Sernik trzy kolory z ciastem ucieranym

Ten przepis na sernik jest inny niż wszystkie które dotychczas robiłam. Ciasto ucierane i masa serowa dają w efekcie wypiek przenikający się trzema kolorami. Sernik wygląda pięknie, jest pyszny i bardzo łatwy do zrobienia.

YouTube player

 

Składniki:

Ciasto ucierane: (na tortownicę 20 cm)

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 180 g mąki (1 szklanka i 2 łyżki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Masa serowa:

  • 250 g sera (użyłam z wiaderka)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • budyń śmietankowy bez cukru

Polewa:

  • 50 g śmietanki kremówki
  • 50 g czekolady gorzkiej

* Proporcje składników na różne wielkości tortownic:

sernik trzy kolory proporcje na tortownice1

* Proporcje składników na różne wielkości blaszek:

sernik trzy kolory proporcje na blaszki

Wykonanie:

Ciasto:

Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę (ok. 5 min). Nie przerywając ubijania wlej cienką strużką olej (ubijaj na niskich obrotach miksera). Resztę składników mieszaj za pomocą szpatułki. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy jajecznej, mieszając delikatnie. Ciasto podziel na dwie części i do jednej dodaj łyżkę kakao. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciemną część ciasta, wyrównaj.

Masa serowa:

Wszystkie składniki masy serowej wymieszaj za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylej na ciemne ciasto. Na to wyłóż drugą, jasną część ciasta i wyrównaj łopatką lub łyżką.

Tak przygotowane ciasto piecz przez ok. 40 min w temperaturze 170°C. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.

Polewa:

Czekoladę zalej gorącą śmietanką i odstaw na kilka minut. Następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Wylej na wystudzone ciasto i pokryj wierzch i boki ciasta. Smacznego!

sernik trzy kolory 1

2 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments