Szarlotka z kubeczka

Przepis na małą szarlotkę z naczynia żaroodpornego idealną na ponure dżdżyste dni, kiedy nie chce się nic ale jednak chodzi za człowiekiem chęć na coś słodkiego.

Czas przygotowania: 10 min

Czas pieczenia: 25 min

YouTube player

 

Składniki: (na dwie porcje każda w naczyniu o pojemności ok. 200 ml, możesz takie kupić tutaj)

  • 1 jabłko
  • 30 g miękkiego masła
  • 60 g mąki
  • 30 g cukru
  • cynamon do smaku

Przygotowanie:

  • Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odstaw
  • Masło, mąkę i cukier rozetrzyj w palcach do powstania kruszonki
  • Starte jabłko odciśnij z nadmiaru soku a następnie dodaj odrobinę cynamonu (ok. pół łyżeczki) i wymieszaj
  • Na dno naczyń żaroodpornych wsyp połowę kruszonki na to wyłóż starte jabłko i posyp pozostałą częścią kruszonki
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 min.

szarlotka z jabłkami

szarlotka kruszonka

8 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments