Sernik doskonały – prosty i szybki, kremowy i puszysty, nie opada i nie pęka

To najlepszy przepis na sernik jaki do tej pory przetestowałam. Jest naprawdę łatwy i szybki (zrobienie masy serowej zajmuje jakieś 10 min!), ale najważniejsze jest to, że rezultat jest wprost idealny. Sernik wychodzi puszysty i kremowy zarazem, nie pęka, a po upieczeniu nie opada i jego powierzchnia pozostaje płaska jak stół. Jeśli kochacie serniki jak ja to po prostu musicie wypróbować ten przepis.

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 70 min

Czas chłodzenia: 15 godzin

 

Składniki: (na tortownicę 16 cm)

Spód:

  • 50 g herbatników kakaowych
  • 30 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 200 g sera twarogowego zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1/2 szklanki cukru / 110 g
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 średnie jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej

Polewa:

  • 50 g czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka

Przygotowanie:

Spód:

  • Herbatniki zmiel na proszek np. blenderem lub wałkiem.
  • Wlej do nich masło i wymieszaj do otrzymania struktury mokrego piasku.
  • Wysyp na tortownicę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i ugnieć do powstania zwartego spodu.
  • Boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał ok. 2 cm ponad brzegi tortownicy.

Masa serowa:

  • Ser twarogowy, mascarpone, kwaśną śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy zmiksuj do połączenia. Najłatwiej będzie użyć miksera z misą obrotową lub robota planetarnego.
  • Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując, ale tylko do połączenia.
  • Wsyp mąkę i ponownie krótko zmiksuj.
  • Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód i potrząśnij żeby wyrównać wierzch.
  • Tortownicę włóż do szczelnego naczynia żaroodpornego i umieść na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół).
  • Na blaszkę wylej wrzącą wodę tak aby sięgała 1-2 cm.
  • Piecz 25 min w temp. 180°C, a następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz kolejne 45 min. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na ok. 3 godziny. Po tym czasie wyjmij sernik i wystudź go całkowicie, a następnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Polewa: czekoladę połam na kawałki dodaj śmietankę lub mleko i rozpuść. lekko przestygniętą polewą polej sernik.

Uwagi:

  • Jeśli spód z herbatników nie jest wystarczająco wilgotny dodaj więcej masła. W efekcie powinien powstać dosyć zwarty spód ale nie aż tak bardzo jak surowe kruche ciasto, tylko nieco bardziej suchy. Z tego względu że herbatniki będą nasiąkać w czasie pieczenia i nie powinny być zbyt wilgotne przed pieczeniem. Tak jak na filmie jest idealnie, spód jest zwarty i nie rozsypuje się po upieczeniu, a jednocześnie nie jest mokry.

Co zrobić żeby sernik nie opadł i pozostał płaski jak stół:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, na kilka godzin przed robieniem ciasta wyjmij wszystko z lodówki.
  • Nie miksuj składników zbyt długo, tylko do otrzymania jednolitej konsystencji. Zbyt długo miksowany sernik mocno się napowietrza, a w trakcie pieczenia rośnie bardzo wysoki i może potem nieładnie opaść.
  • Piecz sernik zgodnie ze wskazówkami w tym przepisie, najpierw w wyższej temp. a później niższej i koniecznie w kąpieli wodnej (to dodatkowo sprawi że sernik będzie ekstremalnie kremowy). W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika a po upieczeniu pozostaw sernik na ok. 3 godziny w zamkniętym piekarniku.

* Każdy sernik w trakcie pieczenia rośnie, natomiast po upieczeniu opada i ten z tego przepisu również. Jest to całkowicie normalne, a sęk tkwi w tym żeby sernik opadł tak, że powstanie płaska powierzchnia bez gór i dolin. Dzięki powyższym wskazówkom Wasz sernik powinien wyjść płaski i bez spękań a w smaku niezwykle kremowy i puszysty.

* Kąpiel wodną możesz też przygotować poprzez wstawienie naczynia z wodą na spód piekarnika. Ważne żeby podczas pieczenia w piekarniku cały czas unosiła się para wodna, to sprawi że sernik będzie mocno wilgotny i kremowy.

Polecam Ci również spróbowanie sernika z białą czekoladą, bardzo kremowego i lekkiego.

sernik idealny puszysty nie opada

sernik na święta

253 komentarze do “Sernik doskonały – prosty i szybki, kremowy i puszysty, nie opada i nie pęka”

  1. Pyszny, kremowy, rozpływający sie w ustach. Jedna zasada najlepiej smakuje po min. paru godzinach w lodówce a najlepiej na noc. Robi sie błyskawicznie jednak trzeba cierpliwości jesli chodzi o studzenie i chłodzenie. Sernik wart jest tego czasu. Polecam

    Odpowiedz
  2. Chce zrobic sernik w tortownicy o srednicy 28cm. Weszlam w przelicznik proporcji i podane tam ilosci sa, jak na moja logike, zbyt duze. Jesli wychodzimy od tortownicy o srednicy 16cm (tyle jest w przepisie), to na 28cm powinna byc niecala podwojona ilosc. W przeliczniku te proporcje sa znacznie wiekste. Na czym to polega?

    Odpowiedz
    • Należy porównywać pole powierzchni a nie średnicę. Tortownica o średnicy 16 cm ma powierzchnię 200 cm kw, ao średnicy 28 cm – 615 cm kw. Czyli powierzchnia 3 razy większa i składników należałoby mieć 3 razy więcej aby wysokość sernika była taka sama w obu foremkach

  3. Najwspanialszy sernik jaki jadłam ,choc nie piekę za często to ten sernik robię już trzeci raz..nie wiem jaki wyjdzie dziś ale wiem że moja wnuczka za nim szaleje a komu jak nie najblizszym ma smakować ? Bo przecież dla nich się staramy prawda ?:-)

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam. Moim zdaniem z sernikiem to ciasto ma niewiele wspólnego. Jest to po prostu jakaś pianka z masy serowej.
    Osobiście nie polecam.

    Odpowiedz
    • Wszyscy mówią mi że smakuje jak sernik serwowany w dobrej kawiarni. Nie ma konsystencji pianki więc na pewno coś poszło nie tak podczas pieczenia albo nie został schłodzony odpowiednio przed serwowaniem.

  5. Sernik w dechę!!! Mój mąż zachwycony ! Nie klapnoł po upieczeniu, wysoki , zwarta konsystencja…. Jak z cukierni !!!! Wszystkim gorąco polecam !!!!

    Odpowiedz
    • Możesz nieznacznie wydłużyć, tak do 1,5 godziny, ale obserwuj jak wygląda w trakcie pieczenia i czy środek jest ścięty

  6. Mam pytanie, czy mogę jednocześnie upiec 2 serniki w okrągłych tortownicach o śr 20 cm ?, czy należy zmienić parametry wypieku

    Odpowiedz
  7. Cześć, mam 2 pytanka 🙂
    1. Jakie kakaowe herbatniki polecasz (jakiej firmy)?
    2. Orientujesz się może czy używając funkcji pary w piekarniku parowym uzyska się ten sam efekt co używając kąpieli wodnej?
    🙂

    Odpowiedz
    • Herbatniki użyj takiej firmy z jakiej smakują Ci na „sucho” ja lubię takie z dużą ilością masła ale firmy nie pamiętam.
      Niestety nie wiem jak działa funkcja pary w piekarniku, bo takiej nie mam, ale wydaje mi się że powinna dobrze się sprawdzić 🙂

    • Piecz ok. 20 min dłużej lub nieco dłużej w zależności od piekarnika. Tortownicę umieść w szczelnym naczyniu żeby nie nasiąkła wodą podczas pieczenia, możesz też owinąć ją dwukrotnie folią spożywczą

    • Ja robiłam tak: przez pierwsze 45 minut pieczesz sernik w temperaturze 150 stopni, następnie przez 30 minut w 130 stopniach, a ostatnie 15 minut w 110 stopniach. Z 1kg twarogu. Wyszedł piękny. Studzenie jak w przepisie – min. 3h w zamkniętym piekarniku, albo do rana :-). Ta para wodna jest świetna!

    • Ja kupuję twaróg sernikowy z Piątnicy (moim zdaniem najlepszy), a gdy nie ma to mielony z Maluty (ten akurat jest półtłusty). Z innych mi nie wychodzi 😛

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here