Sernik puszysty jak chmurka

Prosty przepis na najbardziej puszysty tradycyjny sernik bez spodu. Jest przepyszny, lekki o waniliowym smaku. W dodatku poprzez zastosowanie odpowiedniego sposobu pieczenia nie opada i nie pęka. Sernik jest bez spodu i w tej wersji wydaje mi się najsmaczniejszy, bo to sprawia że ciasto jest jeszcze bardziej delikatne. Oczywiście możecie zrobić kruche ciasto lub spód z herbatników taki jak tutaj.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 60 min

Czas chłodzenia: ok. 12 godz.

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 16 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na inne foremki)

  • 3 jajka
  • 110 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 500 g sera (trzykrotnie zmielony lub z wiaderka)
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, zarówno dno jak i boki, papier powinien wystawać ok. 3 cm ponad krawędź tortownicy
  • Piekarnik włącz na 180°C, grzałka góra-dół
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstaw na później
  • W drugiej misce utrzyj żółtka, cukier puder i cukier waniliowy na jasną i puszystą masę
  • Do żółtek dodaj w dwóch turach ser i dokładnie zmiksuj
  • Następnie dodaj śmietanę i ponownie zmiksuj
  • Na koniec wlej przestudzone masło, esencję waniliową i dodaj mąkę, dokładnie zmiksuj
  • Dodaj w dwóch turach ubitą pianę z białek, mieszając delikatnie żeby nie zbić piany
  • Przełóż masę serową do tortownicy wyłożonej papierem, wyrównaj wierzch
  • Przygotuj kąpiel wodną: do szczelnej blaszki lub naczynia żaroodpornego wlej wrzącą wodę i wstaw całość do nagrzanego piekarnika

* Możesz wylać wodę również na blaszkę piekarnikową, na której będziesz piec sernik. Pamiętaj wtedy o zabezpieczenia dna tortownicy folią aluminiową, aby do środka nie dostała się woda. Jeśli użyjesz naczynia z wodą możesz go ustawić na tej samej blaszce na której będzie się piekł sernik, lub na dnie piekarnika albo na kratce na którejś z półek. Generalnie cały zamysł kąpieli wodnej polega na tym, aby w piekarniku podczas pieczenia sernika przez cały czas unosiła się para wodna.

  • Piecz przez 25 min w temp. 180°C, następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz jeszcze 35 min
  • Wyłącz piekarnik i nie otwieraj drzwiczek, studź sernik w zamkniętym piekarniku przez 3 godz.
  • Następnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do całkowitego wystudzenia
  • Zimny sernik wstaw do lodówki na min. 3 godz.
  • Posyp cukrem pudrem albo polej lukrem lub czekoladą

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Użyj sera dobrej jakości, od tego będzie zależał efekt końcowy.
  • Pamiętaj o zastosowaniu kąpieli wodnej, to sprawi że sernik będzie wilgotny i opadnie równomiernie
  • Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia i studź sernik w zamkniętym piekarniku przez 3 godz.

sernik najbardziej puszysty

sernik puszysty

42 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments