Szarlotka sypana – najłatwiejsze ciasto z jabłkami

Szarlotka sypana należy do najprostszych i najmniej pracochłonnych ciast z jabłkami jakie miałam okazję robić. Efekt wysypania suchych składników i przełożenia ich jabłkową masą przerósł moje oczekiwania. Ciasto jest miękkie, aromatyczne i bardzo jabłkowe. Zapraszam do obejrzenia wideo:

YouTube player

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g zimnego masła
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Masło podziel na dwie części: jedną mniejszą (ok. 1/3) i drugą większą (ok. 2/3), a następnie wstaw je do zamrażalnika do czasu przygotowania pozostałych składników.

Suche składniki: mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj dokładnie w misce, a następnie podziel je na 3 części. Ja użyłam do tego celu wagi żeby mieć pewność, że każda część jest taka sama, ale możecie zrobić to na oko.

Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj cynamon i wymieszaj. Do tej szarlotki należy użyć soczystych jabłek, mogą być kwaskowe lub nie, to zależy od waszych preferencji. Ja wykorzystałam odmianę Champion, owoce były lekko kwaskowe i idealnie skomponowały się ze słodkim ciastem.

Przygotuj tortownicę o średnicy 20-22 cm. Ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia ponieważ obawiałam się, że stopione masło i sok z jabłek mogą wyciekać w trakcie pieczenia.

Złożenie ciasta zacznij od starcia na tarce o grubych oczkach mniejszej części masła. Rozprowadź je równomiernie na dnie tortownicy.

Następnie wysyp pierwszą część suchych składników tworząc równą warstwę. Na to wyłóż połowę masy jabłkowej. Następnie wysyp drugą część suchych składników i wyłóż resztę jabłek. Na to wysyp resztę sypkich składników. Na wierzch ciasta zetrzyj pozostałe masło i rozłóż je równomiernie.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 75 min. Jeżeli w trakcie pieczenia, wierzch ciasta będzie już wystarczająco zrumieniony, przykryj go folią aluminiową i odkryj ponownie 10 min przed końcem pieczenia, żeby skórka się zrumieniła.

Ciasto jest bardzo smaczne na ciepło, z powodzeniem możesz je podać z lodami i bitą śmietaną.

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Ciasto jest bardzo smaczne, choć wyczuwa się w nim smak kaszy manny. Jeśli ten składnik Wam przeszkadza, to można go zastąpić bułką tartą. Ja tego sposobu nie próbowałam, więc jeśli macie jakieś doświadczenia w tym względzie, to z chęcią przeczytam o tym w komentarzach.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia z dwóch względów, raz żeby sok z jabłek i tłuszcz nie wyciekły w trakcie pieczenia, bo wtedy miałabym więcej sprzątania, co więcej masło mogłoby się spalić i spowodować niesamowity swąd w całym domu. Poza tym dzięki płynom, które pozostały w środku, ciasto wychodzi bardziej wilgotne.
  • Warto zmrozić masło na początku przygotowywania ciasta, wtedy znacznie łatwiej się ściera.
  • Warstwa masła na dnie tortownicy służy temu żeby dolna warstwa ciasta nie wyszła sypka.
  • Ważne jest żeby w tym przepisie użyć soczystych jabłek, w innym wypadku warstwy ciasta mogą nie być wystarczająco wilgotne.
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments