Klasyczne maślane ciasto z truskawkami, posypane cukrem pudrem. Przepis bardzo prosty i szybki, taki wprost z babcinego zeszytu.
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 25 min
Składniki: (na blaszkę 24×24)
- 120 g miękkiego masła
- pół szklanki drobnego cukru (100 g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mąki (200 g)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (40 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g truskawek
* Tutaj znajdziesz proporcje na inne wielkości blaszek.
Przygotowanie:
- Truskawki umyj i osusz a następnie usuń szypułki i pokrój na połówki (lub na mniejsze części jeśli truskawki są duże).
- Masło utrzyj z cukrami na jasną i puszystą masę (ok. 5 min).
- Dodaj pojedynczo jajka, po każdym miksując przez chwilę.
- Mąkę połącz ze skrobią i proszkiem do pieczenia i przesiej do masy maślanej.
- Wymieszaj na jednolite ciasto za pomocą szpatułki lub miksera.
- Wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj.
- Na wierzchu poukładaj truskawki wciskając je lekko w ciasto.
- Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 25 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
Czy zamiast truskawki mogą być borówki
Jasne
Czy zamiast truskawki mogą być borówki
Oczywiście
Moga być truskawki mrożone?
Chyba tak
Dzień dobry, czy ciasto można posypać kruszonką?
Oczywiście
Bardzo pyszne, przepis ten pozostanie ze mną na zawsze. W zeszłym tygodniu robiłam i dziś biorę się za kolejną blaszkę. Jednym słowem super i lepszego nie jadłam.
Wspaniale 🙂
Smaczne, polecam.
Dzięki 🙂
pyszne ciasto
Dzięki 🙂