieczenia i przesiej do masy maślanej.
  • Wymieszaj na jednolite ciasto za pomocą szpatułki lub miksera.
  • Wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj.
  • Na wierzchu poukładaj truskawki wciskając je lekko w ciasto.
  • Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 25 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).

szybkie ciasto z truskawkami

maślane z truskawkami

14 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments