Sernik gotowany

Przepyszny sernik o niezwykle kremowej i aksamitnej konsystencji. Prosty do przygotowania i niewymagający użycia piekarnika.

Czas przygotowania: 40 min

Czas chłodzenia: najlepiej całą noc

YouTube player

 

Składniki: (na formę 16×20 cm)

  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru (35 g)
  • 5 łyżek mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 500 g sera z wiaderka lub trzykrotnie mielonego
  • ok. 100 g herbatników maślanych
  • ok. 100 g ciastek korzennych

Polewa:

  • 80 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady białej lub karmelowej
  • kilka łyżek mleka (ok. 5)

* Możesz też użyć tylko okrągłych ciastek i zrobić sernik w tortownicy. Porcję z 500 g sera najlepiej zrobić w tortownicy o średnicy 20 cm, natomiast porcję z całego kilograma sera polecam zrobić w tortownicy 28 cm.

 

Przygotowanie:

  • Jajka rozbełtaj za pomocą trzepaczki
  • Budyń rozmieszaj z mlekiem
  • W dosyć dużym garnku rozpuść na małym ogniu masło
  • Dodaj cukier i cukier waniliowy, mieszaj do rozpuszczenia
  • Dodaj ser i mieszaj aż wszystko uzyska jednolitą konsystencję (cały czas podgrzewając na małym ogniu)
  • Wlej rozmieszane jajka i budyń z mlekiem a następnie gotuj 10-15 min na małym ogniu cały czas mieszając aż masa wyraźnie zgęstnieje i uzyska aksamitną konsystencję
  • Na dnie blaszki ułóż warstwę herbatników i wyłóż na nie połowę gorącej masy serowej
  • Przykryj warstwą ciastek korzennych i wyłóż drugą część masy serowej

* Możesz zastąpić ciastka korzenne warstwą herbatników, wtedy łącznie do ciasta przygotuj ok. 150 g herbatników.

  • Przykryj kolejną warstwą herbatników

Polewa:

  • W kąpieli wodnej rozpuść w osobnych miskach czekoladę mleczną i białą dodając ok. 2-3 łyżki mleka, żeby uzyskać gęstą ale dosyć lejącą konsystencję
  • Poczekaj aż czekolada lekko ostygnie a następnie polej sernik tworząc wzorki za pomocą wykałaczki

sernik gotowany na herbatnikach

5 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments