Strona nie została znaleziona – Blog stworzony z pasji do pieczenia https://slodkiblog.pl Blog stworzony z pasji do pieczenia Wed, 27 Mar 2024 16:46:13 +0000 pl-PL hourly 1 https://slodkiblog.pl/wp-content/uploads/2017/06/cropped-logo-32x32.jpg Strona nie została znaleziona – Blog stworzony z pasji do pieczenia https://slodkiblog.pl 32 32 Puchata babka cytrynowa https://slodkiblog.pl/puchata-babka-cytrynowa/ https://slodkiblog.pl/puchata-babka-cytrynowa/#comments Sun, 24 Mar 2024 16:28:33 +0000 https://slodkiblog.pl/?p=4859 Przepis na intensywnie cytrynową, bardzo puszystą babę o aromacie cytryny. Dodatkowo wypiek jest wilgotny i długo zachowuje świeżość dzięki dodatkowi oleju w recepturze.

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 45 min

 

SKŁADNIKI

(na dwie babki w formach o pojemności ok. 600 ml każda lub jedną w formie o poj. 1,2-1,5 l)

  • 4 jajka L
  • 1 szklanka cukru (220 g)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka oleju (250 ml)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 360 g mąki (2 i 1/4 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • 3/4 cukru pudru
  • ok. 2 łyżki soku z cytryny

* Składniki powinny mieć temp. pokojową.

PRZYGOTOWANIE

  • Formy na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej
  • Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę (ok. 15 min)
  • Zmniejsz obroty miksera i wlej olej, sok z cytryny i dodaj skórkę cytrynową
  • Dodaj w trzech turach mąkę z proszkiem, wymieszaj ręcznie rózgą lub trzepaczką
  • Przelej ciasto do foremek, wyrównaj
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 45 min (mała forma, w dużej ok. 60 min) do suchego patyczka (grzałka góra-dół)
  • Lukier: cukier puder rozetrzyj z sokiem z cytryny do uzyskania pożądanej konsystencji

babka cytrynowa mikser

babka cytrynowa wielkanoc

]]>
https://slodkiblog.pl/puchata-babka-cytrynowa/feed/ 2
Sernik kajmakowy z mascarpone https://slodkiblog.pl/sernik-z-kajmakiem/ https://slodkiblog.pl/sernik-z-kajmakiem/#comments Thu, 21 Mar 2024 17:58:04 +0000 https://slodkiblog.pl/?p=4648 Przepis na niezwykły sernik łączący w sobie delikatny śmietankowy smak sera z karmelowym smakiem masy krówkowej. Dodanie chrupiących akcentów, jak ciasteczkowy spód i prażone płatki migdałowe przełamuje kremową konsystencję sernika. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia i nie wymaga dużej ilości składników. Sernik nie opada i nie pęka, po upieczeniu pozostaje całkowicie płaski.

Czas przygotowania: 25 min

Czas pieczenia: 65 min

 

SKŁADNIKI (na tortownicę 16 cm, proporcje na inne blaszki przygotujesz w przeliczniku)

SPÓD:

  • 50 g ciastek (herbatników, owsianych, korzennych)
  • 20-30 g roztopionego masła

MASA SEROWA:

  • 200 g sera twarogowego
  • 250 g mascarpone
  • 50 g śmietany kwaśnej
  • 200 g masy krówkowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej

* Składniki powinny być w temp. pokojowej.

DODATKOWO

  • 2 łyżki masy krówkowej
  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych



PRZYGOTOWANIE

SPÓD

  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, zarówno spód jak i boki
  • Ciastka rozdrobnij za pomocą blendera
  • Dodaj masło i wymieszaj

* Ilość masła będzie zależeć od użytych ciastek. Docelowo masa na spód powinna mieć tekskturę mokrego piasku.

  • Wysyp ciastka na tortownicę i za pomocą łyżki uformuj spód
  • Wstaw do lodówki

MASA SEROWA

  • Do miski przełóż ser, mascarpone, masę krówkową i śmietanę, zmiksuj do połączenia
  • Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując tylko do połączenia
  • Na koniec dodaj mąkę i krótko zmiksuj
  • Przelej masę na przygotowany wcześniej spód
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 min, następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz jeszcze 45 min

* Do piekarnika wstaw naczynie z wrzącą wodą, aby podczas pieczenia cały czas unosiła się para wodna.

  • Po upieczeniu pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku przez 2 godziny, następnie uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia
  • Ostygnięty sernik wstaw do lodówki
  • Przed podaniem posmaruj masą krówkową i posyp płatkami migdałów

sernik z kajmakiem

sernik krówkowy

sernik z masą krówkową

]]>
https://slodkiblog.pl/sernik-z-kajmakiem/feed/ 4
Babka wielkanocna https://slodkiblog.pl/babka-wielkanocna/ Wed, 20 Mar 2024 09:24:17 +0000 https://slodkiblog.pl/?p=4848 Przepisów na wielkanocne baby jest bez liku. Te najbardziej tradycyjne: piaskowe, cytrynowe czy drożdżowe lub bardziej wyszukane: pomarańczowe czy serowe. Każdy znajdzie coś dla siebie wśród przepisów na babki wielkanocne. Poniżej przypominam Wam kilka przepisów cieszących się największą popularnością na Słodkim Blogu.

BABKA CYTRYNOWA

Jeden z najpopularniejszych wielkanocnych przepisów, który w wielu domach jest niezastąpiony na świątecznym stole. Bardzo wyczuwalny jest w niej cytrynowy smak i aromat.

BABKA PIASKOWA

Bardzo tradycyjny wypiek, często wkładany do wielkanocnego koszyczka. Charakteryzuje się bardzo puszystą i piaskową strukturą.

babka piaskowa puszysta

BABKA ŁACIATA

Dwukolorowa babka, zwana też babką marmurkową, którą jada się nie tylko od święta.

babka łaciata blog

BABKA DROŻDŻOWA

Kolejny klasyk na wielkanocnym stole, nic tak nie smakuje jak dobrze wyrośnięta babka drożdżowa z rodzynkami.

babka drożdżowa lekka jak puch

BABKA TULIPAN

Przepiękna kolorowa babka składająca się z czerech warstw, które dopełniają się kolorystycznie oraz smakowo.

wielkanocna babka

 

BABKA POMARAŃCZOWA

Należąca do bardziej wilgotnych i cięższych babek, dzięki użyciu oleju oraz kwaśnej śmietany. Mocno pomarańczowa poprzez skórkę otartą z pomarańczy oraz naturalny olejek.

BABKA MAJONEZOWA

Najbardziej puszysta babka jaką kiedykolwiek zrobiłam, wszystko za sprawą dodatku w postaci majonezu, który sprawia że ciasto jest wyjątkowo dobrze spulchnione.

babka wielkanocna cytrynowa

BABKA SEROWA

Należąca do babek bardziej cięższych i wilgotnych, co jest atutem dla tych co nie lubią zapychających ciast. Dodatek sera sprawia, że babka na długo pozostaje wilgotna.

wilgotna babka

Zapraszam również do odwiedzenia pozostałych przepisów na babki na Słodkim Blogu!

Tradycja pieczenia babki wielkanocnej sięga wieków wstecz i stanowi nieodłączny element świątecznych obchodów. Babka wielkanocna, charakterystyczne ciasto w kształcie pierścienia, pełni nie tylko rolę smacznego wypieku, ale również ma głębsze znaczenie symboliczne. Jej okrągła forma symbolizuje jedność, a dziurka w środku reprezentuje pustkę po Zmartwychwstaniu Chrystusa.

Tradycyjne przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie, co dodaje im wyjątkowego charakteru. W trakcie pieczenia wykorzystuje się wysokiej jakości składniki, takie jak mąka, jajka, masło i cukier, aby osiągnąć doskonały smak i konsystencję.

Dodatki, takie jak rodzynki, skórka pomarańczowa czy lukier, nadają babce niepowtarzalny aromat i wyjątkowy smak. Podczas świąt wielkanocnych spożywanie babki wielkanocnej staje się istotnym elementem tradycji rodzinnych, jednocząc bliskich przy wspólnym stole. To nie tylko okazja do delektowania się wyjątkowym smakołykiem, lecz także do budowania więzi rodzinnych i wspólnego celebrowania radosnego czasu Wielkiej Nocy.

Babka wielkanocna stanowi jeden z symboli stołu wielkanocnego. Oprócz babki często na Wielkanoc piecze się też serniki oraz makowce.

]]>
Babka łaciata (marmurkowa) https://slodkiblog.pl/babka-laciata-marmurkowa/ https://slodkiblog.pl/babka-laciata-marmurkowa/#comments Thu, 14 Mar 2024 17:58:38 +0000 https://slodkiblog.pl/?p=4834 Przepis na tradycyjną babkę dwukolorową, taką ze starego przepisu babci. Babka jest bardzo puszysta, wilgotna i ma bardzo przyjemną strukturę dzięki zastosowaniu odpowiednich proporcji składników.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 60 min

 

SKŁADNIKI (na keksówkę 22×8 lub nieco większą, sprawdzi się też forma na babkę o pojemności ok. 1,5 l)

  • 4 jajka L
  • 220 g cukru (1 szklanka)
  • 250 ml oleju (1 szklanka)
  • 60 ml mleka (1/4 szklanki)
  • 320 g mąki (2 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 łyżka kakao

* Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

PRZYGOTOWANIE

  • Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką
  • Jajka z cukrem ubij na jasną i puszystą masę (10-15 min)
  • Zmniejsz obroty miksera, wlej olej oraz mleko
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia
  • Wsyp do masy jajecznej w 3 turach, wymieszaj trzepaczką do połączenia składników
  • Podziel ciasto na dwie równe części
  • Do jednej dodaj budyń, do drugiej kakao
  • Wymieszaj trzepaczką do dobrego połączenia się składników
  • Wlej do formy najpierw jasną, a następnie ciemną część
  • Za pomocą widelca lub patyczka do szaszłyków zrób wzorki w całej masie
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 min (do suchego patyczka)
  • Ostudź i posyp cukrem pudrem lub polej czekoladą

babka na oleju z kakaem mikser

babka marmurkowa blog2

]]>
https://slodkiblog.pl/babka-laciata-marmurkowa/feed/ 11
Wielkanocna babka tulipan https://slodkiblog.pl/wielkanocna-babka-tulipan/ https://slodkiblog.pl/wielkanocna-babka-tulipan/#comments Thu, 07 Mar 2024 17:57:55 +0000 https://slodkiblog.pl/?p=4813 Przepis na kolorową babkę, która jest inna niż wszystkie wielkanocne babki. Skład i sposób wykonania jest dosyć zaskakujący ale efekt całkowicie wart jest włożonego wysiłku. Babka jest bardzo smaczna, przypomina w smaku babkę piaskową, ale jest bardziej wilgotna i do tego ten wygląd.. Babka jest piękna cztery różnokolorowe warstwy, które harmonijnie się ze sobą łączą. Przepis wyszperałam w niedawno zdobytym starym zeszycie mojej babci❤

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 60-70 min

 

SKŁADNIKI (na formę do babki o średnicy 23 cm lub keksówkę 36-38 cm)

  • 200 g masła miękkiego
  • 220 g cukru drobnego (1 szklanka)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jajek (w temp. pokojowej)
  • 240 g mąki (1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mąki (30 g)
  • 2 łyżki kakao (20 g)
  • 3 łyżki maku (30 g)
  • 1 kisiel wiśniowy (38 g)
  • barwnik czerwony lub różowy w proszku lub w żelu

PRZYGOTOWANIE

  • Formę do babki posmaruj masłem i oprósz mąką
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (10-15 min)

* Odłóż ok. 2 łyżki cukru, który posłuży później do usztywnienia białek.

  • Cały czas ucierając dodaj po kolei żółtka

* Masa na tym etapie może się zwarzyć, nie przejmuj się, nie wpłynie to na efekt końcowy wypieku.

  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia
  • Mąkę i olej dodaj w trzech turach do masy maślanej, zmiksuj szybko tylko do połączenia składników
  • Białka ubij na sztywno z odłożonym wcześniej cukrem i szczyptą soli
  • Dodaj w trzech turach do masy maślanej i delikatnie wymieszaj
  • Podziej masę na cztery w miarę równe części i każdą umieść w osobnej misce
  • Do pierwszej części dodaj 2 łyżki mąki, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej 3 łyżki maku, a do czwartej kisiel oraz odrobinę barwnika
  • Wymieszaj delikatnie każdą masę za pomocą trzepaczki
  • Przygotowane masy przełóż do formy w następującej kolejności: masa jasna, masa z kisielem, masa z kakao i na koniec masa makowa
  • W środek masy włóż nóż i wykonaj nacięcie wzdłuż formy
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60-70 min do suchego patyczka
  • Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem lub polej lukrem, czekoladą itp.

wielkanocna babka

kolorowa babka

Nazwa tulipan wzięła się stąd, że babka po rozkrojeniu miała przypominać właśnie ten wiosenny kwiat. Mi nie udało się takiego efektu uzyskać, trzeba nieco inaczej rozprowadzić masę, trochę bardziej na boki i polecałabym wtedy upieczenie babki w keksówce. W starych przepisach można znaleźć ten wypiek także pod nazwą tęczowa babka.

Babka tulipan była niegdyś popularnym wielkanocnym wypiekiem, dziś nieco już zapomniana, choć zupełnie niesłusznie, bo to jedna z najlepszych wielkanocnych babek jakie upiekłam. Jest bardzo puszysta przez długie napowietrzanie masła z żółtkami oraz ubicie piany z białek. W konsystencji jest podobna do babki piaskowej ale dzięki dodatkowi oleju jest znacznie bardziej wilgotna.

Smak babki jest urozmaicony czterema różnymi warstwami, które łączą wanilię z kwaskowym kisielem, zdecydowanym smakiem kakao oraz aromatycznym makiem. Wszystkim polecam tą niezwykle smaczną i bardzo efektowną babkę, która będzie hitem na Waszym wielkanocnym stole!

]]>
https://slodkiblog.pl/wielkanocna-babka-tulipan/feed/ 10
Biszkopt bez proszku do pieczenia https://slodkiblog.pl/biszkopt-bez-proszku-do-pieczenia/ https://slodkiblog.pl/biszkopt-bez-proszku-do-pieczenia/#comments Thu, 22 Feb 2024 17:28:43 +0000 https://slodkiblog.pl/?p=4800 Bardzo prosty przepis na biszkopt bez oddzielania żółtek od białek i bez dodatku proszku do pieczenia. Dzięki swoim proporcjom biszkopt jest bardzo stabilny, nie kruszy się i jest idealny do przygotowania tortu.

Czas przygotowania: 25 min

Czas pieczenia: 40 min

 

SKŁADNIKI (na biszkopt o średnicy 18 cm i wysokości ok. 7 cm)

  • 4 jajka L (ok. 220 g)
  • 130 g cukru drobnego
  • szczypta soli
  • 160 g mąki

* Jajka powinny mieć temp. pokojową

PRZYGOTOWANIE

  • Jajka wbij do misy, dodaj cukier, szczyptę soli i ubijaj na jasną i gęstą masę

* Ubijaj na średnio wysokich obrotach miksera (u mnie poziom 5/7). Nie używaj maksymalnych obrotów ponieważ masa jajeczna zostanie bardzo napowietrzona ale nie będzie stabilna i po upieczeniu biszkopt może nieładnie opaść. 

* Ubijanie potrwa nawet do 20 min, w zależności od mocy robota.

  • Odstaw mikser i wsyp w dwóch partiach przesianą mąkę, wymieszaj delikatnie mieszadłem od miksera, do całkowitego rozmieszania mąki
  • Przelej masę do rantu wyłożonego papierem do pieczenia (tylko dno), delikatnie wyrównaj

* Jeśli chcesz użyć tortownicy, konieczne może być wyłożenie również boków papierem do pieczenia. Biszkopt będzie wysoki w trakcie pieczenia może osiągnąć około 8 cm.

  • Piecz przez ok. 40 min w temp. 160°C – grzałka góra/dół lub 150 °C – termoobieg

* Piecz do suchego patyczka i nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.

  • Po upieczeniu pozostaw na blacie do ostudzenia

* Nie jest konieczne rzucanie biszkoptem po upieczeniu. Z mojego doświadczenia (oraz wielu innych osób piekących często biszkopty), ta czynność nic nie zmienia w końcowym efekcie. Upieczony biszkopt powinien nieznacznie opaść zachowując płaską powierzchnię.

biszkopt do tortu

]]>
https://slodkiblog.pl/biszkopt-bez-proszku-do-pieczenia/feed/ 6
Pączki na Tłusty Czwartek https://slodkiblog.pl/paczki-na-tlusty-czwartek/ Wed, 07 Feb 2024 10:05:31 +0000 https://slodkiblog.pl/?p=4779 Każda gospodyni ma swój ulubiony przepis na pączki. Ze starego przepisu babci, pieczone czy mini pączki serowe? Zapraszam do zanurzenia się w moje ulubione przepisy na te słodkie puszyste ciacha.

PĄCZKI ZE STAREGO PRZEPISU BABCI

Cudowne, puszyste i mięciutkie, z piękna obrączką po usmażeniu. Przepis pochodzi od mojej babci, która dostała go na kursie kulinarnym jako młoda dziewczyna.

Pączki - bardzo stary przepis mojej babci

PĄCZKI Z CIASTA DROŻDŻOWEGO ZAPARZANEGO

To ciasto jest zupełnie inne od klasycznego, nieco inaczej smakuje i trochę inaczej się z nim pracuje. Pączki z niego zrobione wychodzą bardzo puszyste i mają piękna obrączkę po usmażeniu.

pączki domowe zaparzane

PĄCZKI KLASYCZNE

Przepis na te paczki jest chyba najbardziej klasyczny, z ciastem bardzo łatwo się pracuje i zawsze wychodzą z niego przepiękne pączki z obrączką.

 

pączki jak z cukierni

PĄCZKI Z PIEKARNIKA

Chcesz trochę odchudzić karnawałowe słodkości? Nic trudnego, wystarczy przygotowane pączki upiec w piekarniku, zamiast smażyć na głębokim tłuszczu.

pączki z budyniem

MINI PĄCZKI SEROWE

Bez wyrabiania, bez długiego czasu potrzebnego na wyrastanie ciasta, czyli mini pączki serowe na sodzie. Zdarza mi się robić je jako słodką przekąskę nie tylko w okresie karnawału.

pączki serowe przepis

CHURROS – HISZPAŃSKIE PĄCZKI

Zrobione z ciasta parzonego i podawane z sosem czekoladowym. Nie wymagają czasu na wyrastanie jak w przypadku tradycyjnych pączków

churros z czekoladą

Zapraszam również do przeglądania pozostałych przepisów na pączki opublikowanych na Słodkim Blogu.

]]>
Faworki na Tłusty Czwartek https://slodkiblog.pl/faworki-na-tlusty-czwartek/ https://slodkiblog.pl/faworki-na-tlusty-czwartek/#comments Tue, 06 Feb 2024 10:00:57 +0000 https://slodkiblog.pl/?p=4773 Kruche, chrupiące, lekkie jak piórko czyli faworki karnawałowe idealne! Jaki przepis w tym roku wybierzesz? Tradycyjny, na piwie a może bez żmudnego wybijania ciasta?

FAWORKI TRADYCYJNE

Czyli takie jak robiły nasze babcie i prababcie. Wymagają wybijania ciasta, które jednak można przeprowadzić za pomocą robota kuchennego bądź maszynki do mielenia mięsa.

faworki-tradycyjne

FAWORKI NA PIWIE

Mają jeszcze więcej pęcherzyków dzięki dodaniu bąbelków w postaci piwa. Po usmażeniu alkohol oczywiście całkowicie paruje więc będą odpowiednie także dla dzieci.

faworki chrust na piwie

FAWORKI BEZ WYBIJANIA CIASTA

Jeden z moich ulubionych przepisów, który nie wymaga wybijania ciasta, ani nawet posiadania robota kuchennego. Wychodzą piękne, kruche i pełne bąbelków powietrza.

FAWORKI NAJSZYBSZE

Zrobisz je w parę chwil dosłownie siedząc i oglądając serial w telewizji!

faworki blog

Zapraszam do skorzystania także z innych przepisów na faworki karnawałowe.

]]>
https://slodkiblog.pl/faworki-na-tlusty-czwartek/feed/ 2
Faworki na piwie https://slodkiblog.pl/faworki-na-piwie/ https://slodkiblog.pl/faworki-na-piwie/#comments Mon, 05 Feb 2024 14:58:11 +0000 https://slodkiblog.pl/?p=4731 Przepis na faworki (chrust), które są tak kruche i lekkie, że wręcz rozpadają się pod każdym silniejszym dotykiem. Dodatek piwa sprawia, że mają jeszcze więcej bąbelków niż te tradycyjne!

Czas przygotowania: 30 min

Czas smażenia: ok. 2 min (jedna partia)

 

SKŁADNIKI (na dwa talerze faworków)

  • 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu/spirytusu
  • 50-75 ml piwa (użyłam czerwonego lagera)
  • olej do smażenia ok. 1 l

PRZYGOTOWANIE

  • Wszystkie składniki zagnieć na zwarte i twarde ciasto

* Dodaj tylko taką ilość piwa, aby składniki się połączyły. Nie dodaj więcej, bo faworki mogą nie wyjść odpowiednio kruche.

  • Ciasto następnie wybijaj wałkiem lub w robocie kuchennym przez ok. 10-15 min, aż stanie się dobrze napowietrzone i plastyczne
  • Owiń ciasto folią spożywcza i odstaw na 10 min
  • Po tym czasie podziel ciasto na dwie części, jedną z nich ponownie owiń folią i odstaw
  • Drugą część ciasta rozwałkuj na maksymalnie cienki placek

* Placek ma być tak cienki, aby prześwitywała przez niego stolnica. Pamiętaj, że odpowiednie rozwałkowanie ciasta jest niezbędne do osiągnięcia naprawdę kruchych faworków.

  • Podziel ciasto na pasy o szerokości ok. 3 cm, a następnie potnij je w poprzek na krótsze paski
  • W środku każdego paska zrób nacięcie i przewijaj przez nie jeden koniec ciasta, wywijając na drugą stronę
  • Olej dobrze nagrzej

* U mnie na kuchence elektrycznej, poziom 7 z 9.

  • Wrzucaj faworki do nagrzanego tłuszczu i smaż ok. 1 min z każdej strony
  • Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem, smacznego!

Jak zrobić idealnie kruche i lekkie faworki?

  • Wybierz dobry przepis (np. ten powyżej)
  • Zadbaj o odpowiednie napowietrzenie ciasta (robotem kuchennym lub wybijając wałkiem na stolnicy)
  • Rozwałkuj ciasto maksymalnie cienko
  • Smaż faworki w odpowiednio wysokiej temp. (tak aby 1 minuta z każdej strony wystarczyła)

* Alkohol po usmażeniu faworków całkowicie wyparowuje, więc będą one właściwe także dla dzieci.

faworki chrust na piwie

Faworki to tradycyjne, chrupiące ciastka karnawałowe, popularne w Polsce. Ich przygotowanie jest związane z tradycją Tłustego Czwartku, kończącego okres karnawału.

Ciasto, zwykle z mąki, jajek i śmietany, jest cienko rozwałkowywane, a następnie krojone na paski lub romby, aż do uzyskania charakterystycznej siateczki. Gotowe faworki są smażone na złoto i posypane cukrem pudrem.

Tradycyjne faworki zwane też chrustem, są wybijane wałkiem, aby osiągnąć odpowiedni poziom napowietrzenia. Do tego celu z powodzeniem można użyć robota kuchennego lub wykorzystać dostępny na blogu przepis na faworki bez wybijania wałkiem.

]]>
https://slodkiblog.pl/faworki-na-piwie/feed/ 8
Pączki – bardzo stary przepis mojej babci https://slodkiblog.pl/paczki-bardzo-stary-przepis-mojej-babci/ https://slodkiblog.pl/paczki-bardzo-stary-przepis-mojej-babci/#comments Thu, 01 Feb 2024 16:58:14 +0000 https://slodkiblog.pl/?p=4749 Przepis na pączki domowe, który skradnie Wasze serca! Przepis pochodzi od mojej Babci Leokadii, która jako młoda dziewczyna dostała go na kursie kulinarnym. Później te pączki na Tłusty Czwartek zawsze robiła moja mama, a ja pamiętam jak jej asystowałam, wyrabiałam ciasto i formowałam kuleczki przed smażeniem.

Czas przygotowania: 60 min

Czas rośnięcia ciasta: ok. 90 min

Czas smażenia: ok. 4-5 min (jedna partia)

 

SKŁADNIKI (na 14 pączków)

  • 500 g mąki
  • 6 żółtek
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 50 g masła
  • 1 łyżka spirytusu/octu
  • 1 łyżeczka olejku rumowego

Dodatkowo:

  • ok. 1 l oleju do smażenia
  • marmolada do nadziewania pączków
  • 1 szklanka cukru pudru na lukier
  • skórka pomarańczowa do dekoracji



PRZYGOTOWANIE

  • Mleko podgrzej do lekko ciepłej temperatury (ok. 37°C)
  • Drożdże rozkrusz do miski i dodaj 1 łyżkę cukru
  • Rozetrzyj drożdże z cukrem aż staną się płynne, następnie dodaj 2 łyżki ciepłego mleka
  • Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce żeby drożdże zaczęły rosnąć (ok. 10-15 min)
  • W tym czasie żółtka ubij z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli

* Masa jajeczna ma być jasna i puszysta. Ubijanie potrwa ok. 7 min na wysokich obrotach miksera.

  • Do misy robota wsyp mąkę, dodaj podrośnięte drożdże, ubite jajka, resztę ciepłego mleka, olejek rumowy i wyrabiaj aż ciasto będzie jednolite i zacznie odstawać do brzegów misy (ok. 15 min robotem)
  • Wlej roztopione masło i wyrabiaj aż połączy się z ciastem
  • Na koniec dodaj spirytus/ocet i połącz do gładkiej konsystencji

* Ciasto nawet po tak długim wyrabianiu będzie się nieco lepić i tak ma być, to gwarantuje pożądaną strukturę pączków.

  • Przykryj misę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 60 min)

* Polecam nagrzać piekarnik do ok. 40°C, wyłączyć i wstawić miskę z ciastem, zamknąć i pozostawić do wyrośnięcia. Tym sposobem nie musicie martwić się czy kuchnia jest odpowiednio nagrzana lub czy nie ma przeciągów.

  • Wyrośnięte ciasto (najlepiej jak kilkukrotnie zwiększy objętość) przełóż na stolnicę i wyrabiaj przez chwilę

* Ciasto prawdopodobnie będzie się nieco lepić więc należy je podsypać niewielką ilością mąki. Pamiętaj że ilość mąki ma być minimalna, tylko tyle żeby dało się pracować z ciastem. Ja łącznie do całego podsypywania użyłam nie więcej niż 1 łyżkę mąki. Zbyt duża ilość dodatkowej mąki sprawi, że pączki będą twarde, a mąka w trakcie smażenia będzie się palić.

  • Podziel ciasto na porcje o wadze ok. 65 g
  • Sklejaj brzegi i formuj kuleczki w dłoniach, odstaw na stolnicę podsypaną delikatnie mąką (pozostaw odstępy, pączki urosną)

* Uformowanie gładkich kuleczek jest ważne dla efektu końcowego. Nierówności będą potem widoczne na usmażonych pączkach.

  • Uformowane pączki przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia w ciepłe miejsce (ok. 20-30 min)
  • Olej rozgrzej do temp. 175°C (takiej, aby pączki po wrzuceniu od razu zaczynały się smażyć)
  • Wrzucaj pączki do oleju odwrotną stroną niż wyrastały, czyli wierzch pączka ma się znaleźć jako pierwszy w oleju (dzięki temu powierzchnia po usmażeniu będzie idealnie gładka)
  • Smaż ok. 2 min z każdej strony
  • Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym
  • Po lekkim ostygnięciu nadziewaj pączki za pomocą szprycy (użyłam konfitury malinowej połączonej z marmoladą różaną)
  • Wierzch udekoruj lukrem i skórką pomarańczową, smacznego!
  • Lukier: rozetrzyj 1 szklankę cukru pudru z ok. 2 łyżkami gorącej wody

pączki z przepisu babci

W Polsce tradycja smażenia pączków to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i radosnych wydarzeń kulinarnej tradycji. Pączki, okrągłe i puszyste ciastka, zyskały popularność nie tylko za smak, ale także jako symbol obchodów Tłustego Czwartku, poprzedzającego okres Wielkiego Postu.

Pączki tradycyjnie przygotowywane są z ciasta drożdżowego, które zawiera mąkę, drożdże, mleko, cukier, jajka, sól oraz dodatek tłuszczu, często w postaci masła. Po usmażeniu w gorącym tłuszczu, pączki są nadziewane różnorodnymi nadzieniami, takimi jak marmolady często z dodatkiem marmolady z róży.

Pączki, jako tradycyjny element polskiego stołu w Tłusty Czwartek, są symbolicznym pożegnaniem nadmiaru i obfitości, przechodzącym w czas umiarkowania i refleksji podczas Wielkiego Postu. Ich okrągła forma przypomina także o kołach słońca, symbolizując nadchodzące dłuższe dni i zbliżające się wiosenne światło.

]]>
https://slodkiblog.pl/paczki-bardzo-stary-przepis-mojej-babci/feed/ 12
Jak zrobić idealny blok czekoladowy https://slodkiblog.pl/jak-zrobic-idealny-blok-czekoladowy/ Wed, 31 Jan 2024 09:15:52 +0000 https://slodkiblog.pl/?p=4746 Czekolada w czasach PRL-u, była często rarytasem, którego na próżno było szukać na sklepowych półkach. Dlatego jednym z najbardziej rozpoznawalnych i uwielbianych deserów tamtych czasów był kultowy blok czekoladowy, zrobiony bez czekolady, za to z dodatkiem kakao i mleka w proszku.

Skromne składniki, wielki smak

W czasach PRL-u dostęp do ekskluzywnych i importowanych produktów był ograniczony, co sprawiło, że producenci słodkości musieli być kreatywni w doborze składników. Blok czekoladowy popularny w tamtych czasach zawierał skromne, ale sprawdzone składniki takie jak kakao, cukier, mleko w proszku oraz masło. Mimo ograniczeń, producenci potrafili stworzyć deser, który zdobył serca wielu konsumentów.

Słodka równowaga w smaku

Charakterystyczny dla bloku czekoladowego z PRL-u był zbalansowany smak, gdzie słodycz czekolady nie przytłaczała, a wręcz przeciwnie – pozwalała cieszyć się każdym kęsem. Proporcje składników były dokładnie dobrane, co sprawiało, że blok czekoladowy był jednocześnie słodki i intensywnie kakaowy.

Niezapomniane opakowanie

Nie tylko smak, ale także charakterystyczne opakowanie czyniło blok czekoladowy z tamtych czasów niezapomnianym. Papierowa otoczka w różnych kolorach, często ozdobiona prostym wzorem, była równie ważna jak samo wnętrze. To opakowanie sprawiało, że blok czekoladowy stawał się nie tylko deserem, ale także elementem wspomnień i tradycji.

Czas na rekreację kulinarnej pamięci

Chociaż czasy PRL-u już dawno minęły, a rynki są bogatsze w różnorodność smaków, wielu Polaków nadal tęskni za prostotą i niezapomnianym smakiem bloku czekoladowego tamtych lat. Dlatego też wielu kucharzy i entuzjastów kulinarnych decyduje się na rekreację tego kultowego smaku, inspirując się recepturami sprzed lat.

Jak się robi blok czekoladowy jak za dawnych lat? Należy w dużym naczyniu rozpuścić masło z cukrem, wanilią i mlekiem. Następnie stopniowo dodać mleko w proszku i połączyć dokładnie za pomocą miksera. Masę przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. I voilà! Po dokładnym schłodzeniu idealny blok czekoladowy jest gotowy.

Aby urozmaicić czekoladowy smak, do masy warto dodać orzechy, suszone owoce lub posiekane herbatniki.

Gdy Twój blok czekoladowy jest gotowy, pokrój go na kawałki i ciesz się unikalnym smakiem. To deser, który wyróżnia się spośród tradycyjnych czekoladowych propozycji, oferując intensywność kakao i kremową konsystencję mleka w proszku. Smacznego!

]]>
Oponki na Tłusty Czwartek https://slodkiblog.pl/oponki-na-tlusty-czwartek/ Tue, 23 Jan 2024 16:58:20 +0000 https://slodkiblog.pl/?p=4723 Na sodzie, drożdżowe czy tradycyjne serowe? Który przepis na oponki  zagości na Twoim karnawałowym stole? Moim odkryciem tego roku są oponki drożdżowe, lekkie, puszyste i z tą sławną obrączką!

OPONKI DROŻDŻOWE

Przygotowane z ciasta drożdżowego, wymagające nieco pracy, ale za to odwdzięczające się smakiem przypominającym najlepsze pączki.

oponki drożdżowe bez sera mikser

OPONKI SEROWE

Chyba najbardziej znany przepis na karnawałowe oponki. Przepis, który Wam proponuję poleca użycie samych żółtek, dzięki czemu oponki wychodzą miękkie, a nie ciągnące jak guma.

oponki serowe

OPONKI NA KEFIRZE

Prosty przepis na bardzo puszyste oponki, które najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe!

oponki na sodzie

]]>
Oponki drożdżowe https://slodkiblog.pl/oponki-drozdzowe/ https://slodkiblog.pl/oponki-drozdzowe/#respond Thu, 18 Jan 2024 16:58:25 +0000 https://slodkiblog.pl/?p=4712 Przepis na oponki ale bez sera, za to zrobione z ciasta drożdżowego. Puszyste, lekkie, z piękną obrączką, idealnie sprawdzą się jako przysmak karnawałowy.

Czas przygotowania: 30 min

Czas rośnięcia ciasta: ok. 90 min

Czas smażenia: ok. 4min (jedna partia)

 

SKŁADNIKI (na 25 oponek)

  • 360 g mąki (2 i 1/4 szklanki)
  • 50 g cukru (4 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 7 g drożdży suszonych
  • 2 żółtka
  • 30 g masła miękkiego lub roztopionego
  • 170-200 ml mleka ciepłego
  • 1 łyżka octu/spirytusu



PRZYGOTOWANIE

  • Wszystkie składniki umieść w misie miksera i wyrób gładkie ciasto, które przestanie lepić się do miski
  • Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 60 min)
  • Przełóż ciasto na stolnicę i przez chwilę wyrabiaj

* W razie potrzeby podsypuj ciasto mąką ale najmniej jak się da. Nadmiar mąki będzie się podczas smażenia oponek palił, co spowoduje także pienienie się tłuszczu. 

  • Rozwałkuj na grubość ok. 7 mm i wycinaj kółka za pomocą szklanki
  • W środku każdego kółka wytnij mniejsze kółeczko za pomocą małego kieliszka lub zakrętki od butelki
  • Gotowe oponki ułóż na stolnicy/tacy i pozostaw do napuszenia na 20-30 min

* Jeśli ciasto się lepi, powierzchnię na której będą rosły oponki należy podsypać mąką! Inaczej ciastka przykleją się do niej i zostaną zniszczone w trakcie zdejmowania do smażenia. Pamiętać jednak należy, że nadmiar mąki jest niewskazany i należy używać jej tylko tyle ile jest to konieczne.

* Oponki muszą ładnie napuszyć się przed smażeniem, inaczej będą ciężkie i twarde. Jeśli chcecie uzyskać obrączkę na oponkach, jest to bardzo ważny etap. 

  • Tłuszcz nagrzej do temp. 175°C

* Jest to temp. w której ciasto wrzucone do tłuszczu od razu zaczyna się smażyć i wypływa na powierzchnię.

  • Smaż oponki na złoty kolor z każdej strony (ok. 1,5 min)
  • Po usmażeniu odsącz oponki na ręczniku papierowym
  • Przed podaniem polej lukrem lub czekoladą albo posyp cukrem pudrem

oponki drożdżowe bez sera mikser

W Polsce tradycja smażenia oponków jest silnie zakorzeniona i związana głównie z ostatnim czwartkiem karnawału, znanym jako Tłusty Czwartek. W tym dniu pieczenie i spożywanie oponków stało się tradycyjnym zwyczajem, przywracającym wspomnienie czasów obfitości przed zbliżającym się okresem Wielkiego Postu.

Najbardziej popularny przepis na oponki, to ten z dodatkiem sera twarogowego i sody oczyszczonej, tzw. oponki serowe, które nie wymagają długiego wyrastania i pieczołowitego wyrabiania ciasta. Oponki drożdżowe są jednak również często spotykane, głównie ze względu iż w smaku bardziej przypominają tradycyjne pączki.

]]>
https://slodkiblog.pl/oponki-drozdzowe/feed/ 0
Szybkie oponki serowe https://slodkiblog.pl/szybkie-oponki-serowe/ https://slodkiblog.pl/szybkie-oponki-serowe/#respond Sat, 13 Jan 2024 12:53:02 +0000 https://slodkiblog.pl/?p=4702 Przepis na oponki serowe bardzo szybkie w przygotowaniu. Wyszły chrupiące i puszyste, choć mniej niż oponki z mojego ulubionego przepisu, ale za to są prostsze.

Czas przygotowania: 25 min

Czas smażenia: 20 min

SKŁADNIKI (na dwa średnie talerze oponek)

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki cukru (50 g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g sera tłustego
  • 1 łyżka octu
  • 250 g mąki (1 1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia ok. 1/2 l



PRZYGOTOWANIE

  • Jajka rozmieszaj z cukrem za pomocą trzepaczki
  • Dodaj ser i ocet
  • Połącz z sypkimi składnikami
  • Przełóż na stolnicę i wyrób gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką
  • Rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm
  • Wykrawaj szklanką kółka i w środku zrób mniejsze kółeczka kieliszkiem
  • Olej rozgrzej do temp. 175°C
  • Wrzucaj oponki i smaż na złoto z obu stron

* Nie smaż zbyt długo, bo oponki wyjdą twarde!

  • Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem

oponki serowe szybkie

]]>
https://slodkiblog.pl/szybkie-oponki-serowe/feed/ 0
Mini pączki bananowe https://slodkiblog.pl/mini-paczki-bananowe/ https://slodkiblog.pl/mini-paczki-bananowe/#respond Thu, 11 Jan 2024 14:45:20 +0000 https://slodkiblog.pl/?p=4694 Przepis dla wszystkich spragnionych karnawałowych słodkości. Małe bananowe pączusie będą idealne na jeden gryz!

Czas przygotowania: 15 min

Czas smażenia: 15 min

SKŁADNIKI (na mały talerz pączków)

  • 1 jajko
  • 1 jogurt naturalny (200 g)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki (160 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 banan
  • olej do smażenia (ok. 1/2 l)



PRZYGOTOWANIE

  • Banana pokrój na półplasterki
  • Jajko, jogurt i cukry wymieszaj w misce za pomocą trzepaczki
  • Dodaj mąkę i sodę, wymieszaj tylko do połączenia
  • Na koniec wmieszaj kawałki banana
  • Tłuszcz rozgrzej do temp 175°C

* Jeśli nie masz termometru, temperaturę oleju sprawdzisz wrzucając kawałek ciasta, jeśli od razu zacznie się smażyć i wypłynie na powierzchnię, to olej jest dobrze rozgrzany.

  • Nabieraj porcje ciasta wielkości małej łyżeczki i wrzucaj do oleju pomagając sobie drugą łyżeczką
  • Smaż w rozgrzanym tłuszczu do rumianego koloru
  • Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem

pączki bananowe mikser

]]>
https://slodkiblog.pl/mini-paczki-bananowe/feed/ 0
Ciasta bez pieczenia – Sylwester https://slodkiblog.pl/ciasta-bez-pieczenia-sylwester/ https://slodkiblog.pl/ciasta-bez-pieczenia-sylwester/#comments Fri, 29 Dec 2023 12:02:29 +0000 https://slodkiblog.pl/?p=4685 Sylwestrowe słodkości to często ciasta bez pieczenia, które świetnie się prezentują i są łatwe do zrobienia. W tym artykule przypominam Wam kilka Waszych ulubionych przepisów bez pieczenia na Słodkim Blogu.

TIRAMISU BEZ JAJEK

Jeden z Waszych ulubieńców na Słodkim Blogu! Szybkie ciasto, wspaniale się prezentujące o aromatycznym smaku kawy. Do nasączenia biszkoptów można dodać Amaretto, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej wystrzałowe!

ŁATWE CIASTO BEZ PIECZENIA Z GALARETKĄ

Warstwy maślanych herbatników przełożone pyszną masą budyniową, a do tego banany zatopione w galaretce. Pięknie prezentujące się ciasto, które nie jest trudne do zrobienia.

CIASTO 3 BIT NA HERBATNIKACH

Czekolada, mascarpone i masa krówkowa to przepis na coś niesamowicie pysznego! Smakuje jak oryginalny batonik i jest szybciutkie do zrobienia.

3bit bez pieczenia

KOKOSOWE BOUNTY BEZ PIECZENIA

Wielbiciele kokosowego smaku będą zachwyceni! Herbatniki, duża ilość kokosu i dobra czekolada, to przepis na udaną imprezę!

bounty bez pieczenia

SERNIK GOTOWANY Z BRZOSKWINIAMI

Sernik jest dobry na każdą okazję! Szczególnie taki o jedwabistej konsystencji, zrobiony z użyciem biszkoptów i przełamany smakiem brzoskwiń.

sernik gotowany z galaretką

To tylko kilka wybranych propozycji na Sylwestrowe słodkości, zapraszam również do przejrzenia innych ciast bez pieczenia na Słodkim Blogu.

]]>
https://slodkiblog.pl/ciasta-bez-pieczenia-sylwester/feed/ 1